پیامدهای تنش میان ایران و آمریکا بر امنیت منطقهای و روابط بینالملل
پیامدهای تنش میان ایران و آمریکا بر امنیت منطقهای و روابط بینالملل
▫در پی تهدیدات اخیر «دونالد ترامپ» علیه ایران، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز سهشنبه با ارسال نامهای به شورای امنیت و دبیرکل این سازمان، نسبت به عواقب هرگونه اقدام تجاوزکارانه آمریکا هشدار داد. وی با تأکید بر تعهد ایران به صلح، ثبات و امنیت منطقهای، اعلام کرد که جمهوری اسلامی در برابر هرگونه تهدید یا اقدام خصمانه از سوی ایالات متحده یا نیروهای نیابتی آن، پاسخی قاطع و فوری خواهد داد. این اقدام دیپلماتیک ایران در شرایطی صورت میگیرد که تنشها میان تهران و واشنگتن بار دیگر افزایش یافته و نگرانیها درباره احتمال درگیری در منطقه بالا گرفته است.
▫اشکان ممبینی، کارشناس مسائل بینالملل، در پاسخ به شیوا آبشناس، خبرنگار اسپوتنیک در تهران، پیامدهای امنیتی و بینالمللی این تنشهارا اینگونه برشمرد:
اگر تهدیدات آمریکا عملی شوند یا ایران اقدام متقابلی انجام دهد، ممکن است منطقه خلیج فارس شاهد تشدید درگیریهای نظامی شود؛ هرگونه درگیری در خلیج فارس بهطور مستقیم بر قیمت نفت و امنیت انرژی تأثیر میگذارد. این مسأله میتواند به بیثباتی اقتصادی در سطح جهانی منجر شود؛ آمریکا، کشورهای اروپایی، روسیه و چین، هر یک رویکرد متفاوتی نسبت به این بحران دارند. تشدید تنشها میتواند بر روابط میان این بازیگران و رویههای دیپلماتیک آنها تأثیر بگذارد.
▫اشکان ممبینی در ادامه تقویت رقابت تسلیحاتی در منطقه را از دیگر پیامد های افزایش تنش در خاورمیانه عنوان کرد و اظهار داشت: تنشها میتوانند به افزایش هزینههای نظامی در منطقه و تلاش کشورهای حاشیه خلیج فارس برای گسترش توان دفاعی و امنیتی خود منجر شوند.
▫این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه از نقش شورای امنیت سازمان ملل و میزان کارآمدی آن برای کاهش تنش ها سخن گفت و بیان کرد:این نهاد میتواند با صدور بیانیههای رسمی، برگزاری نشستهای اضطراری و حتی تصویب قطعنامههای الزامآور، برای کاهش تنش تلاش کند. اما در عمل، این ابزارها به تصمیمگیری قدرتهای بزرگ (بهویژه اعضای دائم مانند آمریکا، روسیه و چین) بستگی دارد. ولی در چند سال اخیر این سازمان عملا کارایی خود را از دست داده و در مقابل اکثر بحران های بین المللی مانند نسل کشی در غزه اقدام موثری نتوانسته است انجام دهد.
▫وی افزود:یکی از مهمترین مشکلات این نهاد، اختلاف نظر میان اعضای دائم است. آمریکا معمولاً مواضع خود را در قالب فشارهای دیپلماتیک و تهدیدات نظامی پیش میبرد، درحالیکه روسیه و چین احتمالاً در برابر آن مقاومت میکنند. این وضعیت باعث میشود که شورای امنیت نتواند اقدامات مؤثری انجام دهد.
▫وی در پایان تاکید کرد: تنش میان ایران و آمریکا نهتنها امنیت منطقه را تهدید میکند، بلکه پیامدهای گستردهای برای اقتصاد جهانی و روابط بینالملل دارد. درحالیکه شورای امنیت میتواند نقش مهمی در کاهش تنشها ایفا کند، اما با توجه به اختلافات بین اعضای دائم، احتمالاً این نهاد قادر به ارائه راهحلی سریع و مؤثر نخواهد بود. ازاینرو، کاهش تنشها بیش از هر چیز به دیپلماسی دوجانبه و تعامل کشورهای منطقهای و جهانی وابسته خواهد بود.
ما را در سایت و تلگرام اسپوتنیک دنبال کنید