گزارش و تحلیل

وزیر خارجه قطر دست پر می آید یا دست پر می رود؟

CC BY-SA 2.0 / UNCTAD / Doha City, UNCTAD XIIIЦентр Дохи, Катар
Центр Дохи, Катар - اسپوتنیک ایران  , 1920, 26.08.2024
اشتراک
وزیر امور خارجه ونخست وزیر قطر در شرایطی به ایران سفر میکند که مذاکرات صلح غزه به دلیل سنگ اندازی های نتانیاهو و حمایت کورکورانه ایالات متحده آمریکا از اسرائیل با بن بست مواجه شده و حزب الله لبنان اولین مرحله انتقام خود در پاسخ به ترور فؤاد شکر فرمانده نظامی اش را شروع کرده.
بسیاری اخبار باور دارند حملات ایران و انصار الله یمن و الحشد الشعبی عراق برای انتقام گیری از آنچه اسرائیل طی چند ماه گذشته انجام داده هم به زودی انجام شود. حتی برخی کارشناسان باور دارند عملیات اولیه حزب الله به نوعی یک عملیات رد گم کنی بوده تا هم اسرائیلی ها و هم آمریکایی ها آرامش پیدا کنند و سطح آماده باش خود را کاهش دهند تا مرحله بعدی و اصلی عملیات انجام شود. به هر حال تا زمانی که اسرائیل عملیات خود در غزه و منطقه را متوقف نکند و ایالات متحده به روند حمایت کورکورانه خود از اسرائیل ادامه دهد احتمال اینکه یک جنگ فراگیر در منطقه راه بیافتد بسیار زیاد خواهد بود. اندیشکده "بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها" با اشاره به سفر شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست وزیر قطر به تهران نوشت: خبر سفر مذکور پس از آن منتشر شد که تیم های مذاکره کننده آمریکایی، اسرائیلی، مصری و قطری در 15 اوت در دوحه برای دور دیگری از مذاکرات آتش بس و حل موضوع گروگان ها دور هم جمع شدند. حماس گروه مورد حمایت ایران اعلام کرد در این مذاکرات شرکت نمی کند ولی روند مذاکرات را از طریق هیات های قطری و مصری دریافت کرده است. دور جدید گفت وگوها در 22 و 23 اوت در قاهره برگزار شد.
به نوشته اندیشکده "بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها"، قطر از حماس که از سال 2007 در غزه مستقر شد، حمایت کرده است. از آن زمان، دوحه کمک های سیاسی و مالی را به این گروه اسلام گرا ارائه می دهد به نحوی که گفته می شود حداقل 1.8 میلیارد دلار به دولت تحت مدیریت حماس در غزه تزریق کرده است. با اینکه قطر از حماس حمایت می‌کند و فقط اسرائیل را مسئول حمله 7 اکتبر حماس می‌داند، با موافقت ایالات متحده خود را به عنوان میانجی بین حماس و اسرائیل قرار داده است. گو اینکه احتمالا قطر خواهان کمک ایران است اما معلوم نیست که خواست قطر در این باره چیست. امروزه تنها اهرم فشار موجود بر علیه اسرائیل اقتدار جبهه مقاومت است و همه می دانند اسرائیل فقط از حمله احتمالی جبهه مقاومت دلواپس می باشد.
طبق گزارش های رسانه ای و همچنین صحبت های سید حسن نصر الله ایران و جبهه مقاومت فرصت دادند تا مذاکرات انجام شود ولی حال که دیگر همه یقین پیدا کرده اند اسرائیل به دنبال صلح نیست و آمریکا یا قدرت آن را ندارد که کاری کند یا نمی خواهد کاری کند بحث در این است که تنها راهکار باقیمانده وادار کردن اسرائیل به پذیرش صلح است و برای محقق شدن این امر نیاز است که به یکباره از همه طرف به اسرائیل حمله شود. گو اینکه این ماجرا یک ماجرای بسیار پر مخاطره می باشد و حتی برخی باور دارند آرزوی نتانیاهو است که چنین شود و آمریکا مجبور شود برای دفاع از اسرائیل سربازهای خود را در منطقه پیاده کند اما برخی دیگر باور دارند اگر چنین شود و آمریکا خود را در چنین شرایطی ببیند قطعا وادار می شود رفتاری متناسب با اسرائیل انجام دهد و اسرائیل را وادار کند تا صلح را بپذیرد.
بر اساس باور طرفداران حمله همه جانبه به اسرائیل ایالات متحده در شرایط انتخاباتی قرار دارد و بعید به نظر می رسد که حزب حاکم حاضر باشد پذیرای جسد سربازان آمریکایی که فدای منافع نتانیاهو و اسرائیل شده اند باشد و به همین دلیل الآن فرصتی طلایی وجود دارد که اسرائیل مجبور به پذیرش توقف جنگ شود ولی اگر انتخابات آمریکا برگزار گردد آنوقت ممکن است شرایط فرق کند. حال معلوم نیست وزیر خارجه قطر به دنبال چه است، آیا نامه ای از آمریکایی ها به همراه دارد؟ آیا خواهان آن است که ایران و جبهه مقاومت بیشتر به اسرائیل فشار بیاورند؟ آیا به دنبال آن است که ببیند قطر می تواند چه نقشی در میانجی گری میان ایران وایالات متحده در مرحله جدید پس از تشکیل دولت جدید ایران بازی کند؟
به هر حال خیلی مسایل است که احتمالا وزیر خارجه قطر به دنبال آن می باشد اما آنچه مسلم است این می باشد که اصرار اسرائیل بر ادامه جنگ ها و کشت و کشتار در منطقه و اصرار آمریکا بر حمایت از اسرائیل در مقابل همه جرم هایی که مرتکب می شود در نهایت میتواند منطقه را به یک انفجار بزرگ بکشاند و حتی کشورهایی که تلاش دارند از درگیر شدن در این جنگ پرهیز کنند نیز درگیر آن خواهند شد، چون منافع همه در خطر خواهد بود.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала