گزارش و تحلیل

چرا توجه ها به سفر رئیسی جلب شده؟

© Sputnik / Pavel Bednyakov /  مراجعه به بانک تصاویر دیدار روسای جمهور روسیه و ایران در مسکو
دیدار روسای جمهور روسیه و ایران در مسکو - اسپوتنیک ایران  , 1920, 08.12.2023
اشتراک
بسیاری رسانه های بین المللی روی سفر آقای رئیسی به مسکو و ملاقات وی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه متمرکز شده اند.
بسیاری رسانه های بین المللی روی سفر آقای رئیسی به موسکو و ملاقات وی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه متمرکز شده اند.
گو اینکه هماهنگی سفر از قبل انجام شده بود و ارتباطی با حمله اسرائیل به غزه ندارد اما بسیاری از عرب ها امیدوار هستند ایران و روسیه بتوانند کاری برای غزه انجام دهند.
طی چندین قرن بشریت موفق شد که شرایطی ایجاد کند بر اساس آن قوانین و مقررات و توافقاتی تدوین شود که کشورهای جهان برای ایجاد صلح و امنیت آن را رعایت کنند اما مشاهده می کنیم از سه دهه پیش که جنگ سرد پایان یافت و شرایط تک قطبی در جهان ایجاد شد سیاستمداران ایالات متحده آمریکا همه تلاش بشریت را از بین برده اند و امروزه با حمایت بی چون و چرای خود از قتل عام مردم فلسطینی توسط اسرائیل این شرایط را به اوج رسانده اند.
کار به جایی کشیده که دبیر کل سازمان ملل راهی به جز استفاده از بند 99 منشور سازمان ملل، حد اقل برای حفظ آبروی از دست رفته مجامع بین المللی پیدا نمی کند.
البته ماجرا فقط به جنگ اسرائیل بر علیه فلسطینی ها بر نمی گردد.
دیدار روسای جمهور  ایران و روسیه در نشست سران سازمان همکاری شانگهای - اسپوتنیک ایران  , 1920, 07.12.2023
گزارش و تحلیل
فلسطین از محورهای اصلی مذاکرات رئیسی و پوتین است
ایالات متحده آمریکا طی سه دهه اخیر فرصت زیادی داشت تا از تک قطبی بودن استفاده کند تا شرایط ایجاد صلح و امنیت در جهان را به وجود بیاورد و ماجرای اسرائیل و فلسطین را به نحوی دیپلماتیک خاتمه دهد، اما این کار را نکرد.
در سرتاسر جهان هر جا نگاه می کنید ایالات متحده آمریکا مسبب یک بحران، یک فاجعه و یا جنگ می باشد.
در چنین شرایطی کشورهای جهان متوجه شده اند که برای نجات بشریت و ایجاد صلح و امنیت در جهان باید شرایط چند قطبی در جهان ایجاد شود، برخی دیگر هم متوجه هستند اما جسارت کافی را ندارند.
اولین قدم برای ایجاد چند قطبی راه اندازی مجامع اقتصادی جهانی که بتوانند در مقابل تک قطبی اقتصادی ایالات متحده وغرب بایستند بود که خوب می بینیم گروه هایی مانند شانگهای و بریکس تشکیل شده اند و طبق آمار گروه بریکس از نظر اقتصادی یک رقیب بالقوه برای بلوک اقتصادی غرب به حساب می آید مضاف بر اینکه از نظر تعداد شهروندان کشورهای بیش از نیمی از سکان کره زمین را در بر می گیرد.
همین که کشورهای عضو گروه های بریکس و شانگهای بتوانند زمینه تجارت فیما بین را سامان دهند به خودی خود کافی است تا آنها یک بازار بزرگ چند ملیارد نفری را در اختیار داشته باشند که پوشش دادن آن نیاز به کل انرژی این کشورها دارد.
اولین اصل در تجارت و داد و ستد هم این است که اینها بتوانند کالای مناسب تولید کنند و سریع با قیمت مناسب بین یکدیگر جابه جا کنند و خوب اینجا است که اهمیت راه اندازی کلیدور شمال به جنوب و شرق به غرب بروز می کند و امروزه ایران و روسیه تلاش دارند هر چه سریعتر کلیدور شمال جنوب را راه اندازی کنند.
جواد اوجی وزیر نفت ایران  - اسپوتنیک ایران  , 1920, 25.10.2023
آمادگی ایران برای تأمین محصولات پتروشیمی و نیازهای نفتی شانگهای
از سوی دیگر ویژگی ایران و روسیه این است که در بسیاری از موارد از نظر اقتصادی مکمل همدیگر می باشند و عملا با همکاری با هم می توانند شرایطی ایجاد کنند که توانمندی اقتصادی هر دو در سطح بسیار بالایی رشد کند.
فضای تعامل ایران و روسیه با فضای تعامل ایالات متحده با بسیاری متحدین اش متفاوت است.
در حالی که اقتصاد ایالات متحده مثلا رقیب اقتصادی اتحادیه اروپا به حساب می آید، اقتصاد ایران و روسیه مکمل هم هستند.
از نظر فرهنگی هم ایران و روسیه مشترکات بسیار زیادی با هم دارند و گو اینکه شاید چند قرن پیش اینها با هم حتی جنگ هایی هم داشته اند اما همین جنگها موجب انتقال فرهنگ و تمدن از این طرف به آن طرف هر دو طرف شده وطرفین می توانند از این مزیت برای ارتقای رابطه فرهنگی مردمی و اجتماعی فیما بین یکدیگر بهره ببرند.
در کنار این مسایل در زمینه فناوری و تکنولوژی و حتی مسایل نظامی دو کشور باز هم می توانند همکاری های بسیار زیادی با هم داشته باشند و همان بحث انتقال جنگنده های روسی به ایران و یا پهباد های ایرانی به روسیه کافی بود تا متوجه شد همکاری های نظامی ایران و روسیه چه قدر می تواند در تامین امنیت هر دو طرف موثر باشد و چه قدر دشمنان هر دو کشور دلواپس همکاری های نظامی ایران و روسیه هستند.
عربستان سعودی - اسپوتنیک ایران  , 1920, 30.11.2023
گزارش و تحلیل
دعوت عربستان سعودی از ایران برای گسترش همکاری ها
البته کافی است به سفر جناب آقای پوتین به امارات و عربستان سعودی نگاهی گذرا داشته باشید و به نحوه استقبال از وی توسط شاهزاده محمد بن سلمان و شیخ محمد بن زاید توجه کنید و نحوه استقبال همین ها از بایدن را نیز مد نظر قرار داشته باشید تا متوجه شوید شرایط جهانی چه قدر تغییر کرده و حتی کشورهایی که تا چند صباح پیش متحد و یا شریک ایالات متحده به حساب می آمدند هم دیگر از عملکرد سیاستمداران آمریکایی خسته شده اند.
حتی به ملاقات هایی که میان سران اروپایی متحد آمریکا با رئیس جمهوری این کشور انجام می شود نگاه کنید، می بینید چه قدر همین اروپایی ها هم دیگر از آمریکایی ها مشمئز شده اند.
در چنین شرایطی اینکه برخی کشورها در حال فعالیت برای ایجاد قطب های جهانی دیگر هستند مورد استقبال دیگران قرار می گیرد و به همین دلیل می باشد که توجه ها به سفر آقای رئیسی به موسکو اینقدر جلب شده.
همه می دانند هر چه قدر این همکاری و ائتلاف بیشتر باشد امید به ایجاد قطب جهانی که در مقابل رفتارهای سیاستمداران آمریکایی بایستد بیشتر است و این شانس هم برای آنها وجود دارد که آنها هم بتوانند از زیر چتر آمریکا خارج شوند و به این ائتلاف ها بپیوندند، دقیقا همان کاری را که عربستان سعودی و امارات و مصر و اثیوپی اخیرا انجام دادند و عضو گروه بریکس شدند.
البته همه به خوبی می دانند نتیجه این سفر آقای رئیسی چند ماه دیگر معلوم می شود، وقتی که توافقات اصلی رو می شود.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала