از هر سه ایرانی، دو نفر یا چاقند یا اضافه وزن دارند
© Photo / Pixabayنوجوان بریتانیایی به خاطر فست فود نابینا شد
© Photo / Pixabay
اشتراک
علت اینکه اضافه وزن و چاقی در ایران رو به افزایش است به سبک زندگی شهری باز میگردد، یعنی دریافت زیاد کالری از راه فست فود ها، نان، برنج و کربوهیدرات های زیاد که متاسفانه کربوهیدرات های تصفیه شده هستند و سبوس کافی ندارند، مصرف پایین میوه ها و سبزی ها و لبنیات در کنار کاهش فعالیت بدنی، منجر به چاقی و اضافه وزن میشود.
سالها در میان ایرانیان از اصطلاح هر که بامش بیش برفش بیشتر استفاده میشده، اصطلاحاتی نظیر آن و تفکر عمومی چاقی معادل ثروت از دیرباز باعث شده تا افزایش خورد و خوراک و در مقابل آن کاهش فعالیت بدنی افراد را به سوی چاقی و اضافه وزن ببرد، اما نکته قابل توجه این است که چاقی امروزه به عنوان یکی از قاتلهای خاموش عمر انسان محسوب میشود که به واسطه بیماریهای ناشی از آن افراد به کام مرگ کشیده میشوند، چاقی عمومی و شکمی در قرن ۲۱ رو به رشد است و یکی از بزرگترین چالشهای سلامت در جهان به حساب میآید.
در این میان رژیم غذایی ناسالم و عدم فعالیت فیزیکی، دو عامل اصلی در ایجاد اضافه وزن و چاقی هستند.
به گفته متخصصان، بارزترین پیامدهای ناشی از اضافه وزن و چاقی برای سلامت شامل فشار خون بالا، افزایش چربی خون، بیماری های قلبی، دیابت نوع ۲ و انواع سرطان است.
متخصصان میگویند که ۷۰ درصد مرگ و میرها مربوط به بیماریهای غیرواگیر است که مهمترین آنها بیماری های قلبی و عروقی است و چاقی از ریسک فاکتورهای این بیماریها محسوب میشود.
آقای دکتر احمد اسمعیل زاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه ی جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت:
آماری که از مجموع اضافه وزن و چاقی داریم بین ۶۳ تا ۶۵ درصد است یعنی اضافه وزن حدود ۳۸ تا ۴۱ درصد است و آمار چاقی به مفهوم بیامآی بالای ۳۰ حدود ۲۳ تا ۲۵ درصد است و شیوع چاقی در خانمها بیشتر است، به عبارت دیگر در افراد بزرگسال کشور از هر سه نفر دو نفر یا مبتلا به اضافه وزن هستند یا چاق هستند.
در کودکان مجموع آمار اضافه وزن و چاقی حدود ۱۸ تا ۲۲ درصد است یعنی آمار اضافه وزن مقداری بیشتر اما آمار چاقی کودکان ما حدود ۸ تا ۱۱ درصد است.
علت اینکه اضافه وزن و چاقی در کشور ما رو به افزایش است به سبک زندگی شهری باز میگردد، یعنی دریافت زیاد کالری از راه فست فود ها، نان، برنج و کربوهیدرات های زیاد که متاسفانه کربوهیدرات های تصفیه شده هستند و سبوس کافی ندارند، مصرف پایین میوه ها و سبزی ها و لبنیات در کنار کاهش فعالیت بدنی، منجر به چاقی و اضافه وزن میشود.
وی افزود:
از سوی دیگر تغییر سبک غذایی ایرانیان یعنی روی آوردن به غذاهای صنعتی از غذاهای سنتی ایرانی یکی دیگر از عوامل چاقی و اضافه وزن است، مصرف حبوبات، آشها و انواع سوپ هایی که ما در فرهنگ غذایی خود آنها را داشتیم اکنون کاهش پیدا کرده و مردم به سمت غذا های آماده و پرچربی که غنی از کربوهیدرات های تصفیه شده هستند روی آوردند که به آمار چاقی ما دامن میزند.
توصیه وزارت بهداشت این است که افراد روزانه حداقل ۲۵ الی ۳۰ دقیقه پیادهروی تند را در برنامه روزانه خود بگنجانند اگر عادات غذایی و تحرک را در زندگی روزانه خود اصلاح کنیم تا حدود بسیار زیادی میتوانیم آمار چاقی را کنترل کنیم، موضوعات دیگری نیز برای کنترل چاقی وجود دارد که به آن دامن میزند از جمله بیخوابی، استرس و نظایر آن اما نقش آنها چندان پررنگ نیست.
مدیر دفتر بهبود تغذیه ی جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران، از حضور کارشناسان تغذیه در بیمارستانها و مراکز درمانی دولتی خبر داد و اظهار داشت:
این کارشناسان خدمات رایگان ارائه میدهند و کافیست مردم با مراجعه به آنها مشاوره دریافت کنند اولویت هایی که ما برای این کارشناسان در نظر گرفته ایم مشاوره چهره به چهره دادن برای افراد مبتلا به اضافه وزن و چاق است، در مدارس نیز آموزشهای تغذیه انجام میدهیم و ماهی یک بار کارشناسان تغذیه ما موظف هستند به مدارس تحت پوشش خود مراجعه کنند و آموزش را برای دانش آموزان انجام دهند.
امسال قرار است این آموزش ها نه تنها برای دانش آموزان بلکه برای مدیران، مربیان و والدین نیز تحت قالب انجمن اولیا و مربیان انجام شود، تفاهمی که میان وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران و آموزش و پرورش صورت گرفته در راستای یافتن کودکان دارای اضافه وزن و چاق است تا به سیستم خدمات پزشکی ما ارجاع داده شوند تا پیگیری آنها را انجام دهیم، کارشناسان تغذیه ما علاوه بر ارائه برنامه غذایی و فعالیت بدنی مشاوره های متعدد دیگری نیز میدهند که موجب جلوگیری از روند روز افزون اضافه وزن و چاقی در نسل های آینده میشود.