گزارش و تحلیل

کودتا در اسرائیل

© Sputnik / РИА Новости /  مراجعه به بانک تصاویر اعتراضات گسترده در تل آویو
اعتراضات گسترده در تل آویو - اسپوتنیک ایران  , 1920, 27.07.2023
اشتراک
بیست و نه هفته است که صدها هزار اسرائیلی در حال اعتراض هستند تا مخالفت خود را با تغییرات قضایی که دولت نتانیاهو به دنبال اش است را به نمایش بگذارند.
دولت تندرو اسرائیل هم بدون اینکه هیچ ترتیب اثری به اعتراضات مردمی و یا حتی بین المللی بدهد مسیر خود برای سیطره کامل بر قدرت در اسرائیل را ادامه می دهد.
با توجه به اینکه اسرائیل قانون اساسی ندارد تا عملکرد گروه های سیاسی برای رفتن به سمت دیکتاتوری بر اساس آن کنترل شود و یک جناح سیاسی نتواند حکومتی دیکتاتوری برپا کند تنها دادگاه عالی اسرائیل بود که می توانست جلوی تصمیمات کنیست و دولت که می توانست موجب به دیکتاتوری شدن حکومت شود را بگیرد.
با توجه به اینکه ساختار سیاسی اسرائیل یک ساختار پارلمانی است عملا اگر جناحی اکثریت پارلمانی را به دست بیاورد دولت را نیز به دست می آورد و دو رکن قدرت در اسرائیل در اختیار آن جناح قرار می گیرد.
با اصلاحات مد نظر دولت تندرو اسرائیل عملا جناح سیاسی که اکثریت پارلمانی را به دست بیاورد بر قوه قضائیه هم برتری پیدا می کند و به این ترتیب دیگر هر کس که بر آن جناح مسلط باشد حاکم مطلق اسرائیل به حساب می آید.
بسیاری باور دارند چون نتانیاهو و برخی اعضای دولت اش با پرونده های قضایی فساد مواجه هستند میخواهند از این طریق کاری کنند که پرونده هایشان بسته شود.
اما نکته دیگری هم که وجود دارد این است که نتانیاهو طولانی ترین دوران حکومت در اسرائیل را در اختیار داشته و یک سنتی در میان دیکتاتورها در تاریخ وجود دارد که وقتی که یک دوران طولانی در حکومت هستند تصور می کنند که بقای کشور و ملت گروی شخص آنها است و به همین دلیل همه شرایط را برای اقتدارگرایی خود فراهم می کنند و سعی می کنند همه قوانین را بر اساس قواره ای که به تن آنها بیاید بدوزند.
اصلاحات قضایی در اسرائیل به یک بحران سیاسی داخلی منجر شد - اسپوتنیک ایران  , 1920, 25.07.2023
اصلاحات قضایی در اسرائیل به یک بحران سیاسی داخلی منجر شد
دلیل اصلی که در اکثر کشورهای جهان محدودیت برای حضور افراد در راس حکومت ها ایجاد شده هم همین است.
به هر حال مساله اصلی که امروزه در اسرائیل وجود دارد این است که اگر به زمان تاسیس اسرائیل برگردیم می بینیم که مجموعه های چپ و به اصطلاح روشنفکر موسسین اسرائیل به حساب می آیند، روشنفکرانی که عموما در اروپا افراد با نفوذ و فرهیخته به حساب می آمدند چه در زمینه فرهنگی و هنری و علمی و چه در زمینه های بازرگانی و سیاسی و مالی و...
در کنار این فرهیختگان چپ گرایان که عموما تفکر های اشتراکی داشتند هم حضور داشتند.
با توجه به اینکه اینها با کمبود تعداد جمعیت مواجه بودند اینها مجبور بودند یهودیان از جاهای مختلف جهان را جذب کنند تا جمعیت خودشان را در مقابل ساکنان اصلی عرب فلسطینی افزایش دهند و عموما این یهودیان از کشورها و یا جاهایی جذب شدند که در آنجاها یهودیان شرایط بسیار پایینی داشتند و جزو اقشار پست جامعه ها به حساب می آمدند و به این ترتیب یک جامعه نا همگن درون اسرائیل تشکیل شد، جامعه ای که با ساختارهای مدرن اروپایی و غربی و تفکر های سکولار به فلسطین آمده بودند جامعه دیگری که از یهودیان که از کشورهای کمتر برخوردار به آنجا آمدند و اینها تفاوت های فرهنگی زیادی با هم داشتند.
جالبتر اینکه اینها حتی در بحث اینکه کدام یهودی هستند و کدام یهودی نیستند نیز با هم بحث داشتند و با بازگشت به بحث هایی که درباره قبیله سیزدهم و یهودی های خزران که در دوره ای در مناطقی که امروزه به نام آذربایجان و گرجستان وقفقاز و... زندگی می کردند می بینیم که حتی در میان یهودی ها برخی یهودی هایی که اصالتا اروپایی هستند مشکوک به یهودی بودن می باشند که اتفاقا شخص نتانیاهو جزو همین ها که به نام اشکناز معروف هستند نیز می باشد.
به هر حال در حالی که مجموعه های چپ و سکولار در حال ساختن اسرائیل بودند مجموعه های مذهبی که بیشتر به نام حریدیم یا خریدیم معروف هستند روی تحقیقات و مطالعات دینی و زندگی سلفی متمرکز بودند.
اینها نه در ارتش خدمت می کردند و می کنند تا امنیت اسرائیل را تامین کنند و نه در فعالیت های دیگر که موجبات رشد اسرائیل را فراهم کند.
فقط سیاهی لشکری هستند که در آمار و ارقام تعداد یهودی ها را بیشتر نشان می دهند.
البته چپ ها و سکولارها تصور می کردند که با توجه به اینکه اینها دخالتی در امور حکومتی ندارند و فقط به دنبال زاد و ولد و افزایش تعداد یهودی ها در مقابل عربها و فلسطینی ها هستند خوب این هم خوب است.
نکته ای که شاید بسیاری از آن غافل بودند این بود که اینها هم مانند دیگر اسرائیلیها حق رای دارند و بسیاری از سیاستمداران برای محقق شدن اهداف سیاسی شاد میتوانند از اینها بهره ببرند و همین هم شد، پس از اولین باری که نتانیاهو موفق شد به قدرت برسد روی اینها سرمایه گذاری کرد و طی دو دهه اخیر قدرت سیاسی اینها افزایش چشمگیری پیدا کرد و امروزه موفق شده اند اکثریت پارلمانی را در اسرائیل به دست بیاورند.
حال امروزه حتی نتانیاهو تلاش دارد شرایطی ایجاد کند که عنوان چپ گرا بودن به عنوان یک فحش سیاسی تلقی گردد و شرایط به گونه ای شود که اگر کسی تفکرات چپ سیاسی داشت حتی از ساختار سیاسی اسرائیل حذف شود.
مضاف بر اینها امروزه افرادی در مراکز تصمیم گیری برای نیروهای مسلح قرار گرفته اند که یک روز در عمر خود حتی در این نیروها خدمت نکرده اند و حتی خدمت کردن در نیروها مسلح را قبول ندارند.
با توجه به شرایط اسرائیل و اینکه خدمت در نیروهای مسلح و دفاع از اسرائیل امری مقدس به حساب می آید این مساله بسیاری از نیروهای مسلح را به اعتراض وا داشته.
با توجه به اینکه افراطی های مذهبی طی چند دهه اخیر روی زاد و ولد و افزایش جمعیت خود حتی با شرایط بد اقتصادی تمرکز داشتند و در مقابل سکولارها و افراد فرهیخته جامعه به دنبال کیفیت زندگی خود و خانواده بودند و تلاش داشتند جمعیت خود را کنترل کنند اما جمعیتی با کیفیت داشته باشند امروزه تعداد تندروهای مذهبی به شدت افزایش یافته و شرایطی ایجاد شده که در انتخابات اینها دائم بتوانند کرسی های بیشتری را کسب کنند، مخصوصا که در انتخابات اخیر اسرائیل بسیاری از گروه های سکولار به دلایل سیاسی حاضر به مشارکت در انتخابات نبودند و دولت اسرائیل موفق شده بود کاری کند که حضور عرب ها در انتخابات نیز ضعیف تر باشد تا آنها نیز نتوانند کرسی های سنتی خود را در کنیست داشته باشند.
حال اسرائیل با یک دوگانگی مواجه می باشد و آن این است که آیا دمکراسی اکثریت حتی با حضور اکثریت غیر مولد و کیفی یک دمکراسی به حساب می آید حتی به حساب نادیده گرفتن خواست نخبگان و افراد فرهیخته و تحصیلکرده و... ؟
طبق مقررات کنیست اسرائیل در سه مرحله باید به قانونی رای دهد تا آن را تثبیت کند و تا به حال این پارلمان دو بار به این قانون که به نظر بسیاری اسرائیلیها یک کودتای داخلی بر علیه دمکراسی به حساب می آید رای داده.
در صورتی که کنیست یک بار دیگر به این قانون رای دهد دیگر کار تمام است و دادگاه عالی اسرائیل در مقابل دولت و کنیست خلع سلاح می شود.
البته هنوز طبق مقررات دادگاه عالی این اختیار را دارد تا قبل از اینکه آنچه از آن به عنوان "کودتا بر علیه دمکراسی" نام برده می شود تکمیل شود را متوقف کند و جلوی این حرکت کنیست را بگیرد ولی ترس همه از این است که در آنوقت نیروهای مسلح و نیروهای نظامی بر سر دوراهی قرار گیرند و آن اینکه آیا طرف دولت و فرماندهی نظامی خود را بگیرند ویا اینکه طرف قانون و تصمیم قضایی و با توجه به اینکه جامعه یهودی اسرائیل مسلح است این مساله می تواند موجب آن شود که یک درگیری تمام عیار درون اسرائیل و یک جنگ داخلی رخ دهد.
به هر حال آنچه مسلم است این می باشد که روند فعلی افق روشنی را برای اسرائیل ترسیم نمی کند.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала