جوزف بورل هماهنگکننده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: اتحادیه اروپا در جریان بحران مقابله با کووید 19 همچنان به کشورهایی که بیشتر از همه درگیر این بیماری همه گیر هستند از جمله کشورهای غیر اتحادیه اروپا ، مانند ایران کمک می کند.
سخنگوی اتحادیه اروپا روز سه شنبه گفت: "ما 20 میلیون یورو كمك می كنیم. این كمك عمدتاً برای تأمین نیازهای بخش بهداشت انجام می شود تا اطمینان حاصل شود كه به آسیب پذیرترین افراد به عنوان مثال ، كسانی كه دارای بیماری های مزمن هستند، حمایت می شود."
در عین حال وی خاطرنشان كرد كه اتحادیه اروپا قصد دارد به گونه ای عمل كند كه "كمكهای بشردوستانه فارغ از تحریم ها" به این كشور برسد. اکنون این سوال پیش می آید که با وجود تحریم های آمریکا علیه ایران، این کمک مالی چطور به دست ایران خواهد رسید.
در این راستا خبرگزاری اسپوتنیک با آقای دکتر احمد حاتمی یزد، کارشناس اقتصاد و علوم سیاسی، عضو سابق هیات نظارت بانك تجاری ایران-اروپا (هامبورگ)، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل اسبق بانک صادرات ایران در این خصوص به گفتگو پرداخت.
به عقیده شما با وجود تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، راهی برای انتقال پول 20 میلیون یورو به ایران جهت مبارزه با کرونا وجود دارد؟
عملا دریافت مستقیم این کمک های مالی از سوی اتحادیه اروپا امکان پذیر نیست، مگر اینکه اتحادیه اروپا به میزان این مبلغ کالا خریداری کنند و به ایران حمل کنند. اما اگر اتحادیه پرو قصد داشته باشد پول را در اختیار ایران بگذارد و ایران خودش خرید کند پرداخت پول توسط ایران با مشکل بر خواهد خورد، زیرا همه بانک های اروپایی از ترس تحریم های آمریکا علیه ایران، فعالیت خودشان را با ایران متوقف کرده اند.
اگر ایران بتواند لیست خواسته های خود، به عنوان مثال ماسک، دارو، دستگاه اکسیژن و... می خواهد و اتحادیه اروپا این کالاها را خود خریداری نماید و از طریق کشتی به ایران حمل کنند، در آن صورت به ایران می رسد.
در نتیجه می توان گفت به خاطر وجود تحریم های آمریکا علیه ایران، ارسال مستقیم کالای بهداشتی و درمانی از سوی اتحادیه اروپا برای ایران برای مبارزه با بیماری همه گیر ویروس کرونا در ایران یکی از سریع ترین روش ها برای کمک به ایران در این روزهای سخت می باشد.
گفتنی است، نوع جدید کرونا ویروس در پایان سال گذشته در شهر ووهان چین گسترش پیدا کرد، مقامات چین از شیوع نوعی از ذات الریه با منشا ناشناخته خبر دادند. دیرتر کارشناسان به این نتیجه رسیدند که عامل ایجاد کننده آن یک ویروس جدید است. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده نوع جدید کرونا ویروس یک بیماری همه گیر شده است و بیش از 530هزار نفر به این بیماری مبتلا شده اند. اکنون با گذشت دو ماه شیوع این ویروس در چین کاهش یافته است و به کشورهای دیگر راه یافته است. در ایران از مردم خواسته شده است که برای جلوگیری از گسترش این بیماری به مدت دو هفته در خانه بمانند تا همگان بتوانند این بیماری را ریشه کن کنند.