تشکیل کارگروه مشترک ایران و افغانستان برای حقابه تالاب هامون

© Photo / IRNAتالاب هامون
تالاب هامون - اسپوتنیک ایران  , 1920, 25.11.2023
اشتراک
قرار است برای نخستین بار کارگروه مشترکی از مسوولان محیط‌زیست ایران و افغانستان تشکیل و در قالب آن پروژه‌هایی از جمله حقابه هامون و مدیریت کانون‌های گرد و غبار افغانستان اجرا شود.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از ایرنا، بلافاصله پس از سفر معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست به استان سیستان و بلوچستان و بازدید از تالاب هامون، پیگیری حصول حقابه تالاب از طرف افغانستانی در دستور کار سازمان محیط زیست قرار گرفت و به همین منظور علی سلاجقه با ملا برادر عبدالغنی، معاون رییس‌الوزرا طالبان که به منظور مذاکرات اقتصادی به ایران سفر کرده‌ بودند، درخصوص حقابه ایران از رودخانه هیرمند دیدار و گفت‌و گو کرد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست درباره نتیجه این نشست درخصوص تامین حقابه تالاب هامون گفت: البته این دیدار باید زودتر انجام می شد اما به هر حال توانستیم با بزرگان کشور همسایه دیدار خوبی داشته باشیم و منجر به این شد که حقابه تالاب هامون باید حتما داده شود، آنها هم به این مساله اذعان داشتند و خودشان را مکلف می دانند که باید این اتفاق بیفتد، اما اعلام کردند که الان آبی پشت سد وجود ندارد.
علی سلاجقه افزود: ما حتی گفتیم با توجه به شرایطی که اکنون در منطقه سیستان وجود دارد و با وجود بادهای شدید ۱۸۰ روز است که مردم زابل از گرد و غبار مرارت می کشند، حداقل آب را تا حدودی رها کنند که مرطوب سازی بستر تالاب انجام شود تا گرد و غبار به هوا بلند نشود که آنها گفتند آب باشد حتما این اتفاق می افتد.
وی تاکید کرد: همچنین برای اولین بار مقرر شد تا مسوولان محیط زیست کشور افغانستان به ایران بیایند و کارگروهی از مسوولان محیط زیست دو کشور تشکیل شود تا بتوانیم در قالب آن کارگروه هم در بحث مسائل مربوط به حقابه به توافقاتی برسیم و هم اگر آبی وجود داشته باشد رها سازی شود.
علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران  - اسپوتنیک ایران  , 1920, 08.11.2023
وزیر نیرو ایران: حقابه ایران از هیرمند طبق معاهده در سال جاری رهاسازی شود
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: همچنین مقرر شد در قالب پروژه های مشترکی کانون های گرد و غبار کشور افغانستان مدیریت شود که قرار شد در راستای این کارگروه با همکاری دو کشور انجام شود، در تلاشیم که این کارگروه هر چه زودتر تشکیل شود و جلسات آن به طور مرتب تشکیل و خروجی ها مشخص خواهد شد.
سلاجقه درباره اینکه آیا دیگر آب به سمت منطقه گودزره منحرف نمی شود، گفت: خودشان هم از اینکه آب به سمت گودزره منحرف شده بود نگران و متاسف بودند اما گروه کارشناسی ما از ایران رفتند و منطقه را بازدید کردند، وزارت نیرو از منابع آب سدها بازدید و اعلام کرد که وضعیت مناسبی از لحاظ منابع آبی وجود ندارد، آنها باز هم تاکید کردند که اگر بحث بارش ها انجام شود رها سازی آب صورت خواهد گرفت.
هامون تالابی مرزی بین ایران و افغانستان در استان سیستان و بلوچستان است که گستردگی آن در زمان پرآبی ۵ هزار و ۶۶۰ کیلومتر بود که از این وسعت ۳ هزار و ۸۲۰ کیلومتر مربع آن در خاک ایران و بقیه در خاک افغانستان است، این پهنه وسیع در گذشته‌ای نه‌ چندان دور سومین دریاچه پرآب کشور ما بود، اکنون هامون به علت اینکه حقابه آن از رودخانه هیرمند رها سازی نمی شود و سیلاب ها هم پشت سد انحرافی کمال خان در ولایت نیمروز افغانستان گرفتار می شود، کاملا خشک شده و زندگی مردم این منطقه را تحت تاثیر قرار داده است.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала