نماینده مجلس ایران: باید بدون “عشق و نفرت” به مذاکره نگاه کنیم
نماینده مجلس ایران: باید بدون “عشق و نفرت” به مذاکره نگاه کنیم
محمد جواد جمالی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم ایران، به شیوا، آبشناس خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت: همانطور که میدانید، طی یکی دو دههی اخیر، ایران بهدلیل فشارهای فزایندهی آمریکا و گاه همراهی اروپا در تحریمهای همهجانبه، در معرض یک سیاست هماهنگ و هوشمند آمریکایی قرار داشت. در این شرایط، ایران توانست از توازن بینالمللی بهره ببرد و روابطش را با روسیه و چین نزدیکتر کند؛ با گذشت زمان، اشتراکات این سه کشور—از جمله قرار داشتن تحت تحریمهای آمریکا و غرب و همچنین تهدیدات نظامی آمریکا در تنگهی تایوان علیه چین و در موضوع اوکراین علیه روسیه—سبب شد که این وجوه مشترک، آنها را به هم نزدیکتر سازد.
نشانگر این نزدیکی، کمک به دور زدن تحریمها توسط این کشورها، همکاریهای نظامی دوجانبه و چندجانبه، و عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس است؛ اخیراً نیز تفاهمنامهی راهبردی بین ایران و روسیه با امضای آقای پوتین نهایی شد.
محمد جواد جمالی، در ادامه از نقش روسیه و چین در مذاکرات برجام سخن گفت و بیان کرد: حتی در دوران دولت اول ترامپ، روسها چندین بار تا مرحلهی وتوی قطعنامهی آمریکا در شورای امنیت پیش رفتند. بنابراین، طبیعی است که ایران با کشورهایی که در دوران فشارها همراهش بودند، هماهنگی لازم را داشته باشد.
از سوی دیگر، آمریکاییها نیز تلاش میکنند پشت ما را از سوی روسیه و چین خالی کنند؛ سفرهای متعدد ویتکاف، تماسهای ترامپ و پوتین و… گواه این تلاشهاست. ما هم باید نظرات و متن مذاکراتمان را تا جای ممکن با همپیمانانمان در میان بگذاریم—همانطور که احتمالاً آمریکاییها نیز با برخی مقامات اروپایی و اسرائیل اشتراکگذاری میکنند.
این هماهنگی به ما اجازه میدهد از حمایت متحدانمان در مذاکرات بهره ببریم و در عین حال، آنها از اطلاعات بهدستآمده از مذاکرات غافلگیر نشوند. در زمینه مذاکرات سیاسیون، رسانهها و مردم باید دقت داشته باشند و از غلبهی احساسات بر عقل و منطق پرهیز کنند.
من معتقدم نباید خوشبینیِ بیشازحد وجود داشته باشد، زیرا جو روانی ایجادشده—که گاه از داخل غرب نیز اعمال میشود—میتواند باعث شود مردم وابسته شوند به اینکه “مذاکرات باید به هر نحو ممکن ادامه یابد”. سپس، ممکن است طرف مقابل با زیر میز زدن، دوباره قیمت ارز و سکه را افزایش دهد.
به همین خاطر، مردم باید با احتیاط و بر اساس منطق و دادهها وارد ماجرا شوند و به مذاکرهکنندگانشان اعتماد کنند. این مذاکره میان دو کشور تنها نیست؛ عوامل متعدد منطقهای و بینالمللی—از جمله اسرائیل، امارات، اروپا، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و دیگر بازیگران منطقهای—بر آن تأثیر میگذارند. بنابراین، بهسادگی دو نفر نمیتوانند بنشینند و بهسرعت توافق کنند.
مباحث فنی بسیار گسترده است و مذاکرهکننده باید پشتگرمی قوی داشته باشد و از عقبنشینی بپرهیزد، زیرا آمریکاییها قطعاً به مباحث امنیتی و موشکی ما و حتی مسائل حقوق بشری خواهند پرداخت. در نهایت، باید بدون “عشق و نفرت”—یعنی بیطرفانه و بدون احساسات—به مذاکره نگاه کنیم. این گفتوگو، به این سنگینی، حساسیت و پیچیدگی تکنیکال، جای بررسی در کوچه و بازار نیست؛ اجازه دهیم کارشناسان کارشان را بهخوبی پیش ببرند.
ما را در سایت و تلگرام اسپوتنیک دنبال کنید