گزارش و تحلیل

چه کسانی مخالف توافق اخیر ایران و آمریکا هستند؟

© Depositphotos.com / KagenmiФлаги США и Ирана
Флаги США и Ирана - اسپوتنیک ایران  , 1920, 12.08.2023
اشتراک
ماجرای احتمال تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی و آزاد سازی بخشی از اموال غصب شده ایران این روزها نقل محافل خبری می باشد.
البته از عبارت "احتمال" استفاده کردم چون بارها پیش آمده ایران و ایالات متحده به خط پایانی اجرای توافق رسیده اند و به یکباره توافق به هم خورده و عموما اگر نخواهیم بگوییم صد در صد میتوان گفت 99.99% این خلف وعده ها از طرف آمریکایی ها رخ داده.
سالها است ایران و ایالت متحده چه به صورت مستقیم چه به صورت غیر مستقیم مذاکرات متعددی داشته اند و حتی به توافقاتی هم دست یافته اند اما در نهایت نتیجه مذاکرات و توافق ها به قول معروف هوا رفته.
روز گذشته در مناظره ای در یک کانال تلوزیونی وابسته به عربستان سعودی شرکت داشتم که رئیس یک مرکز مطالعات مصری مرتبط با ایران و مسئول سابق میز ایران در سیا طرف های مناقشه بودند.
طرف آمریکایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را متهم می کرد که به دنبال بر هم زدن توافق خواهد بود.
در همان جا به او پاسخ دادم که کاملا تحلیل وی غلط است و پس از استدلال هایی که ارائه دادم همه تاکید کردند که رئیس سابق میز ایران در سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا اشتباه تحلیل کرده بوده.
حد اقل توقع این است که اگر سیاستمداران آمریکایی و یا غربی و یا حتی افراد فعال در رسانه های غربی اطلاعات کافی نداشته باشند فردی در سطح رئیس سابق میز ایران در سیا اینقدرمطلع باشد که بداند چه به چه است.
امیرعبداللهیان - اسپوتنیک ایران  , 1920, 12.08.2023
امیرعبداللهیان: تلاش‌ها تا کسب نتایج نهایی و احقاق کامل حقوق ایران ادامه دارد
اگر به بخش عمده مذاکرات و گفتگوهایی که از چهاردهه پیش تا به حال میان ایران و ایالات متحده انجام شده نگاهی گذرا داشته باشیم می بینیم بخش بزرگی از این مذاکرات به صورت مستقیم یا غیر مستقیم میان نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سنتکام (فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکایی در منطقه غرب آسیا) انجام شده و بسیاری از این مذاکرات توسط شخص شهید سپهبد سلیمانی، که به نامردی توسط آمریکایی ها ترور شد، هدایت می شد تا شرایط تثبیت ثبات و امنیت در منطقه برقرار گردد چه در اموری مثل مسایل مربوط به افغانستان یا عراق یا یمن یا سوریه یا....
همین الآن هم هر بار نیروهای آمریکایی می خواهند وارد خلیج فارس شوند و یا از آن خارج شوند مجبور می باشند تا با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که مسئولیت تامین امنیت خلیج فارس از طرف ایرانی را دارد هماهنگ شوند وسپاه به راحتی می تواند به آنها جواب ندهد، به هر حال سنتکام امروزه در لیست تروریستی ایران است و اینها تروریست تلقی می شوند.
حتی در مذاکرات سیاسی دیگر هم که به صورت علنی وغیر علنی میان ایران و ایالات متحده انجام شده وانجام می شوند سیاستمدارانی حضور داشتند و دارند که یا قبلا عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده اند و یا در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خدمت کرده اند.
قطعا هم هر توافقی انجام می شود این افراد آن توافق را تایید کرده اند.
مشکل اصلی آمریکایی ها در این است که درک صحیحی از ماهیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ندارند و یک کلیشه از سپاه ساخته اند ویا در ذهن آنها ساخته شده که بر اساس آن درباره سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحلیل می کنند.
وظیفه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دفاع از منافع انقلاب ونظام جمهوری اسلامی ایران وبالطبع ملت ایران است و به هر ترتیبی که بتواند از این منافع دفاع کند این کار را انجام می دهد.
عملا در صورتی که منافع نیاز داشته باشد که سپاه پاسداران وارد عملیات نظامی شود سپاه ورود می کند و در صورتی که نیاز داشته باشد که وارد عملیات سیاسی شود باز هم ورود می کند.
هیچ منطقی وجود ندارد اگر نتیجه یک مذاکرات منافع ملت ایران را تامین کند سپاه پاسداران بخواهد با آن مخالفت کند.
بدیهی است وقتی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای مقابله با دشمن سینه سپر می کند هدف حملات دشمن شود، آنهایی هم که در دیپلماسی ناکام هستند میدان را بهانه می کنند.
این در حالی است که تجربه طی سالهای اخیر نشان داده که همیشه این میدان بوده که پاس گل را به دیپلماسی داده حال اگر دیپلماسی در گل کردن پاس ناکام بوده مقصر پاس دهنده نبوده.
البته اگر اینگونه نبود باید تعجب می کردیم.
فراموش نکنید که اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از مردم ایران هستند و آنها نیز زن و بچه و فامیل دارند که در همه سختی ها وخوشی ها با بقیه ملت ایران شریک هستند و اگر اتفاقی رخ دهد که منافع ملت ایران را تامین کند قطعا آنها نیز مانند دیگران خوشحال خواهند بود واگر هم زمانی مشخص شود که دشمن در حال توطئه چینی بر علیه ملت ایران است حتی اگر بنا شده که خودشان را بسوزانند ولی در مقابل دشمن می ایستند تا حق ملت ایران را از حلقوم دشمن بیرون بکشند.
اگر تا به حال ایرانی ها موفقیتی در زمینه دیپلماسی به دست آورده اند و توانسته اند کاری کنند که دشمن جسارت تعرض به خاک و ناموس ملت ایران را نداشته باشد همه اش مدیون فعالیت های میدان بوده و هست وگرنه تاریخ ثابت کرده طرفهای مقابل برای چشم و ابروی کسی امتیازی نمی دهند و فقط وقتی که می بینند در میدان در حال شکست خوردن هستند به دنبال دیپلماسی می روند.
تصور اینکه آمریکایی ها و یا دشمنان ایران از اسرائیلی ها بگیرید تا عرب ها به دنبال روابط مسالمت آمیز با ایرانی ها هستند تصوری ساده لوحانه بیش نیست، به صورت تاریخی اینها همه به دنبال نابودی ایران و ملت ایران بوده و هستند، هر کدام به دلایلی، یکی دشمنی تاریخی با ملت ایران دارد که سه هزار سال است با جشن هایی به نام پوریم آن کینه را مدام یادآوری می کند و به دنبال آن است که ادامه ایرانی کشون را انجام دهد، و دیگری به دلیل کینه هزار و چهارصد ساله از ملت ایران باور دارد که ایرانی ها مسبب نابودی خلافت امویان بوده اند و باید انتقام اموی ها و یزید و معاویه را از ایرانی ها بگیرند، و دیگری رویای سرقت همه منابع خدادادی ایران و تسلط بر موقعیت ژئوپولیتیک آن را بر سر دارد و...
واکنش مقامات ایرانی به آزاد سازی دارایی های ایران توسط آمریکا - اسپوتنیک ایران  , 1920, 11.08.2023
واکنش مقامات ایرانی به آزاد سازی دارایی های ایران توسط آمریکا
همان بس کافی است که به خاطرات امیر اسد الله علم یا هویدا مراجعه کنید و ببینید حتی شاه ایران که متحد ایالات متحده و غرب در منطقه بود چه دلواپسی هایی را داشت، طبق خاطرات امیر اسد الله علم دلواپسی اصلی اش حمله عرب ها به ایران بود و نه حمله شوروی سابق و می بینیم که در خاطرات هر دو یعنی اسد الله علم و هویدا تاکید می شود که آمریکایی ها و عموما غربی ها در موارد زیادی به ایرانی خیانت می کردند و به دنبال آن بودند که به قول خودشان موازنه قوا در منطقه ایجاد کنند و وقتی مثلا به ایران هواپیما می فروختند به عراق موشک می دادند تا جبران توانمندی هواپیماها را بکنند.
حتی در زمینه همین برنامه هسته ای ایران ایالات متحده مخالف دسترسی ایران به فناوری هسته ای صلح آمیز بوده چون دلواپس قدرت گرفتن ایران بود.
در همان زمان هم شاه ایران بارها و بارها از آنها خواسته بود تحریم هایی که آمریکایی ها و انگلیسی ها زمان ملی شدن صنعت نفت ایران وضع کرده بودند را لغو کنند اما آنها زیر بار نمی رفتند.
این یعنی دشمنی آنها با حکومت حاکم بر ایران نیست بلکه با ملت ایران است.
همین مسایل به خودی خود نشان می دهد مقامات سیاسی آمریکا چه دولت آمریکا چه کنگره تصمیمات شان بر علیه ایران و ملت ایران را بر مبنای اطلاعات کاملا غلط می گیرند.
یا منابع اطلاعاتی شان غلط است یا اینکه توسط لابی های صهیونیست و دشمن با ایران در ایالات متحده شستشوی مغزی شده اند تا مواضع خصمانه بر علیه ملت ایران بگیرند و اینها به عروسک های خیمه شب بازی این لابی ها تبدیل شده اند.
واقعیت امر این است که بسیاری چه در داخل ایران چه در داخل آمریکا هستند که از مناقشه میان ایران وایالات متحده سود می برند و به هیچ وجه نمی خواهند مصالحه ای میان این دو طرف انجام شود.
اولین گروه را می توان گروه هایی دانست که به قول ما ایرانی کاسبان تحریم هستند دانست.
اینها امروزه به باندهایی تبدیل شده اند که در همه جناح های سیاسی ایران حضور دارند و از تحریم ها سوف سرشار می برند وخوب بدیهی است که اگر تحریم ها لغو شود اینها خیلی ضرر می کنند.
حال برخی ممکن است تصور کنند که فقط درون ایران اینگونه است، در حالی که کاسبان تحریم این روزها در آمریکا هم هستند.
نمونه اش شرکت نفتی ای که آقای تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا زمان ترامپ مدیریت اش را به عهده داشت و نفت ایران را خریداری می کرد و به اسم دیگر کشورهای خلیج فارس صادر می کرد.
بحث یکی دو دلار نیست بلکه بحث چندین ملیارد دلار است.
اینها عموما به لابی های قدرت در آمریکا هم وصل هستند و در کنگره و فضای رسانه ای آمریکا هر آنچه از دستشان بر می آید انجام می دهند که هیچ مذاکراتی به جایی نرسد چون از بابت تحریم ها بر علیه ایران سود می برند.
برخی کشورهای دیگر هم هستند که این روزها چون ایران تحریم است به بهانه دوستی با ایران و کمک به این کشور برای دور زدن تحریم ها سودهای کلانی به جیب می زنند.
بدیهی است که اینها هم نخواهند توافقی سر بگیرد.
برخی کشورها هستند که از بابت اختلاف میان ایران و ایالات متحده نان می خورند، مانند اسرائیل، که می داند اگر احیانا اختلافات ایران و آمریکا کنار گذاشته شود همه تمرکز ها در منطقه روی مبارزه با اسرائیل و احقاق حقوق ملت فلسطین متمرکز می شود.
برخی دیگر هم هستند که مانند بعضی کشورهای همجوار ایران دلواپس می باشند در صورتی که اختلافات فیما بین ایران و ایالات متحده حل شود تمرکز آمریکا روی آنها بیشتر شود و از سوی دیگر ایرانی ها هم دستشان برای رویارویی با آنها باز شود.
به عنوان مثال می گویم، عربستان سعودی امروزه تلاش دارد از ذیل چتر سیطره آمریکا خارج شود و به سمت تحکیم روابط با چین برود و مثلا شروع کرده نفت خود را به یوان چین فروختن.
بدیهی است که آمریکایی ها بسیار از این رفتار سعودی ها نا خورسند هستند اما به دلیل اختلافاتشان با ایران با سعودی ها کج دار و مریز رفتار می کنند.
در صورتی که مشکل آمریکایی ها با ایران حل شود ممکن است که آمریکایی ها دیگر مانند سابق با سعودی ها و یا اماراتی ها و یا... رفتار نکنند.
حتی اگر کشورهای اروپایی را در نظر بگیریم می بینیم که آنها بزرگترین ضرر را از بابت تحریم های آمریکا بر علیه ایران متحمل شده اند و به هیچ وجه حاضر نیستند بپذیرند که توافقی سر بگیرد که موجبات بازگشت شرکت های آنها به ایران نشود.
اگر به ایران برگردیم می توانیم بگوییم بسیاری از آنهایی که مخالف دولت آقای رئیسی هستند، از جناح های مختلف سیاسی، تمایل ندارند توافقی به نام دولت آقای رئیسی ثبت شود که می تواند موجب رفع تحریم ها یا بخشی از تحریم ها از بالاسر ملت ایران گردد و می تواند موجبات گشایش اقتصادی را فراهم کند.
پس میتوانیم نتیجه بگیریم امروزه بسیاری هستند چه در ایران چه در آمریکا چه در جاهای دیگر جهان که منافع شان اقتضا نمی کند توافقی میان ایران و آمریکا سر بگیرد واینگونه نیست که برخی هیاهو راه انداخته اند که سپاه مخالف توافق است.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала