مالیاتی "بی آزار" برای ثروتمندان ایرانی

© Sputnik / Arina Topolevaآیا افزایش وام مسکن در خانه دارشدن ایرانیان کم درآمد کمک نخواهد کرد؟
آیا افزایش وام مسکن در خانه دارشدن ایرانیان کم درآمد کمک نخواهد کرد؟ - اسپوتنیک ایران  , 1920, 31.01.2022
اشتراک
چرا در ایران قانون مالیات بر خانه‌های لوکس اجرا نمی‌شود؟
به گزارش اسپوتنیک به نقل از "مهر"، علی رغم تصویب قانون مالیات بر خانه‌های گران قیمت که به مالیات بر خانه‌های لوکس شهرت یافته، در دو قانون بودجه سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰، اما این دولت سیزدهم بود که آئین نامه اجرایی آن را تدوین و در ۱۴ مهر ماه در هیئت دولت تصویب و در ۱۷ مهر ماه به دستگاه‌های ذی ربط ابلاغ کرد.
به دلیل تعیین نرخ بسیار پایین مالیات برای خانه‌های گران قیمت در آئین نامه مصوب دولت، کارشناسان آن را مالیاتی "بی آزار" برای ثروتمندان عنوان می‌کنند. نرخ‌های مالیاتی خانه‌های لوکس در سال جاری به شرح زیر است: تا ۱۰ میلیارد تومان، نرخ صفر، ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۱۰ میلیارد تومان، یک دهم درصد، ۱۵ تا ۲۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۱۵ میلیارد تومان، ۲ دهم درصد، ۲۵ تا ۴۰ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۲۵ میلیارد تومان، ۳ دهم درصد، ۴۰ تا ۶۰ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۴۰ میلیارد تومان، ۴ دهم درصد، نسبت به مازاد بر ۶۰ میلیارد تومان، نیم درصد.
در حال حاضر بر اساس اعلام بانک مرکزی متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در دی ماه ۱۴۰۰ در گران قیمت ترین مناطق پایتخت شامل دو منطقه یک و سه به ترتیب حدوداً ۷۰ و ۶۵ میلیون تومان است؛ این دو منطقه تهران (۱ و ۳) در شهریور سال گذشته نیز با کسب متوسط هر متر ۵۰ و ۴۵ میلیون تومان، گران‌ترین مناطق پایتخت بودند.
بنابراین قیمت یک واحد ۱۵۰ متری در منطقه یک با احتساب متری ۷۰ میلیون تومان به بیش از ۱۰ میلیارد تومان (۱۰ و نیم میلیارد تومان) رسیده و مشمول این پایه مالیاتی (مالیات بر خانه‌های لوکس) می‌شود.
بر اساس آئین نامه ابلاغی دولت، تنها یک دهم درصد مالیات به این واحد، آن هم نسبت به مازاد بر ۱۰ میلیارد تومان که ۵۰۰ میلیون تومان است، تعلق می‌گیرد.بنابراین درآمد مالیاتی این واحد مسکونی، صرفاً ۵۰۰ هزار تومان می‌شود.
بر اساس آئین نامه مذکور، واحدهای مسکونی بالای ۶۰ میلیارد تومان، نسبت به مازاد ۶۰ میلیارد تومان نیم درصد است؛ بنابراین تا ۱۰ میلیارد تومان آن معاف از مالیات و تا ۶۰ میلیارد تومان این واحد مسکونی، مشمول مالیات ۴ دهم درصدی است.
برای یک واحد مسکونی که در پلتفرم‌های موبایلی ۱۱۰ میلیارد تومان قیمت گذاری شده، فقط به ۱۰۰ میلیارد تومان آن مالیات بر خانه‌های لوکس تعلق می‌گیرد؛ تا ۶۰ میلیارد تومان آن مشمول ۴ دهم درصد مالیات و از ۶۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان مشمول مالیات نیم درصدی خواهد شد.
با این حساب مالک این واحد مسکونی فوق لاکچری باید مجموعاً ۴۴ میلیون تومان مالیات بپردازد.
جهانگیر رحیمی سرپرست دفتر طراحی فرآیندهای سازمان امور مالیاتی اخیراً اعلام کرد: "مالیات خانه‌های مجلل بر اساس بند "خ" تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ اعمال می‌شود و فرصت اعلام آن تا پایان بهمن ماه باقی است. اطلاعات خانه‌های مجلل در تهران بزرگ و سایر شهرهای پرجمعیت تکمیل شده است و قاعدتاً بیشتر خانه‌های گران قیمت مربوط به این شهرهای بزرگ است.
بر اساس ماده ۶۴ قانون مالیات‌های مستقیم، "ارزش منطقه‌ای ملک" ملاک تعیین قیمت خانه‌های گران قیمت است که طبق قانون، ارزش منطقه بندی ملک باید به گونه‌ای تعیین شود که از زمان اجرای قانون (۱۳۹۵)، هر سال ارزش منطقه‌ای با افزایش دو درصدی به ۲۰ درصد ارزش روز ملک برسد.
به این معنا که اگر ارزش پهنه بندی را متناسب با آنچه در کمیسیون اصل ۶۴ تصویب شد داشته باشیم می‌توانیم به ارزش روز ملک برسیم. اینها محاسباتی است که در ماده ۶۴ قانون مالیات‌های مستقیم پیش بینی شده است".
رحیم زارع در توضیح آخرین مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ گفت: "نرخ مالیات بر خانه‌ها و باغ ویلاهای گران قیمت تغییر پیدا کرد. مطابق با این مصوبه، خانه‌هایی با ارزش روز تا سقف ۲۰ میلیارد تومان معاف از مالیات شدند.
همچنین میزان مالیات خانه و باغ ویلاهای گران قیمت نسبت به مازاد ۲۰ تا ۲۵ میلیارد تومان یک در هزار، نسبت به مازاد ۲۵ تا ۳۵ میلیارد تومان دو در هزار، نسبت به مازاد ۳۵ تا ۵۰ میلیارد تومان سه در هزار، نسبت به مازاد ۵۰ تا ۷۰ میلیارد تومان چهار در هزار و نسبت به مازاد ۷۰ میلیارد تومان پنج در هزار است".
این در حالی است که بر اساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ که دولت به مجلس ارائه داد، همانند سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰، کف معافیت مالیاتی ۱۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود که کمیسیون تلفیق، آن را به ۲۰ میلیارد تومان افزایش داد.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала