گزارش و تحلیل

زاویه ای دیگر از جنگهای غرب آسیا

امریکا و خاورمیانه
امریکا و خاورمیانه - اسپوتنیک ایران  , 1920, 20.11.2023
اشتراک
به صورت تاریخی همه ابر قدرت ها در تاریخ بشریت تلاش داشتند که منطقه خاورمیانه یا غرب آسیا را در اختیار داشته باشند چون همه به خوبی می داند کنترل این منطقه یعنی کنترل شاهراه اقتصاد و تجارت جهان.
گو اینکه بحث اختلافات قومی و مذهبی و ایدئولوژیک نقش اول را در جنگ های غرب آسیا بازی می کند اما واقعیت امر این است که ریشه استراتژیک همه این جنگ ها در بحث اقتدار کشورها نهفته است.
وقتی هم اینجا درباره اقتدار صحبت می کنیم بحث اقتدار اقتصادی و سیاسی مد نظر ما است.
به صورت تاریخی همه ابر قدرت ها در تاریخ بشریت تلاش داشتند که منطقه خاورمیانه یا غرب آسیا را در اختیار داشته باشند چون همه به خوبی می داند کنترل این منطقه یعنی کنترل شاهراه اقتصاد و تجارت جهان.
البته کافی است به نقشه های جهان نگاه کنید تا متوجه این ماجرا شوید.
منطقه خاورمیانه درست وسط نقشه های جهان است.
به صورت تاریخی هم اقتدار مالی امپراتوری هایی که در این منطقه حضور داشتند از امپراتوری های ایرانی گرفته تا عرب تا عثمانی تا ... هم از کنترل تجارت و یا به قول معروف عوارض و مالیات ترانزیت کالا از طریق این منطقه تامین می شده.
حال مضاف بر اینها بحث وجود ذخایر عظیم انرژی در این منطقه را اضافه کنید تا متوجه شوید این منطقه چه قدر اهمیت دارد.
خاورمیانه - اسپوتنیک ایران  , 1920, 31.10.2023
گزارش و تحلیل
چطور آتش جنگهای خاورمیانه دامن همه جهان را می گیرد؟
از یک زاویه دیگر علیرغم اینکه ایالات متحده آمریکا که امروزه ابر اقتصاد برتر جهان است خود دارای انرژی و دخایر نفت و گاز و... مورد نیاز خود است اما دیگر رقبای ایالات متحده همه به انرژی موجود در این منطقه نیاز دارند.
از شرق آسیا بگیرید تا اروپا تا آمریکای لاتین.
این مساله اهمیت منطقه خاورمیانه را دوچندان می کند و عملا می توان گفت اگر ایالات متحده بتواند بر این منطقه تسلط داشته باشد میتواند بر گلوگاه های اقتصادی رقبای خود که امروزه اتحادیه اروپا و چین و شرق آسیا هستند تسلط داشته باشد و هر وقت که اینها قدرت اقتصادی شان در حال عبور از ایالات متحده باشد با بستن انرژی ورودی آنها را تضعیف کند.
گو اینکه اتحادیه اروپا امروزه به ظاهر متحد ایالات متحده به حساب می آید اما از نظر حاکمیت اقتصادی پشت پرده آمریکا این اتحادیه یک رقیب اقتصادی بالقوه در مقابل اقتصاد آمریکا است و باید کنترل شود.
برای این امر هم دیدیم که به هر بهانه ای شده در شرق اروپا جنگ راه انداختند تا اتحادیه اروپا مجبور شود انرژی ارزان قیمت روسیه را کنار بگذارد و وابسته به انرژی گران قیمت آمریکا شود.
علاوه بر این مسایل امروزه یکی از مهم ترین مسایل بحث ارتباطات شرق به غرب و شمال به جنوب است.
علاوه بر مساله انرژی بحث حمل و نقل و ترانزیت کالا می تواند روی رقابتی کردن اقتصاد ها بسیار موثر باشد.
میانگین سن و امید به زندگی در خاورمیانه - اسپوتنیک ایران  , 1920, 26.10.2023
داده نمایی
میانگین سن و امید به زندگی در خاورمیانه + داده نمایی
امروزه ارتش ایالات متحده آمریکا تقریبا بر اکثر تنگه های استراتژیک جهان تسلط دارد تا هر وقت که نیاز باشد بتواند شاهراه های تجارت کشورهای مختلف را قطع یا وصل کند.
در این راستا می بینیم که برخی کشورها مانند چین به دنبال آن هستند که مسیر های امن تر و ارزان تری برای انتقال کالای خود تامین کنند.
همچنین برخی کشورها مانند کشورهای آسیای میانه و روسیه به دنبال آن هستند که کانال ارتباطی امن خود با جهان را نیز داشته باشند.
اگر با دقت به همه این مسایل بنگرید می بینید که همه شاهراه ها به خاورمیانه ختم می شود و به همین دلیل می باشد که آمریکایی ها تلاش دارند این منطقه از کنترل آنها خارج نباشد.
بهترین و ارزانترین و امن ترین طریق برای حمل و نقل کالا عملا هاب ایران به حساب می آید چه مسیر شمال به جنوب که از سن پترزبورگ روسیه به دریای عمان متصل می شود که مسیر شرق به غرب که می تواند از افغانستان و ایران و عراق و سوریه به دریای مدیترانه متصل گردد.
در واقع به همین دلیل هم می باشد که آمریکایی ها افغانستان وعراق را اشغال کردند تا مسیر شرق به غرب را تحت کنترل خود قرار دهند و برای کنترل مسیر شمال به جنوب کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را درگیر حمایت خود کردند تا نیروهایشان در این منطقه مستقر گردند.
نشست صلح اوکراین و غرب - اسپوتنیک ایران  , 1920, 09.11.2023
تأثیر حوادث خاورمیانه بر "اجلاس صلح" اوکراین
دو کشور کلیدی در این ماجرا برای آمریکا هم امروزه ترکیه و اسرائیل می باشند که آمریکا تلاش دارد همه راه ها از طریق این دو بگذرند.
به هر حال نباید فراموش کرد ترکیه عضو ناتو است و اینکه مسیر یا مسیر هایی از طریق ترکیه بگذرند عملا یعنی تحت کنترل ناتو هستند و همچنین اسرائیل پایگاه ثابت آمریکا در منطقه است که بدون آمریکا موجودیتی ندارد و به این دلیل عملا منافع آمریکا را تامین می کند.
دلیل اصلی ای که دولت ها و سیاستمداران آمریکایی سفت و سخت پشت اسرائیل ایستاده اند نه به این دلیل است که آنها دلواپس اوضاع یهودی ها می باشند بلکه به این دلیل است که اسرائیل نقطه اتصال سه قاره کهن به حساب می آید و وقتی که آنها اسرائیل را در کنترل خود دارند یعنی شاهراه ارتباطی سه قاره کهن در اختیارشان است.
عملا هم با توجه به موقعیت اسرائیل و شرایط آن آمریکایی ها می توانند از آنجا مسیرهای دیگر که در اختیارشان نیست را همیشه مورد حمله قرار دهند و اجازه ندهند این مسیر ها مخصوصا مسیر شرق به غرب که از عراق و سوریه می گذرد امن باشد.
آخرین دو پروژه مد نظر آمریکایی ها هم این بوده و هست که شرق آسیا و هند را از طریق یک مسیر ریلی دریایی که از امارات و عربستان و اردن و اسرائیل می گذرد به دریای مدیترانه متصل کنند و دیگری این است که ارتباط از طریق بندر العقبه در جنوب اسرائیل به بندر اشدود در دریای مدیترانه برقرار گردد.
البته دیگران هم دست بسته ننشسته اند تا آمریکا هر کاری دلش می خواهد انجام دهد و می بینیم که ایرانی ها امروزه با داشتن نفوذ بی سابقه و غیر قابل رقابتی در منطقه عملا روی زمین این مسیر ها را کنترل می کنند.
وزارت خارجه امریکا - اسپوتنیک ایران  , 1920, 10.11.2023
وزارت خارجه آمریکا: نشانه‌ ای از قصد ایران برای گسترش جنگ در منطقه وجود ندارد
شاید بتوان گفت ریشه بسیاری از درگیری ها میان ایران و ایالات متحده هم از همین جا نشآت می گیرد.
آمریکایی ها عملا می بینند همه پروژه ها و نقشه های آنها به نفوذ ایران گره خورده وعملا جنگ هایی که رخ می دهد همه به نوعی جنگ نفوذ میان ایران و ایالات متحده است چون در بازی شطرنج آتی سیاست بین الملل آنکه بر این منطقه تسلط دارد نقش تاثیر گذار اول را در اقتصاد آتی بین الملل بازی خواهد کرد.
یک مثال بسیار ساده هم می تواند این باشد که آمریکایی ها و اسرائیلی ها معمولا گذرگاه بوکمال در مرز عراق و سوریه را مدام مورد حمله قرار می دهند و در مقابل ایرانی ها و متحدین شان این روزها می بینیم بندر عقبه و بندر اشدود در اسرائیل را هدف قرار می دهند و هر دو می خواهند به هم بگویند اگر مسیر من را به خطر بیاندازید مسیر شما امن نخواهد بود.
آمریکایی ها هم به خوبی می دانند ایران تنها کشور در منطقه است که توانمندی های بالقوه ابر قدرت شدن را دارد و به این دلیل تلاش می کنند به هر ترتیبی شده از طریق تحریم ها و... جلوی پیشرفت اقتصادی ایران را بگیرند و در مقابل ایرانی ها علیرغم همه این تحریم ها روز به روز نفوذشان بیشتر و توانمندی های میدانی شان قویتر می شود.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала