درحالی که برخی ازورزشکاران مراحل آماده سازی را طی می کنند، بعضی از آنها فکرشان از تخته ی شطرنج فاصله دارد.
شایعات حول مسابقات پیش رو می چرخند. چند شطرنج باز و از جمله قهرمان سابق جهان ماریا موزیچوک اوکراینی و ماری پایکیدزه آمریکایی قصد دارند مسابقات را به خاطر " نقض حقوق زنان" تحریم نمایند. موزیچوک خیلی کوتاه در خصوص تصمیم خود توضیح داد:
" من تصمیم گرفتم که از شرکت در مسابقات امتناع نمایم برای آنکه کاملا واضح است ، ایران کشور مناسبی برای چنین مسابقات معتبری نیست." پایکیدزه حرف های او را تکرار کرد و گفت: " فکر می کنم که این غیر قابل پذیرش است ، اینکه مسابقات قهرمانی جهانی شطرنج زنان در کشوری برگزار شود که زنانش حتی از حقوق اولیه محرومند و با آنها به عنوان جنس دوم برخورد می شود. "
" این اولین بار نیست که مسابقات شطرنج در سطح جهانی در تهران برگزار می شود. قهرمانی زنان جهان در واقع برای اولین بار است. اما فدراسیون جهانی شطرنج تجربه ی همکاری متقابل با ایران را دارد. در ژانویه سال 2002 در ایران فینال مسابقات جهانی بر اساس سیستم پلی آف برگزار شد. در این مسابقات ویشوانتان آناند و آلکسی شیروف که در آن زمان نماینده ی اسپانیا بود، شرکت کردند. برای همین ما تجربه ی گفتگو با مقامات ایران ، فدراسیون شطرنج ایران و وزارت ورزش را داریم. یادآوری می کنم که تصمیم مربوط به برگزاری مسابقات جهانی شطرنج زنان در مجمع عمومی فدراسیون جهانی شطرنج در سپتامبر سال 2016 در باکو تصویب شد. و ما با بی صبری منتظر این مسابقات جذاب هستیم."
هیات روسی بیشترین نماینده را خواهد داشت. بریک بالگابایف شرح داد:
" مذاکرات با طرف میزبان به اتمام رسیده است. افتتاحیه ی مسابقات ، دهم فوریه برگزار شده و سه هفته ادامه خواهد داشت. در این مسابقات 64 شطرنج باز از بیش از 30 کشور جهان حضور دارند. روسیه با 11 نفرو همچنین گرجستان و چین بزرگترین هیات ها را خواهند داشت. "
اینها و سایر شرکت کنندگان مسابقات قهرمانی جهان قوانین جمهوری اسلامی ایران را پذیرفته و با پوشش حجاب در مسابقات حضور خواهند داشت. ضمنا رئیس نمایندگی فدراسیون جهانی شطرنج در روسیه معتقد است که نباید این مسئله را سیاسی کرد:
" سال گذشته در تهران یکی از مراحل دور جایزه بزرگ زنان و یک سری مسابقات از بخش پنجم برگزار شد. در این مسابقات 12 ستاره شطرنج زنان در سطح جهانی حضور داشتند. در ارتباط با حجاب همه دیدگاه مثبتی داشتند. در خصوص مسابقات هم خاطره ی خوبی برجای ماند. باید خاطر نشان نمود که اخیرا در جمهوری اسلامی ایران توجه ویژه ای به توسعه و پیشرفت شطرنج و از جمله بخش زنان اختصاص می دهند. اکنون فدراسیون شطرنج این کشور جایگاه دوم را بر اساس تعداد حضور در مسابقات برگزار شده ، در تمامی فدراسیون هایی که عضو فدراسیون جهانی شطرنج هستند ، داراست. بنابراین می توان گفت که در ایران یک حادثه ی مهم در شطرنج اتفاق می افتد. در هر مرکز استان کشور، باشگاه های شطرنج وجود دارد. رشته ی شطرنج در
بریک بالگایابف، نماینده فدراسیون بین المللی شطرنج در روسیه خاطر نشان نمود که فدراسیون بین المللی شانس شطرنج بازان ایرانی را در مسابقات جهانی پیش رو بسیار بالا ارزیابی می کند.
او خاتمه داد:
" فدراسیون بین المللی شطرنج، تیم شطرنج بازان زن و مرد را تیم آینده داری ارزیابی می کند. دختران ایران به نظر من آینده ی درخشانی دارند. این امر در مورد تیم مردان هم صدق می کند. در مسابقات گذشته المپیک شطرنج در باکو تیم مردان ایران جوان ترین ورزشکاران را داشت. در خصوص زنان می توانم بگویم که سارا سادات خادم الشریعه به جمع نخبگان شطرنج جهانی راه یافته است. ایران همچنین شرکت کنندگان بسیار قوی دیگری دارد مانند آتوسا پورکاشیان. اینها شطرنج بازان مشهوری هستند. برای همین تیم ایران در مسابقات پیش رو ، امیدهای زیادی خواهد داشت. "