به گزارش اسپوتنیک به نقل از تسنیم، تبلیغات نامزدهای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران از ساعت صفر بامداد امروز پنجشنبه برابر قانون این کشور آغاز شد.
انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و میاندوره ای پنجمین دوره مجلس خبرگان ایران به طور همزمان در روز جمعه دوم اسفند برگزار می شود.
مهلت تبلیغات نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران یک هفته است. ساعت 24 چهارشنبه هفته آینده مهلت تبلیغات به پایان می رسد و روز پنجشنبه سکوت تبلیغاتی برای ورود به ایستگاه نهایی رقابت در روز جمعه و حضور مردم پای صندوق های رای خواهد بود.
جمال عرف، رییس ستاد انتخابات ایران درباره تخلفات انتخاباتی نامزدها در فضای مجازی تصریح کرد: در فضای مجازی حتی کار به جایی رسیده است که لوگوی ستاد انتخابات کشور هم به صورت جعلی استفاده شده است که ما با پلیس فتا مکاتبه کردیم و خواستار پیگیری این موضوع نیز شدیم.
وی ادامه داد: ما در ستاد، کمیتهای داریم که درحال پایش فضای مجازی است و اگر به تخلفات برسند، منتقل میکنند و ستاد پیشگیری هم این موضوع را دنبال میکند. همین کار را شورای نگهبان هم انجام میدهد؛ لذا تلاش خواهیم کرد فضا قانونمند باشد؛ ولی قطعا تخلفاتی صورت میگیرد که با متخلفان هم برخورد خواهد شد.
رییس ستاد انتخابات کشور با اشاره به عملیاتی چون «پهن کردن سفرههای بزرگ» برای جلب آراء گفت: این اقدام قطعا جزو تخلفات تبلیغاتی در انتخابات محسوب میشود. نامزدهای انتخابات باید توجه داشته باشند که فرجه تبلیغات قانونی یک هفته است و باید دقیقا طبق قانون عمل کنند.
جمال عرف، معاون وزیر کشور ایران درباره تصویب قانون شفافیت مالی نامزدهای انتخابات مجلس نیز گفت: بحثی از قبل درباره ورود پولهای مجهول و مشکوک در فرآیند انتخابات بود. منطق قانون مذکور این است که بتواند ورود و خروج پول در عرصه انتخابات را رصد و مدیریت کند.
عرف اشاره کرد که «البته این قانون کمی دیر ابلاغ شد» و اظهار داشت: اما بلافاصله بعد از تایید شواری نگهبان، عملا این قانون در تاریخ 14 بهمن از سوی رییس جمهوری به وزارت کشور ابلاغ شد که ما هم همان وقت، این قانون را به فرمانداریها ابلاغ کردیم؛ بنابراین آنچه این دوره عملا میتوانیم به مفاد آن عمل کنیم چند بند از آن است.
وی در این خصوص گفت: یکی از مواردی که در این قانون به خوبی مشخص شده این است که (نامزدها) باید منابع پول را مشخص کنند؛ یا پول باید متعلق به نامزد انتخاباتی باشد؛ یا حزب، هزینهها را بپردازد و یا یک فرد حقیقی، این پول را در اختیار نامزد قرار دهد. بند چهارم میگوید که استفاده از برخی اماکن عمومی از سوی نامزدها هم قانونی است؛ تالار و سالنهای عمومی در کشور قانونی است. غیر از این چهار مورد ما نباید هیچ ورود پولی به عرصه انتخابات و تبلیغات نامزدها داشته باشیم.
رییس ستاد انتخابات کشور یادآور شد: براساس این قانون، فرد باید یک شماره حساب را نزد بانکهای دارای مجوز از بانک مرکزی افتتاح و اعلام کند که این پولها وارد این حساب شود. همچنین باید فردی را به عنوان نماینده مالی خود که پاسخگوی وزارت کشور و هیات نظارت مرکزی باشد مشخص کند.
عرف افزود: همچنین سقف هزینه تبلیغات انتخاباتی هم در قانون مشخص شده که آن هم با همکاری شورای نگهبان درحال اجرایی شدن است.
وی همچنین تاکید کرد: البته عددی که برای این سقف تعیین شده در استانها و حوزههای مختلف، متفاوت است و نمیشود کلا یک عدد تعیین کرد بلکه باید منطقه به منطقه این (رقم) را تعیین کرد که البته این مساله هم به احتمال فراوان به این دوره از انتخابات نمیرسد و باید بررسیهای دقیق کارشناسی صورت بگیرد. در این دوره به شکل ویژه دو بند 7 و 8 این قانون را اجرایی خواهیم کرد که به بحث افتتاح و اعلام حساب و نیز معرفی نمایندههای نامزدها اشاره دارد.
رییس ستاد انتخابات ایران با اعلام اینکه از 24 بهمنماه وارد مرحله تبلیغات انتخابات خواهیم شد از همه نامزدها، احزاب و گروهها خواست که مرّ قانون را رعایت کنند تا جای هیچ گونه تخلف انتخاباتی باقی نماند زیرا هم وزارت کشور و هم ستاد پیشگیری در قوه قضاییه حساسیت خاصی نسبت به مساله تخلف انتخاباتی دارند.
عرف با بیان اینکه تبلیغات انتخاباتی رسماً از 24 بهمن ماه شروع میشود، افزود: براساس قانون انتخابات، جزای هرگونه تخلف انتخاباتی مشخص شده است. وزارت کشور در جاهایی که برخی از نامزدها از تایید صلاحیت خود اطمینان داشتند هم ورود کرده و نسبت به هر گونه تبلیغات زودهنگام هشدارهای لازم را داده است.
معاون سیاسی وزیر کشور درهمین راستا براساس قانون، حتی امکان خلع افراد از شرکت در انتخابات مجلس به عنوان نامزد به دلیل جرایم بارز و بزرگ تبلیغاتی وجود دارد؛ یعنی مجازات این افراد در صورت احراز جرم، تعلیق در شرکت در انتخابات تا یک الی دو دور بعدی مجلس هم هست. برای همین نامزدها باید نهایت دقت را در رعایت قانون داشته باشند.
عرف اضافه کرد: در همین راستا فرمانداریها و هیات بازرسی وزارت کشور موظف هستند گزارش تخلفات انتخاباتی را اعلام کنند؛ ستاد پیشگیری از تخلفات انتخاباتی هم فعال است و نماینده وزارت کشور در آنجا حضور دارد.
وی در پاسخ به این سوال که اگر مردم مصادیقی از تخلفات تبلیغاتی در انتخابات را ببینند چگونه میتوانند انتقال دهند، گفت: ما در تمام کشور هیاتهای بازرسی را موظف کردهایم که به مردم اعلام کنند هر کس هر تخلفی را میبیند به این هیات اطلاع بدهد.
رییس ستاد انتخابات ایران خاطرنشان کرد: البته گزارشها باید مستند باشد و نباید در فضایی قرار بگیریم که برخی افراد برای خارج کردن رقیب از گردونه به سمت پروندهسازی بروند. با توجه به مصداقهای دوره گذشته باید مواظب این نوع سوءاستفاده باشیم.
هفت هزار و 148 نامزد تایید صلاحیت شده در سرتاسر ایران برای 290 کرسی سبز بهارستان رقابت خواهند کرد.