موفقیت برجام می توانست فضا و زمینه را جهت انجام توافقات دیگر نیز مساعد کند اما با توجه به رفتار آمریکایی ها و عهد شکنی آنها دیگر کسی در ایران جرئت نخواهد کرد صحبتی از برجام های 2 و 3 و… داشته باشد.
چند ماه پیش آقای صالحی رئیس فعلی سازمان انرژی هسته ای و وزیر امور خارجه وقت ایران در مصاحبه با نشریه مثلث که در آن تاکید کرد گفتگو ها با ایالات متحده در دو سال آخر ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد بصورت محرمانه انجام می شد و زمان به قدرت رسیدن آقای روحانی تقریبا پیشاپیش روی اکثر مسایل مورد اختلاف در زمینه برنامه هسته ای ایران گفتگو شده بود. به این ترتیب عملا پس از به قدرت رسیدن آقای روحانی فقط نیاز بود که یک توافق به امضاء برسد و شاید به همین دلیل بود که آقای روحانی وعده 100 روزه حل مشکلات اقتصادی را داده بود. به هر حال آقای روحانی قبل از ریاست جمهوری عضو شورای عالی امنیت ملی ایران بود و می توان گفت کاملا در جریان گفتگو های پشت پرده بوده و طبق پیش بینی وی و همکارانش در مرکز مطالعات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام توافق در آخرین مرحله بود.
1 — جبهه آنهایی که مخالف توافق با آمریکا بودند تقویت خواهد شد و آنها می توانند از این پس به مردم ایران بگویند که دیدید می گفتیم آمریکایی ها هیچ وقت صداقت ندارند و نمی توان به آنها اطمینان کرد و همیشه به ملت ایران خیانت کرده اند، حالا نتیجه را ببینید.
2 — بحث مصادره حدود دو ملیارد دلار اموال و دارایی های ایران در آمریکا بدگمانی بسیار شدیدی را نسبت به ایالات متحده در ایران بوجود آورده و فضای تلطیف شده پسا برجام را کاملا نابود کرده.
4 — با توجه به اینکه کاندیداهای ریاست جمهوری ایالات متحده در حال سبقت گرفتن از یکدیگر در ادعای برخورد های تند آتی با ایران می باشند قطعا اگر اختلافات فیما بین تا قبل از پایان زمامداری دولت آقای اوباما حل و فصل نشود بعید است در دوران رئیس جمهوری بعدی حل و فصل گردد و قطعا این ماجرا کل برجام را به هوا خواهد برد و آقای اوباما هم نمی تواند افتخار کند که یک کار بین المللی مثبت در کارنامه خود دارد.
5 — در صورتی که مخالفین آقای روحانی بتوانند به قدرت برسند هیچ بعید نیست که به دلیل خودداری ایالات متحده از پایبندی به اجرای تعهدات خود وبر اساس برجام توقف اجرای تعهدات ایران و بازگشت به قبل را اجرایی نکنند و در آن صورت هم ایالات متحده هیچ حق اعتراضی نخواهد داشت.
6 — با توجه به این شرایط حتی میان اصلاح طلبان در ایران هم بحث عبور از روحانی با جدیت مطرح شده و گو اینکه هنوز کاندیدایی برای رقابت با روحانی در انتخابات آتی عملا مطرح نیست اما زمزمه هایی از اسامی برخی کاندیداهای اصلاح طلب برای دور آتی ریاست جمهوری مطرح می شود. بماند که اصولگرایان نیز پس از ضربه ای که در انتخابات مجلس خوردند عزم کرده اند تا نیروی خود را متحد کنند و در انتخابات بعدی با تمام قدرت در مقابل روحانی بایستند و مانند انتخابات قبلی متفرق نباشند.
ظاهرا فعلا تصمیم روی میز رئیس جمهوری ایالات متحده است که چه کار کند چون بانک های جهانی امان نامه کتبی از ایالات متحده می خواهند تا با ایران تعامل کنند و نه وعده وعید های شفاهی و وی با یک دستور العمل خود می تواند کل این ماجرا را حل کند اما هر چه دیرتر شود خطر از دست رفتن سالها تلاش دیپلماتیک هم از بین می رود چون همین امروز هم آقای روحانی به یک معجزه نیاز دارد تا مشکلات اقتصادی ایران را طی یک سال آتی حل و فصل کند و بتواند برای دوره بعدی به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شود و شکست وی عملا شکست همه تلاش های دیپلماتیک غرب در ایران نیز خواهد بود.