گزارش و تحلیل

اورانیوم ضعیف شده و اوکراین؛ وقت آن فرا رسیده که آمریکا را پاسخگو کنیم

© Sputnik / РИА Новости /  مراجعه به بانک تصاویر تولید مهمات
تولید مهمات - اسپوتنیک ایران  , 1920, 18.09.2023
اشتراک
تشدید بحران های بین المللی و چند قطبی شدن شدید جهان، مسایل آلودگی محیط زیست ناشی از درگیری های مسلحانه را بسیار مهم می کند.
اسپوتنیک با استناد به مقاله ای منتشره در المیادین لبنان می نویسد، ایالات متحده از نظر ذخایر اورانیوم ضعیف شده رتبه اول را در جهان دارد. طبق گزارش وزارت انرژی ایالات متحده، در سال 2002 آنها به 480 هزار تن رسیده است.
به اطلاع روزنامه گاردین چاپ انگلیس 19 ژوئن 2014، به نقل از گزارش انجمن جهانی پاسداشت حقوق بشر (IOPHR) در سال 1991 در طول اولین جنگ خلیج فارس (معروف به "طوفان صحرا") ایالات متحده حداقل 300 تن گلوله حاوی اورانیوم ضعیف شده را در سراسر عراق شلیک کرد. برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (UNEP) توانسته است "بین 170 تا 1700 تن" اورانیوم رادیواکتیو استفاده شده توسط ایالات متحده در طول حمله به عراق را ردیابی کند. و در جریان حملات هوایی آمریکا در سوریه، پنتاگون به اعتراف خود "هزاران مهمات دارای اورانیوم رادیواکتیو" را به این کشور شلیک کرد.
در 4 آوریل 2016 نیوزویک گزارش داد که از سال 2003 تا 2011، شهر فلوجه عراق هدف ثابتی برای نیروهای آمریکایی بوده است. در آنجا، هنگام شلیک با مهمات رادیواکتیو، اجزای هسته ای و شیمیایی، زباله های پزشکی و فضولات انسانی منفجر می شد. در پایگاه هوایی "البلد" عراق، "حدود 90 هزار ظروف پلاستیکی در یک روز سوزانده شد" که ابرهایی از دود شیمیایی مضر ایجاد کرد.

بر اساس گزارش دانشگاه هاروارد، می توان دستکاری آژانس های رسمی، از وزارت انرژی و ساختارهای مختلف آن متوجه شد، زیرا آنها اندازه ذخایر رو به رشد و استفاده از آنها را فاش نمی کنند. واشنگتن از نفوذ عظیم خود بر نهادهای بین المللی مربوطه برای منع یا محدود کردن استفاده از این سلاح ها استفاده نمی کند.

پس واشنگتن از نفوذ عظیم خود بر نهادهای بین المللی مربوطه برای چه استفاده می کند؟
کنوانسیون منع اسنفاده از برخی سلاح های متعارف مصوبه سال 1980 "استفاده از روش‌ها یا وسایل جنگی را که قادر به ایجاد آسیب گسترده و پایدار به محیط طبیعی هستند، ممنوع می‌کند". و اما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وابسته به سازمان ملل در سال 2009 اعلام کرد که مطالعات مربوط به بقایای اورانیوم ضعیف شده در یوگسلاوی سابق، کویت، عراق، لبنان، سوریه و لیبی نشان داد که "خطر تشعشعی برای جمعیت مناطق آسیب ‌دیده یا محیط‌ زیست ندارد".
شواهد علمی موجود تایید می کند که استنشاق غبار اورانیوم ضعیف شده باعث سرطان و نقایص مادرزادی می شود. اما سابرینا سینگه، سخنگوی پنتاگون می گوید که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، هیچ مدرکی دال بر اینکه مهمات اورانیوم ضعیف شده باعث سرطان می شود، پیدا نکرده است. و سازمان جهانی بهداشت نیز گزارش داد که هیچ افزایشی در موارد سرطان پس از قرار گرفتن در معرض اورانیوم ضعیف شده وجود ندارد.
اما گزارشی که پنتاگون در سال 1993 منتشر کرد، نسبت به درصد بالایی از سربازان (حدود 40 درصد) که به دلیل قرار گرفتن در معرض گرد و غبار اورانیوم ضعیف شده از سرطان رنج می برند، هشدار داد. مطالعه ای که توسط وزارت امور کهنه سربازان پس از جنگ دوم خلیج فارس انجام شد، نشان داد که 67 درصد از فرزندان آن سربازان که پس از جنگ متولد شده اند، از نواقص مادرزادی رنج می برند.

طبق توضیحات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اورانیوم ضعیف شده تراکم بالایی دارد. با خود اشتعال، تیزتر می شود و به صفحات زره نفوذ می کند. به گفته کمیسیون سازماندهی هسته ای ایالات متحده آمریکا، زمانی که از سلاح های حاوی اورانیوم ضعیف شده استفاده می شود، گرد و غبار اکسید اورانیوم رادیواکتیو تولید می شود. این گرد و غبار رادیواکتیو در فواصل طولانی توسط باد حمل می شود و برای حدود 4.5 میلیارد سال فعال باقی می ماند.

در ژانویه سال جاری، کاخ سفید تصمیم گرفت 31 تانک آبرامزM1A2 را برای تقویت توانایی اوکراین به قصد مقاومت در برابر نیروهای روسی فراهم کند. و پنتاگون خواستار آنشد که آبرامز به گلوله‌های اورانیوم ضعیف شده 120 میلی‌متری مسلح شود تا بتوانند از فاصله دور به زره جلویی تانک روسی نفوذ کنند. و این علاوه بر دسته های جدید راکت های خوشه ای است.
ظاهراً ایالات متحده به دنبال تضمین پیشرفت اوکراین در میدان نبرد است تا در صورت مذاکرات صلح با مسکو، کی یف را در موقعیت مذاکره قوی‌تری قرار دهد. اما چه چیزی در انتظار اوکراین پس از پایان درگیری است؟ آنها خسارات هنگفتی به خاک و آب های زیرزمینی در نتیجه استفاده از مهمات رادیواکتیو و بمب های خوشه ای منفجر نشده بی شماریاست. همان بمب های خوشه ای که در ویتنام، افغانستان، عراق، لیبی، لبنان و سوریه جان کودکان را می گیرد.
اظهارات شگفت انگیز گروسی در مورد خطر پرتابه های حاوی اورانیوم ضعیف شده و واکنش روسیه به آن - اسپوتنیک ایران  , 1920, 11.09.2023
اظهارات شگفت انگیز گروسی در مورد خطر پرتابه های حاوی اورانیوم ضعیف شده و واکنش روسیه به آن
همچنین گفتنی است که برنامه های سازمان ملل برای گندزدایی محیطی فقط برای منطقه نفوذ آمریکا کار می کند (مثلاً در جنوب لبنان بی اثر است).
در آینده ای قابل پیش بینی، به دلیل بحران ها و قطب بندی شدید بین المللی، مشکل آلودگی محیط زیست ناشی از پیامدهای درگیری های مسلحانه به شدت بدتر خواهد شد و برای حل آن، بازسازی سیستم ها و رویه های علمی در سطح بین المللی ضروری است.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала