گزارش و تحلیل

خدمات حمایتی به نیازمندان و مستضعفان: نگاهی به وضعیت جهانی و مقایسه با ایران

© Sputnik / Soheil Ghanbarzadehمردم در خیابانی در ایران
مردم در خیابانی در ایران - اسپوتنیک ایران  , 1920, 14.02.2025
اشتراک
نام‌گذاری نیمه شعبان به عنوان روز جهانی مستضعفان به این دلیل است که شیعیان جهان به ظهور امام غایب "مهدی موعود" امید دارند و انتظار دارند با ظهور ایشان، عدالت الهی در سراسر جهان برقرار شود.
به گزارش‌ اسپوتنیک- امروز، 14 فوریه2025، روز تولد دوازدهمین امام شیعیان جهان است که این روز به عنوان روز جهانی مستضعفان نیز نام گرفت.
نام‌گذاری نیمه شعبان به عنوان روز جهانی مستضعفان به این دلیل است که شیعیان جهان به ظهور امام غایب "مهدی موعود" امید دارند و انتظار دارند با ظهور ایشان، عدالت الهی در سراسر جهان برقرار شود.
اصطلاح "مستضعفان" عمدتاً در ادبیات اسلامی و به‌ویژه در ایران استفاده می‌شود و معادل مستقیمی در زبان‌های دیگر ندارد. اما با این حال، در سطح جهانی، سازمان‌ها و نهادهای متعددی هستند که برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر و کاهش فقر فعالیت می‌کنند.
سازمان ملل متحد از طریق برنامه‌هایی مانند "اهداف توسعهٔ پایدار" (SDGs) تلاش می‌کند تا فقر را ریشه‌کن کرده و نابرابری‌ها را کاهش دهد. هدف اول از این اهداف، پایان دادن به فقر در همهٔ اشکال آن در سراسر جهان تا سال 2030 است.
همچنین، نهادهایی مانند بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول برنامه‌های متعددی برای کاهش فقر و حمایت از توسعهٔ اقتصادی در کشورهای کم‌درآمد دارند. این برنامه‌ها شامل ارائهٔ وام‌های کم‌بهره، کمک‌های فنی و مشاوره‌های سیاست‌گذاری به دولت‌ها برای بهبود زیرساخت‌ها، آموزش و بهداشت است.
به عنوان نمونه سازمان‌های غیردولتی بین‌المللی مانند "آکسفام" و "کِر" در زمینهٔ ارائهٔ کمک‌های بشردوستانه، توسعهٔ جوامع محلی و حمایت از حقوق بشر فعالیت می‌کنند. این سازمان‌ها با اجرای پروژه‌های مختلف در زمینه‌های آموزش، بهداشت، تأمین آب سالم و بهبود معیشت، به بهبود شرایط زندگی اقشار محروم کمک می‌کنند. بعلاوه، نهادهایی همچوم بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول برنامه‌های متعددی برای کاهش فقر و حمایت از توسعهٔ اقتصادی در کشورهای کم‌درآمد مثل ارائهٔ وام‌های کم‌بهره یا کمک‌های فنی و مشاوره‌های سیاست‌گذاری به دولت‌ها برای بهبود زیرساخت‌ها، آموزش و بهداشت دارند.
نقشه کریدور ریلی شمال - جنوب - اسپوتنیک ایران  , 1920, 01.03.2023
مشارکت بنیاد مستضعفان در حمل جاده ای کالا در پروژه شمال - جنوب
در کشور ایران نیز نهادها و سازمانهای متعددی با هدف حمایت از مستضعفان و اقشار نیازمند فعالیت می‌کنند که عمدتاً زیر نظر دولت اداره می‌شوند و خدمات متنوعی از جمله حمایتهای مالی، بهداشتی، آموزشی و مسکن ارائه می‌دهند، که کمیته امداد امام‌ خمینی یکی از مهمترین آنها است و خانواده‌های نیازمند، کودکان بی‌سرپرست، زنان سرپرست خانوار و افراد آسیبدیده از حوادث طبیعی را تحت پوشش قرار می‌دهد.
علاوه بر آن سازمان بهزیستی کشور نیز به حمایت از افراد دارای معلولیت، کودکان بی‌سرپرست، زنان آسیب‌دیده‌، معتادان در حال بهبودی و ارائه خدمات مشاورهای و روانشناختی می‌پردازد.
علاوه بر آن می‌توان به بنگاههای خیریه و مؤسسات مردم نهاد مانند "جمعیت امام علی" (حمایت از کودکان کار)، "خیرینۀ محک" (حمایت از کودکان مبتلا به سرطان) و "انجمنهای حمایت از بیماران خاص"، ستاد اجرایی فرمان امام (بنیاد برکت)، بنیاد شهید و امور ایثارگران، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و برخی هیات‌های مذهبی و خیریه های محلی اشاره نمود.
باید گفت که طبق اصل 21 و 29 قانون اساسی برخی نهادها و سازمان به طور مشخص وظیفه حمایت از مستضعفان و نيازمندان را بر عهده دارند و به عنوان مثال شبکۀ بهداشت و درمان کشور وظیفه دارد تا
خدمات درمانی رایگان یا کم هزینه به اقشار کم‌درآمد از طریق بیمارستانهای دولتی و مراکز بهداشتی ارائه دهد. همچنين بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و یا نهادی مثل بسیج سازندگی وظیفه تأمین مسکن و اجرای پروژههای عمرانی در مناطق محروم را بر عهده‌ دارد.
اگرچه در سالهای اخیر، طرحهایی مانند "طرح ملی مسکن" و "حمایت معیشتی" برای کمک به اقشار کم‌درآمد اجرا شده است اما کماکان انتقاداتی نیز درباره کارایی یا شفافیت برخی از این سازمانها وجود دارد.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала