ربات های زیر آبی روسیه که در عمق چند کیلومتری زیر یخ های ضخیم قطب شمال کار می کنند می توانند با دقت تا چند میلیمتر محل قرار داشتن خود را تعیین کنند و به تبادل اطلاعات با ایستگاه های زمینی، دریایی و هوایی در زمان واقعی بپردازند. سیستم بی نظیر ناوبری و ارتباط « پوزیسیونر» توسط شرکت سنت پطربورگی « اوکیانپریبور» — Okeanpribor — طراحی و ساخته شده است و بزودی بر بستر آبهای فلات قطب روسیه مستقر خواهد شد.
این سیستم از دستگاه بدون سرنشین خودکار « آنپا» ANPA، دگل سونار با تجهیزات ارتباطات ماهواره ای « گونتس — D1M» و سیستم ناوبری گلوناس تشکیل شده است. ربات های زیر آبی، منطقه ای در عمق تا 8 کیلومتر را تحت نظر دارند و با دگل- فانوس های سونار زیر آبی، جهت یابی می کنند. در این سیستم مشخصات مافوق دقیق وارد شده است که با دریافت آنها ربات بدون سرنشین محل قرار داشتن خود را مشخص می کند و به حرکت خود ادامه می دهد. از دگل برای انتقال اطلاعات به سطح آب استفاده می شود.
پاول مارتیشکین سخنگوی رسمی شرکت « اوکیانپریبور» Okeanpribor- در این خصوص گفت: « این سیستم برای راه اندازی آماده است. بستر نزدیک به پلتفرم استخراج گاز « پریرازلومنایا» — — Prirazlomnaya اولین محل استقرار این سیستم خواهد بود. بر اساس این سیستم، قرار است سیستم محوری اطلاعاتی جهانی نظارت زیر آبی و سرویس دهی به مناطق استخراج نفت ایجاد شود. شرکت ما در قالب کارهای تجربی — ساختاری و اطلاعاتی به سفارش وزارت « مین پروم تورگ» (صنایع و بازرگانی) یکی از این پروژه ها را برای قطب اجرا می کند.
در سیستم « پوزیسیونر» از چند دگل استفاده خواهد شد: زیر آبی، شناور و حتی منجمدشده در میان یخ. بخش کاری دگل از بخش رادیویی و سونار با سیستم مشترک برق رسانی و محفظه پلاستیکی در بدنه آن تشکیل شده است. تجهیزات رادیو — سونار از ایستگاه رادیویی موج مافوق کوتاه ، گیرنده « گلوناس» و مجموعه سیستم ارتباطات ماهواره ای « گونتس — D1M» و دستگاه زیرآبی ارتباط با ربات برخوردار است.
وادیم کازولین، پروفسور آکادمی علوم نظامی در این خصوص گفت: « هم اکنون آمریکا به عنوان کشور برتر در ساخت سیستم های اتوماتیک پیشرفته شناخته شده است. آمریکا هر سال حدود 70 میلیارد دلار در این عرصه خرج می کند. آژانس آمریکایی پژوهش های آینده دار پنتاگن — DARPA- همراه تعدادی از شرکت های خصوصی، برنامه Poseidon, را اجرا می کنند که شبیه سیستم زیر آبی ناوبری جهانی « جی.پی اس» است. این سیستم امکان جهت گیری کشتی ها و پهپادها در زیر آب و تبادل اطلاعات بین آنها را فراهم می سازد. انتظار می رود که آزمایش این سیستم در سال 2018 آغاز شود. روسیه پس از 15 سال تأخیر به این مسابقه پیوست و بر طبق ارزیابی غرب، حدود 5-4 میلیارد در این رشته نظامی خرج می کند. روسیه در رشته طراحی ربات های بدون سرنشین خودکار زیرآبی و سیستم هدایت آنها در جهان به برتری رسیده است».