گزارش و تحلیل

تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه قیزقالاسی بیله‌سوار

© Sputnikقیزقالاسی بیله‌سوار در ایران
قیزقالاسی بیله‌سوار در ایران - اسپوتنیک ایران  , 1920, 17.08.2024
اشتراک
گمانه‌زنی در یکی از مهم‌ترین محوطه‌های سده‌های اولیه اسلام دشت مغان
پروژه گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه قیزقالاسی شهرستان بیله‌سوار استان اردبیل بمنظور حفظ و جلوگیری از تخریب بقایای معماری آن انجام شد.
قیز قلعه‌سی یا قیز قالاسی به فارسی "قلعه دختر" در ۱۵ کیلومتری جنوب بیله‌سوار در مسیر جاده بیله‌سوار - اردبیل در روستایی با این عنوان قرار دارد ، این روستا به مناسبت قرار گرفتن در پای قلعه‌ قیز قالاسی به همین نام مشهور است.
شهرستان بیله‌سوار، از شهرستان‌های مرزی استان اردبیل به مرکزیت شهر بیله‌سوار است ، این شهر حدود ۶ هزار سال قدمت و آثار تاریخی بسیار زیادی دارد.
محوطه باستانی قیز قلعه‌سی با شماره ۶۲۹ در سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
© Sputnikقیزقالاسی بیله‌سوار در ایران
قیزقالاسی بیله‌سوار در ایران - اسپوتنیک ایران  , 1920, 17.08.2024
قیزقالاسی بیله‌سوار در ایران
به گزارش خبرنگار اسپوتنیک در تهران، سعید ستارنژاد سرپرست هیئت باستان‌شناسی با اعلام این خبر گفت: فعالیت گمانه‌زنی باستان‌شناختی محوطه قیزقالاسی شهرستان بیله‌سوار با مجوز پژوهشگاه و پشتیبانی مالی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری وصنایع‌دستی استان اردبیل انجام شد.
او محوطه قیزقالاسی را یکی از مهم‌ترین محوطه‌های سده‌های اولیه اسلام دشت مغان استان اردبیل خواند و بیان کرد:
این محوطه در مسیر شاه‌راهارتباطی شهرهای ولایت آذربایجان با شهرهای جنوب قفقاز
قرار دارد و نقش مهمی در رویدادهای سده‌های اولیه اسلام منطقه آذربایجان داشته و از این نظر حائز اهمیت فراوانی است.
این دکتری باستان‌شناسی دوران اسلامی اظهارداشت:
در سال‌های گذشته به دلیل توسعه بافت روستا، بخش‌های از عرصه محوطه از سمت جنوب و جنوب‌شرقی در معرض تهدید قرار گرفته و قسمت‌های از بقایای معماری آن تخریب شده است. بنابراین، ضرورت انجام فعالیت گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و حریم آن وجود داشت.
وی افزود:
براین اساس، فعالیت گمانه‌زنی باستان‌شناختی در پیرامون این محوطه با ایجاد 28 گمانه انجام شد که امید می‌رود پس از مشخص شدن وضعیت عرصه و حریم این محوطه، پژوهش‌های جامع‌تر باستان‌شناسی در آن انجام شود.
این در حالیست که به تازگی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران و دانشگاه آتاتورک ترکیه با تمایل بر ارتقای روابط علمی-پژوهشی در حوزه میراث‌فرهنگی و گردشگری تفاهم‌نامه همکاری امضاء کردند تا ایران در حوزه ی میراث فرهنگی بیش از پیش با همسایگان خود در تعامل قرار گیرد.
"باستان‌شناسی و مطالعات میان رشته‌ای مرتبط"،" باستان‌سنجی، حفاظت و مرمت در محوطه‌های باستانی و موزه‌ها"، "تاریخ پژوهشی شامل پژوهش در اسناد بایگانی و کتابخانه‌ای"، "تاریخ معماری، باغ‌ها و مناظر تاریخی-فرهنگی"،" زبان‌شناسی به ویژه زبان‌های باستانی"،" مطالعات کتیبه‌ای"، "مردم‌شناسی به ویژه قوم‌نگاری، مردم‌شناسی بصری و مردم‌شناسی شهری"، "پژوهش‌در خصوص تاریخ هنر و هنرهای سنتی با تأکید بر مطالعات تطبیقی مرتبط" و ... زمینه‌های این همکاری هستند.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала