کنفرانس تهران، گواه توانایی کشورها با ساختارهای مختلف برای توافق

© Wikipedia / National Museum of the U.S. Navyکنفرانس تهران
کنفرانس تهران - اسپوتنیک ایران  , 1920, 28.11.2023
اشتراک
امروز هشتاد سال از برگزاری کنفرانس تهران می گذرد که یکی از بزرگترین رویدادهای سیاسی و دیپلماتیک جنگ جهانی دوم به شمار می رود.
به گزارش اسپوتنیک، والنتینا ماتوینکو، رئیس شورای فدراسیون روسیه اظهار داشت که کنفرانس تهران در سال 1943 نشان داد که کشورهای دارای اختلاف می توانند پای میز مذاکره بنشینند، اما غرب در صورت عدم تامین منافع خود قادر است توافقات حاصله را زیر پا بگذارد و حتی اکنون نیز آماده گفتگو نیست.
ماتوینکو در وبلاگ خود در وب سایت شورای فدراسیون نوشت: "امروز هشتاد سال از برگزاری کنفرانس تهران می گذرد که یکی از بزرگترین رویدادهای سیاسی و دیپلماتیک جنگ جهانی دوم به شمار می رود. مشخص شد که تضادهای ژئوپلیتیکی بین کشورها، عمیق ترین تفاوت ها در حوزه ساختار دولتی- سیاسی، ایدئولوژی مانعی برای انجام اقدامات مشترک نیست".
به گفته این سیاستمدار، تهران-43 برای ایالات متحده و انگلیس قطعاً مظهر حسن نیت آنها نبود و تنها در لحظه ای امکان پذیر شد که کاملاً مشخص بود، اتحاد جماهیر شوروی می‌تواند به طور مستقل فاشیسم را شکست دهد، صلح و ثبات را در قاره اروپا بدون مشارکت آنها برقرار کند.
ماتوینکو در ادامه افزود: "در واقع، در سال 1943 غرب به سادگی مجبور شد واقعیت را بپذیرد. برسمیت بشناسد و سعی کند به آن بپیوندد. چون خطر وقوع سناریویی را احساس می‌کرد که نمی‌تواند روی آن تأثیر بگذارد. این چیزی است که آنها از آن می ترسیدند و من مطمئن هستم که هم‌اکنون نیز از آن می ترسند".
Президент РФ Владимир Путин проводит совещание в режиме видеоконференции. Архивное фото - اسپوتنیک ایران  , 1920, 04.10.2023
پوتین: ایجاد جهان چند قطبی اجتناب ناپذیر و ضروری است
ماتوینکو تأکید کرد:"کاملاً مسلم است که امروز ما دوباره با رویدادهایی در مقیاس بزرگ سروکار داریم که به طور عینی منجر به ایجاد دنیایی متفاوت و اجرای سناریویی به نفع اکثریت جهان می شود. فرمت های جدید مانند بریکس و شانگهای در حال تقویت و گسترش هستند. محبوبیت آنها در حال افزایش است. و غرب دیگر قادر به اجرای طرح خود نیست. غرب متقاعد شده است که این کار نه در شرایط خاص - مانند اوکراین یا خاورمیانه و نه در کل فضای جهانی ممکن نخواهد شد.
به نظر می رسد زمان آن فرا رسیده است که غرب یک بار دیگر به غریزه حفظ بقای خود که 80 سال پیش روزولت و چرچیل را پای میز مذاکره نشاند، گوش فرا دهد".
کنفرانس تهران با شرکت وینستون چرچیل، فرانکلین دلانو روزولت و ژوزف استالین از ۲۸ نوامبر تا ۱ دسامبر ۱۹۴۳ به صورت سرّی و محرمانه در سفارت شوروی در تهران، پایتخت ایران برگزار شد.
این کنفرانس در پی کنفرانس قاهره و پیش از کنفرانس‌های پوتسدام و یالتا برگزار شد. هدف کلّی همهٔ این کنفرانس‌ها توافق دربارهٔ چهرهٔ جهان پس از پایان جنگ جهانی دوم بود. استقلال و تمامیت ارضی ایران با صدور اعلامیه‌ای در پایان کنفرانس تضمین گردید.
حمله جنگنده‌های اسرائیل به شمال غرب غزه - اسپوتنیک ایران  , 1920, 02.11.2023
رویکرد دوگانه غرب در رابطه با جنگ غزه و سایر درگیری‌ها
موضوعات اصلی‌ای که به نتیجه رسید، عبارت بود از: تاریخ و ابعاد پیاده شدن نیروهای بریتانیایی و آمریکایی در فرانسه و حملهٔ تهاجمیِ نیروهای روسی در ارتباط با آن، منابع اختصاص‌یافته به جبهه‌های ایتالیا، بالکان و برمه که چرچیل نمی‌خواست مورد غفلت واقع شوند.
مهم‌ترین توافقی که در این کنفرانس به‌دست آمد، دربارهٔ گشایش جبهه در غرب اروپا بود. در خلال این کنفرانس، در روز ۲۹ نوامبر، چرچیل به جهت شجاعت و دلاوری نیروهای ارتش شوروی در پاسداری از شهر استراتژیکِ استالینگراد، یک شمشیر را که به شمشیر استالینگراد شهرت یافت، به استالین اهدا کرد. این کنفرانس از این جهت سرّی بود که آلمان‌ها در صدد ترور رهبران سه کشورِ درگیر در جبههٔ مقابل نیروهای محور بودند.
علت انتخاب تهران برای برگزاری این کنفرانس، نزدیکی آن به شوروی بود چرا که ژوزف استالین، رهبر این کشور می‌خواست در اوج جنگ جهانی دوم نزدیک مسکو باشد و تأمین امنیت شهر تهران برای متفقین آسان بود.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала