اوکراین چه نقشه ای برای روسیه میکشد؟
11:24 01.08.2023 (بروز رسانی شده: 14:00 01.08.2023)
© Sputnik / Alexandr Kryazhev
/ اشتراک
سخنگوی رئیس جمهور روسیه: کرملین نشست عربستان سعودی درباره اوکراین را دنبال خواهد کرد، باید دید چه اهدافی در نظر گرفته شده است.
به گزارش اسپوتنیک، رسانه های غربی گزارش می دهند که در 5 اوت در جده عربستان، ده ها کشور درباره راه های پایان دادن به درگیری در اوکراین بحث خواهند کرد.
نه تنها متحدان کییف، بلکه نمایندگان برزیل، هند، مصر، اندونزی و آفریقای جنوبی، در مجموع حدود 30 کشور در این مذاکرات حضور خواهند داشت. شاید دیپلماتی از چین هم در آن حضور یابد، اما روسیه به شرکت در آن دعوت نشده است. در باره چه می خواهند پشت سر مسکو به توافق برسند؟
به گفته برگزارکنندگان این نشست، این رویداد باید به پیش درآمدی برای برگزاری"اجلاس صلح" تبدیل شود، که زلنسکی سال گذشته از تهیه آن خبر داد.
در تقابل روسیه و اوکراین دو گرایش وجود دارد. از یک سو، رژیم کی یف در حال انجام یک ضد حمله برای رسیدن به مرزهای 1991 است. از سوی دیگر رسانه های غربی با دیدن نتایج این عملیات، پیشنهاد می کنند به یافتن راهحلی برای خروج از این درگیری فکر شود.
بیشتر ابتکارات صلح از سوی کشورهای بی طرف مطرح می شود که از جانب کییف مورد حمایت قرار نمی گیرد. اگرچه همه آنها حداقل احیای تمامیت ارضی اوکراین را رد نمی کنند. از نظر تئوری، زلنسکی میتواند از این نکته برای کشاندن آنها به طرح حل و فصل ده مادهای خود استفاده کند.
پیشتر به نوشته نشریه نیویورک تایمز به نقل از مقامات آگاه در دولت سعودی نوشت که چند کشور از جمله ایالات متحده آمریکا و کشورهای اروپایی و همچنین برزیل، چین و هند به این مذاکرات دعوت شدند.
به نوشته این روزنامه، هنوز اطلاعاتی در مورد اینکه دقیقا چه کسی نماینده این کشورها در مذاکرات خواهد بود، وجود ندارد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشستی خبری به خبرنگاران گفت که این گفتگوها در اولین هفته اوت 2023 آغاز خواهد شد. این مذاکرات به صورت مجازی انجام خواهد شد. از طرف آمریکا، معاون دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا رهبری هیئت مذاکره کننده را بر عهده خواهد داشت.
میلر گفت که نمیخواهم در مورد نتیجه مذاکراتی که هنوز آغاز نشده، اظهار نظر کنم، اما همانطور که رئیس جمهور جو بایدن، سایر رهبران گروه 7 و اتحادیه اروپا و سایر رهبران 12 کشور پیوسته به بیانیه ما، اعلام کردند، ما متعهد به تعهد بلندمدت اوکراین به دفاع و کمک به این کشور برای ایجاد زیرساخت هایی هستیم که می تواند در دراز مدت نقش بازدارندگی در مقابل روسیه را داشته باشند.
پیش از این، وال استریت ژورنال گزارش داده بود که عربستان سعودی قصد دارد در ماه اوت در جده مذاکرات صلح درباره اوکراین را برگزار کند که در آن از نمایندگانی از 30 کشور جهان به جز روسیه دعوت به عمل خواهد آمد. خاطرنشان می شود که نکات "فرمول صلح" در حال حاضر با نمایندگان بیش از 50 کشور مورد بحث قرار گرفته است.
شایان ذکر است که مسکو بارها اعلام کرده است که برای مذاکره آماده است، اما کی یف در سطح قانونگذاری آنها را ممنوع کرده است. ولادیمیر زلنسکی پیشتر در G20گفته بود که "مینسک-3 وجود نخواهد داشت."
دیمیتری پسکوف، سخنگوی رئیس جمهور روسیه گفت که کرملین نشست عربستان سعودی درباره اوکراین را دنبال خواهد کرد، باید دید چه اهدافی در نظر گرفته شده است. پیش از این، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفته بود که فرمول صلح زلنسکی مجموعه ای از خواسته های اولتیماتوم از روسیه است که با کمک آن کی یف تلاش می کند تا به پرداخت غرامت ها و سازماندهی محاکمه غیرقانونی مقامات روسیه دست یابد.
پیش از این، کرملین اعلام کرد که هیچ پیش نیازی برای انتقال وضعیت اوکراین به یک مسیر صلح آمیز وجود ندارد، اولویت مطلق روسیه دستیابی به اهداف عملیات نظامی ویژه است، در حال حاضر این تنها با ابزار نظامی امکان پذیر است.
روسیه پیش از این به دلیل ارسال تسلیحات به اوکراین یادداشتی برای کشورهای ناتو ارسال کرده بود. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد که هر محموله ای که حاوی تسلیحات برای اوکراین باشد به یک هدف قانونی برای روسیه تبدیل خواهد شد.
روسیه در 24 فوریه عملیات نظامی ویژه ای را در اوکراین آغاز کرد. پوتین هدف آن را "حمایت از مردمی خواند که به مدت هشت سال مورد قلدری و نسل کشی رژیم کییف قرار گرفته اند."
کییف دائماً در تلاش است تا دایره حامیان خود را گسترش دهد. در پایان ماه ژوئن، رویداد مشابهی همچنین بدون نمایندگان مسکو در کپنهاگ برگزار شد.
به همین مناسبت، ولادیمیر باربین، سفیر روسیه در دانمارک، متعجب شد و پرسید: چگونه می توان به طور جدی در مورد یک راه حل مسالمت آمیز صحبت کرد، در حالی که مشارکت روسیه در نظر گرفته نشده است؟
به گفته سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، غرب صرفاً در تلاش است تا کشورهای پیشرو و در حال توسعه را به حمایت از "فرمول زلنسکی" متقاعد کند.
مسکو بارها اعلام کرده است که برای مذاکره آماده است، اما کییف در سطح قانونگذاری آن را ممنوع کرده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی رئیسجمهور روسیه در اظهاراتی گفت که زلنسکی پیش از این در G20 گفت که "مینسک-3 وجود نخواهد داشت"، چنین سخنانی کاملاً موید موضع کییف در مورد عدم تمایل به مذاکره است.
زلنسکی در کانال تلگرامی خود نوشت: یک فرمول اوکراینی برای صلح وجود دارد. صلح برای اوکراین، اروپا و جهان و مجموعه ای از راه حل ها وجود دارد که می توانند برای تضمین واقعی صلح اجرا شوند. من در نشست G20شرکت کردم، پیشنهادهایی ملموس برای چنین راه حل هایی ارائه کردم . اوکراین به کشورهای جهان پیشنهاد می کند که با ما در ایجاد صلح مشارکت کنند.
او این "فرمول" را در نوامبر 2022 منتشر کرد. در این فهرست امنیت رادیواکتیو، غذا و انرژی، آزادی تمامی زندانیان و اخراج شدگان، احیای تمامیت ارضی اوکراین، خروج نیروهای روسی ذکر شده است. دو نکته آخر: جلوگیری از تشدید و رفع پایان درگیری عنوان شده است.
بر اساس گزارش مرکز نظرسنجی "رازومکوف"، 56 درصد از اوکراینی ها نمی دانند که این ده بند زلنسکی در مورد چیست. علاوه بر این، 28 درصد برای اولین بار در مورد آن ها از مصاحبه کننده شنیدند و 27 درصد فقط می دانند که آن ها وجود دارند. 29 درصد دیگر بطور کلی با محتوای آن ها آشنا هستند و تنها 14 درصد می گویند که کاملاً از موضوع مطلع هستند. به گفته نشریه محلی " زرکالا نیدلی" (آینه هفته)، مردم بیشتر به نکات ظریف قانونی شدن ماری جوانا توجه کردند.
تقریباً 39٪ از پاسخ دهندگان مخالف هرگونه مذاکره با مسکو هستند (در غرب اوکراین به طور کلی 53.3٪ مخالفند، در شرق ، جنوب و مرکز کشور به میزان قابل توجهی کمتر- به ترتیب 33.6، 37.1 و 32.6 درصد). حدود 28 درصد خواهان بازگشت نیروهای مسلح به مرزهای سال 1991 هستند، 10 درصد منتظر نتیجه ضدحمله و 9.6 درصد با مرزهای 23 فوریه 2022 موافق هستند.
آنچه به میانجی در مذاکرات احتمالی با روسیه مربوط میشود، آمریکایی ها بدون قید و شرط در اینجا پیشتاز هستند - 43 درصد از پاسخ دهندگان به نفع آنها رأی دادند، بریتانیا - 32.7، لهستان - 25.7، اتحادیه اروپا - 24.9، چین - 8.7، واتیکان - 2.1، آفریقای جنوبی - 1.1، برزیل - 0.9.
پیشروی به سمت مسکو
به گفته دنیس دنیسوف، کارشناس دانشگاه مالی تحت دولت روسیه، واضح است که بدون مشارکت کرملین، مذاکرات برای توقف درگیری بی معنی است. این به این معناست که نشست عربستان سعودی، مانند نشست گذشته در دانمارک، به گسترش ائتلاف ضد روسیه اختصاص خواهد داشت.
وی در ادامه افزود: "اوکراین و شرکای آن به طور مداوم در تلاش هستند تا تعداد حامیان خود را افزایش دهند و انزوای مسکو را تقویت بخشند. اما آنها موفق نخواهند شد، زیرا نیروهای مسلح اوکراین پیروز نخواهند شد.
چین سیاست خارجی خود را برای سال های آینده برنامه ریزی کرده و نمی تواند به سرعت آن را تغییر دهد. آفریقای جنوبی اخیراً در نشست روسیه و آفریقا شرکت کرد و بعید است کرملین را دشمن خطاب کند. فقط ممکن است غرب جمعی کشور بی اهمیتی را به سمت خود جلب کند، اما رهبران منطقه بی طرف باقی خواهند ماند.
حالا همه چیز در میدان نبرد مشخص میشود. اگر نیروهای مسلح اوکراین به موفقیت های جدی دست یابند، موقعیت روسیه در جهان متزلزل خواهد شد. و اگر عملیات آنها شکست بخورد، کییف باید حامیان را متقاعد کند که کمک خود را متوقف نکنند".
الکساندر دودچاک، تحلیلگر سیاسی، مطمئن است که اوکراین شانس کمی برای موفقیت دیپلماتیک دارد. یک سال و نیم است که تعداد هواداران کییف افزایش نیافته است و اکنون نیز هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.
وی در ادامه افزود: "همه چیز با از بین بردن هژمونی ایالات متحده مرتبط است. واشنگتن دیگر نمی تواند اراده خود را به جهان دیکته کند و رهبران منطقه قصد دارند استقلال خود را تقویت کنند.
موضع چین، کشورهای آفریقایی، خاورمیانه و آمریکای لاتین تغییر نخواهد کرد. اگر واشنگتن از مقامات کییف حمایت نمی کرد، آنها اصلاً متحدی نداشتند".