مصطفی مطهری دکتری علوم سیاسی
آن نگاهی تحلیلی به نشست مسکو با حضور روسیه، ایران و ترکیه درباره موضوع سوریه بدون دعوت از آمریکا و سایر کشورهای غربی درگیر در بحران سوریه و حتی کشورهای عربی در این باره، نمونه ای از فرآیند قدرت گیری و تحکیم جایگاه حامیان سوریه یعنی روسیه و ایران در بحران های اخیر منطقه ای است. بطوریکه مبنای حضور ترکیه و دعوت از این کشور نیز را باید در سیاست همراه کردن این کشور برای ایجاد محوری امنیتی در سوریه از سوی روسیه و ایران قلمداد کرد.
با این حال نکته مهم و اساسی در این نشست عدم حضور و یا عدم دعوت از نمایندگان آمریکا است که واکنش صاحب منصبان آمریکایی به سیاست های منطقه ای اوباما را بدنبال داشته است. بطوریکه سناتور جان مک کین نشست روسیه با ایران و ترکیه درمورد اوضاع در سوریه بدون مشارکت آمریکا را ناشی از سیاست ناکارآمد و بی نتیجه باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در خاورمیانه دانسته و به آن اشاره کرده است.
از این رو به دنبال انتشار اخبار و مذاکرات توافق شده از سوی کشورهای مذکور در نشست مسکو در رابطه با سوریه و تاکید آنها به نقش اسد بود که منتقدان کاخ سفید این گونه نشست ها را پیامد قابل پیش بینی سیاست اشتباه اوباما در فاصله گرفتن از خاورمیانه عنوان کردند.
مع الوصف تاکید به همکاری های سیاسی — دیپلماتیک برای حل بحران موجود در سوریه از سوی سه کشور روسیه، ایران و ترکیه بدون توجه به نقش ایالات متحده آمریکا به عنوان یکی از کشورهای درگیر در بحران موجود در سوریه و همچنین بی توجه به گزارشات نماینده سازمان متحده «استفان دیمیستورا» و فقدان هر گونه رایزنی با وی در این زمینه از نکات قابل تاملی است که نشان از تفوق و برتری روسیه و متحد منطقه ای وی یعنی جمهوری اسلامی ایران در ابعاد مختلف نظامی، سیاسی و امنیتی در
معذلک فارغ از همه آنچه در سطور فوق بدان اشاره شد تاثیر نشست سه جانبه مسکو و آثار و تبعات آن در عرصه بین المللی بیش از همه متوجه ایالات متحده آمریکا و به زیان آن خواهد بود. ضرری که نه تنها اکنون بلکه در بلند مدت نیز به جایگاه منطقه ای ایالات متحده آمریکا ضربه شایانی وارد خواهد ساخت، هرچند که مقامات کاخ سفید این نشست را به مثابه روند به حاشیه دانستن آمریکا نمی دانند و آن را تنها در حد یک گفتگو و تلاش چند جانبه میان طرفین برای رسیدن به صلح پایدار در سوریه میداند، از این آمریکا از هر گونه پیشرفتی در این مسیر استقبال میکند.
ممکن است عقاید نویسندگان مقالات با سیاست های اسپوتنیک مطابقت نداشته باشد.