شرایط نشست صلح اوکراين به اندازهای وخیم بود که حتی شولتز صدراعظم آلمان هم اعلام کرد که باید از روسیه دعوت میشد.
روح الله مدبر، کارشناس مسائل بين الملل در گفتگو با اسپوتنیک گفت: "نشست اخیر صلح اوکراین در سوئیس را میتوان از دو بعد حائز اهمیت دانست. بعد نخست اینکه امروز به جهانیان ثابت شد نشستهای یک جانبه و یک طرفهای که غربیها برای حل بحران اوکراین ایجاد میکنند، بدون اینکه ریشه بحران را مورد توجه قرار دهد و بدون دعوت از روسیه برای شرکت در این اجلاسها، طبیعتا این نشستها کاملاً شکست خورده و تبدیل به یک نوع میتینگهای سیاسی و تبلیغاتی میشود.
شرایط نشست صلح اوکراين به اندازهای وخیم بود که حتی شولتز صدراعظم آلمان هم اعلام کرد که باید از روسیه دعوت میشد، همچنین مقامات خود سوئیس به عنوان کشور ميزبان نیز آمدند و اعتراف کردند که باید از روسیه دعوت میکردیم. میاندار اصلی سخنان ضد روسی هم فرانسه بود که نشان دهنده آن است مباحث فرانسه و خصوصا مکرون اخیرا به خاطر شکستهایی که در انتخابات گروههای مخالف خود در پارلمان اروپا صورت گرفته فضای الیزه را به فضایی هیجانی و ضد روسی غیر منطقی با رویکرد جنگ طلبانه هدایت میکند که بعد بسیار قابل توجه ای است".
مدبر افزود: " بعد دوم این است که ائتلاف روسیه در نظم جدید جهانی که شامل گروهی از دوستان روسيه است که بریکس نمونهای از آن است امروز به عنوان یک مسیر تاثیرگذار در برابر سياستهای یک جانبه گرايانه غرب در حال حرکت است و نمونه آن کشورهای عضو بریکس که بيانيه این نشست را امضا نکردند، چراكه بندهای مختلف این بيانيه غیر منطقی و غیر واقع گرايانه است که یک نمونه آن به نیروگاه اتمی زاپاروژیه برمیگردد که اگر روسيه حفاظت از این نیروگاه را بر عهده نگرفته بود قطعا نیروهای اوکراینی با استفاده از سیاست بمب کثیف در صدد انفجار هستهای در این نیروگاه بودند و طبیعتا اگر کسی واقع گرايانه نگاه کند این بند را امضا نمیکند.
همچنين یکی از بندهای بيانيه این نشست اتهام به روسیه در زمینه گروگانگیری کودکان در منطقه دونباس صورت گرفته یک بند دروغين و غیر واقعی است چراكه روسیه کودکان دونباس را برای جلوگیری از کشتار و بمباران آنها توسط نیروهای اوکراینی که طی سه سال گذشته در این مناطق صورت دادند به نقاط امن در داخل خاک روسيه انتقال داده است".
وی افزود: "غرب حقايق را در بخشهای عمده ای از این بيانيه پنهان نموده است، مثل بند دیگری که در آن اتهام حفاظت از بنادر کشتیرانی مطرح شده است. درحالیکه يکی از نکاتی که توسط روسيه مطرح شد این بود که اوکراینی ها مسیر ترانزیت دریایی را دچار اخلال کرده اند و در توافق غلات روسیه به صورت یکطرفه مین هایی که اوکراینی ها در دریای سیاه کار گذاشته بودند را شناسایی و مین روبی کردند تا مانع انفجار مین های اوکراین و ناتو در دریا شده و جلوی انفجار کشتیهای غلات را گرفتند.
این در حاليست که اوکراینی انواع حملات موشکی و شهپادی را به بنادر کریمه و سواستوپل انجام دادهاند و انواع حملات را به پل کریمه صورت دادند و در واقع اینها اقدامات تنش آفرين بود که توسط نیروهای اوکراینی انجام میشد که هیچ اشاره ای به آن در بيانيه صلح اوکراين نشد.
بنابراین، روشن است که دوستان روسيه و اعضای بریکس این رویکرد را نمیپذیرند و بيانيه یکجانبه و غیر واقع گرايانه را امضا نمیکنند. مسئله بحران اوکراین با مذاکره مستقیم با روسيه و توجه به ریشههای بحران اوکراین و جلوگیری از نظامی سازی اوکراین و عدم پيوستن اوکراین به ناتو و پذيرش نکات جدیدی که آقای پوتين در سخنرانی وزارت امور خارجه روسيه مطرح کرد و جلوگیری از کشتار غیرنظامیان و روس تباران به نتيجه خواهد رسید و نه اجرای سیاستهای یکجانبه غرب و آمریکا که میخواهد اوکراین را به عنوان یک سپر برای مقابله با روسیه و اجرای سیاستهای خودش ببیند".