سوالی که بسیاری مطرح می کنند این است که چرا در حالی که همه چیز آرام شده بود دوباره اسرائیلی ها عملیات نظامی را شروع کردند و چرا در حالی که مجامع بین المللی به شدت از کشتار مردم بی گناه فلسطینی انتقاد دارند باز هم اسرائیلی ها دست به کشتار غیر نظامیان می زنند و اماکن مسکونی را هدف قرار می دهند؟
با توجه به اینکه آنتونی بلینکن که نمی دانیم وی را وزیر خارجه آمریکا بدانیم یا به گفته خودش یک صهیونیست یهودی که در اسرائیل حضور دارد، شب شروع عملیات در تل آویو حضور داشت و با نتانیاهو ملاقات کرده بود می توان تصور کرد که شروع کشتار غیر نظامیان فلسطینی و کودکان و زنان و... با چراغ سبز ایالات متحده انجام می شود و نماینده رئیس جمهوری آمریکا به نتانیاهو تضمین داده که باز هم ایالات متحده حاضر است که به حمایت بی چون و چرای خود از کشتار غیر نظامیان وعبور از همه مقررات بین المللی ادامه دهد.
اما برخی باور دارند با توجه به شرایط داخلی اسرائیل و ایالات متحده این چراغ سبز نمی تواند برای طولانی مدت باشد و در نهایت این چراغ سبز برای مدت محدودی، مثلا یک هفته یا در نهایت یک ماه، خواهد بود.
این در حالی است که مصر و قطر اعلام کردند که مذاکرات تبادل اسرا و همچنین آتش بس همچنان ادامه دارد.
پس ماجرا چیست؟
طی پنجاه و پنج روز عملیات ارتش اسرائیل موفق نشد حتی یک امتیاز که برگه برنده ای روی میز مذاکرات به حساب آید به دست آورد و طبق برخی اطلاعات درز کرده ظاهرا جنگجویان حماس موفق شده اند در عملیات 7 اکتبر خود وارد فرماندهی مرکزی شاباک (سازمان امنیت و اطلاعات داخلی اسرائیل) به نام ارتز در شهر سیدروت شوند و علاوه بر به دست آوردن تجهیزات کامپیوتری که اطلاعات بسیار محرمانه درباره مردم غزه در آنها ذخیره شده بود دستگاه هایی را با خود به داخل غزه برده اند که اطلاعات فوق محرمانه درباره مراکز ذخیره سازی تسلیحات اتمی و کشتار جمعی اسرائیل در آن بوده که باید ارتش اسرائیل به هر ترتیبی می شده از این مراکز دفاع می کرده.
علاوه بر تجهیزات جنگجویان مقاومت موفق شده اند تعداد زیادی از افسران ارشد عضو شاباک که در این مکان حضور داشتند را نیز اسیر بگیرند.
همانگونه که قبل تر هم در یک مقاله مطرح کردم، بحث اصلی میان اسرائیل و فلسطین تازه شروع می شود.
یعنی حالا پس از آزاد سازی اسرای زن و نوجوان بحث آزاد سازی اسرای نظامی مطرح است که از نظر معیار مبادله بسیار ارزشمند می باشند.
طبق اخبار منتشر شده آخرین بحث روز پنجشنبه روی آن بوده که طرفین بخواهند کشته ها را با هم مبادله کنند.
حماس هم تقاضا داده بوده که به مردم شمال غزه اجازه دهند از جاده صلاح الدین به خانه و کاشانه خود برگردند.
اسرائیلی ها لیست اجساد کشته شده ها در اختیار حماس را تقاضا کرده بودند اما حماس از اعلام اسامی آنها به بهانه اینکه امکان شناسایی بسیاری از آنها توسط حماس وجو ندارد خودداری کرده و فقط لیست تعداد اجساد اسرائیلی های موجود را اعلام کرده.
در واقع اسرائیلی ها می خواستند مطمئن شوند که افسرای امنیتی و اطلاعاتی شان جزو کشته ها هستند یا هنوز زنده می باشند، چون اگر کشته شده باشند خیالشان از بابت اینکه ممکن است تخلیه اطلاعاتی شوند راحت می باشد.
حماس هم تاکید داشته که اکثر افسران امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل در اختیار حماس زنده هستند و در حال تخلیه اطلاعاتی آنها می باشد و تنها شرط آزادی آنها را آزادی همه اسرای فلسطینی در زندان های اسرائیل دانسته.
با توجه به اینکه اسرائیل برگه فشاری بر علیه فلسطینی ها به جز حمله نظامی و کشتار غیر نظامیان ندارد به نظر می رسد که آنها ترجیح داده اند این روند را شروع کنند تا بلکه بتوانند بر مقاومت فلسطین فشار بیاورند تا مقداری کوتاه بیاید.
از سوی دیگر آنچه دیگر همه کارشناسان روی آن متفق القول هستند این می باشد که اعلام آتش بس به معنای پایان کار نتانیاهو و حکومت تندروی او خواهد بود و همین که اینها رسما آتش بس را اعلام کنند روز بعد اش مرحله کنار گذاشتن نتانیاهو و دولت تندرو او شروع خواهد شد و به این دلیل دولت اسرائیل می خواهد جنگ به صورت موردی ادامه پیدا یابد تا بگوید هنوز جنگ تمام نشده.
همه اینها به کنار، امروزه اصلی ترین معضلی که اسرائیل با آن مواجه می باشد این است که جنگ بسیار طولانی شده و طی دو ماه اخیر اقتصاد اسرائیل چیزی حدود 45 ملیارد دلار ضرر کرده و اگر این روند ادامه یابد اسرائیل می تواند با ورشکستگی اقتصادی روبرو شود.
گو اینکه ایالات متحده تعهد کرده نیمی از این خسارات را جبران کند اما مالیات دهندگان آمریکایی دیگر تحمل هزینه کرد دولت آمریکا در اوکراین و اسرائیل را ندارند و صدایشان در آمده.
این در حالی است که برای اولین بار طی هفتاد سال گذشته بیش از 250 هزار اسرائیلی از خانه و کاشانه خود در شمال و جنوب غزه آواره شده اند و دولت اسرائیل مجبور می باشد هزینه های اینها را تامین کند ولی بحث فقط مالی نیست بلکه معنوی هم هست و بسیاری از اینها دیگر حاضر نمی باشند به مناطق هم مرز با غزه و یا جنوب لبنان برگردند ومهاجرت معکوس از اسرائیل نیز شدت گرفته.
در چنین شرایطی به نظر می آید تنها هدف اسرائیل از شروع عملیات جنگی کسب برگه های مذاکره جدید می باشد.