گزارش و تحلیل

رهبران اتحادیه اروپا بر سر وضع تحریم‌های جدید علیه ایران به توافق رسیدند

© AP Photo / Virginia Mayoرهبران اتحادیه اروپا بر سر وضع تحریم‌های جدید علیه ایران به توافق رسیدند
رهبران اتحادیه اروپا بر سر وضع تحریم‌های جدید علیه ایران به توافق رسیدند - اسپوتنیک ایران  , 1920, 18.04.2024
اشتراک
رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا به این بهانه که احتمالا حمله بی‌سابقه تهران به اسرائیل به جنگ گسترده‌تر در خاورمیانه دامن بزند متعهد شدند که تحریم‌ها علیه ایران را تشدید کنند.
به گزارش اسپوتنیک- سمیه ماندگار پژوهشگر مسائل بین الملل درخصوص تحریم های جدید علیه ایران به اسپوتنیک گفت، در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که اروپا در صدد است که بگوید ما صرفا به محکوم کردن این اقدام کفایت نمی کنیم و یک گام عملی هم بر می داریم و پیامی قوی برای ایران داریم، اینکه اقدامات تهاجمی از سوی این کشور مانند حمله به اسرائیل قابل تحمل نخواهد بود و چنین اقداماتی پیامدهایی در پی خواهد داشت. البته سیاستهای دوگانه اروپا و غرب بر کسی پوشیده نیست، زیرا چند هفته قبل از آن هیچ کدام از اروپایی ها نه تنها حمله اسرائیل به کنسولگری ایران را محکوم نکردند، بلکه از ایران می خواستند که پاسخی ندهد و منطقه خاورمیانه را نا آرام تر نکند. از سویی لازم بود تا به متحد خود اسرائیل همبستگی و حمایت خود را نشان دهند و با اعمال تحریم های جدید حمایت از امنیت و رفاه آنها را نشان دادند.
ماندگار در ادامه گفت، به نظر می رسد که قدرتهای غربی مانند آمریکا، فرانسه و انگلیس فرصت پیش آمده را غنیمت شمرده و سعی دارند از این تحریم ها به نفع اولویت های امنیتی خود استفاده کنند. به عنوان مثال امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه گفته که در تحریم های جدید باید "کسانی را که به تولید موشک‌ها و پهپادهای مورد استفاده ایران در حمله به اسرائيل کمک می‌کنند" هدف قرار دهند. حالا اینکه منظور از "کسانی" دقیقا چیست هنوز اشاره مستقیم نشده است، زیرا در کل بیشتر فعالیت های موشکی و پهپادی ایران بومی است و در طول تاریخ موشکی ایران بعد از انقلاب عمده همکاریهای فناورانه موشکی ایران با روسیه، چین و کره شمالی بوده و در داخل نیز موشک ها و پهپادهای ایران عمدتاً توسط سازمان صنایع هوافضا که شاخه ای از وزارت دفاع ایران است، تولید می شود. این سازمان بر توسعه و تولید سامانه‌های موشکی مختلف از جمله موشک‌های بالستیک و موشک‌های کروز و همچنین پهپادها و پرنده های بدون سرنشین نظارت می‌کند. علاوه بر این، سایر شرکت های دفاعی ایرانی مانند سازمان صنایع هوایی ایران و صنایع الکترونیک ایران نیز در تولید موشک و پهپاد در ایران مشارکت دارند.
وی ادامه داد، رهبران اروپایی در بیانیه ای که پس از اولین روز اجلاس خود منتشر کردند، هشدار دادند که اتحادیه اروپا تدابیر محدود کننده بیشتری را علیه ایران، به ویژه در رابطه با هواپیماهای بدون سرنشین و موشک‌ها، اتخاذ خواهد کرد. در حالیکه اتحادیه اروپا پیش تر عملا تمام کسانی که در تولید پهپادهای ایران نقش فعال دارند را مشمول تحریم کرده‌ است. جوزپ بورل که همکاران خود در دستگاه سیاست خارجی اتحادیه را مسئول تدوین تدابیر جدید در این خصوص کرده در این رابطه اعلام کرده "ممکن است نیروهای نیابتی تحت حمایت ایران در عراق، لبنان و سوریه هم هدف تحریم‌ها قرار گیرند". اگرچه این نیروها نیز عملا توسط آمریکا و دیگر کشورها تحریم شده اند. به عنوان مثال، گروه هایی مانند حزب الله لبنان و شبه نظامیان شیعه مختلف در عراق به عنوان سازمان های تروریستی و مشمول تحریم ها معرفی شده اند.
اعلام آمادگی رهبران اتحادیه اروپا برای گسترش تحریم ها علیه ایران  - اسپوتنیک ایران  , 1920, 18.04.2024
اعلام آمادگی رهبران اتحادیه اروپا برای گسترش تحریم ها علیه ایران
سمیه ماندگار در پایان گفت، نکته قابل توجه اظهاراتی است که بورل پس از برگزاری نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل مبنی بر اینکه تشدید تحریم‌ها باید بر صادرات تسلیحات ایران از جمله عرضه هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه تأثیر بگذارد، زیرا مقامات اروپایی ادعا می‌کنند که پهپادهای ایران در جنگ اوکراین استفاده می‌شوند. در واقع اینطور به نظر می رسد که اتحادیه اروپا امیدوار است که افزایش تحریم های موشکی ایران منجر به کاهش صادرات موشک و پهپاد به روسیه شود. به هر حال هر چقدر هم ایران به خودکفایی رسیده باشد به هر حال تحریم‌ها ممکن است دستیابی به فناوری و مواد لازم برای تولید و صادرات موشک‌ها و پهپادها را برای ایران دشوارتر کند که به نوبه خود می‌تواند بر توانایی آنها در تامین این تسلیحات به روسیه تأثیر بگذارد. با این حال، توجه به این نکته حائز اهمیت است که روابط نظامی ایران و روسیه پیچیده و چند لایه است و به این سادگی که انتظار دارند نیست و ممکن است عوامل دیگری نیز در روابط تجاری تسلیحات آنها تأثیر بگذارد. اما آنچه روشن است استقبال اتحادیه اروپا از این فرصت پیش آمده برای تضعیف همزمان ایران و نیروهای نیابتی ان در خاورمیانه با هدف حمایت از اسراییل و همچنین فرصتی برای تضعیف همکاری تسلیحاتی ایران و روسیه با هدف حمایت از اوکراین است.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала