به گزارش اسپوتنیک، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سی ان بی سی»در همایش اقتصادی داووس اعلام نمود که اروپائیان قصد دارند پرونده نقض برجام از سوی ایران را به امید «راهاندازی مجدد معامله هستهای» به شورای امنیت سازمان ملل ارسال کنند.
وی گفت:«کشورهای اروپایی به احتمال زیاد این موضوع را در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح خواهند کرد. این امر می تواند باعث واکنش منفی ایران بشود. به نظر من، قصد اروپائیان از این کار ایجاد شرایطی برای گفتگو در باره «راه اندازی مجدد معامله هستهای» است. اما این بدان معنا نیست که واکنش ایران باعث تشدید اوضاع نخواهد شد».
14 ماه ژانویه وزرای امورخارجه آلمان،فرانسه و بریتانیا اجرای مکانیزم حل و فصل اختلافات در چارچوب اجرای «برجام» در خصوص برنامه هستهای ایران را اعلام کردند. به عقیده اروپائیان دلیل اصلی، عدم اجرای تعهدات برجامی از سوی ایران است.
خروج ایران از پیمان عدم گسترش سلاح هستهای به معنای پایان کار معامله هستهای خواهد بود.
در تاریخ 8 مه 2018، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا خبر خروج واشنگتن از توافقنامه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را اعلام نمود. این توافقنامه موجب محدودیت در فعالیت های هسته ای ایران و جلوگیری از اقدامات یکجانبه آمریکا و شورای امنیت سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا در تحریم های یک طرفه می باشد.
در ماه های اخیر تنش ها میان ایران و آمریکا به طور قابل توجهی افزایش یافته است و مقامات آمریکا علاوه بر تشدید تحریم ها علیه ایران، تحریم های شدیدی را نیز علیه بخش های کلیدی اقتصاد این کشور اعمال کرد. واشنگتن هدف خود از اعمال این تحریم ها را تغییر رفتار جمهوری اسلامی اعلام می کند. آمریکا به وسیله تحریم های ثانویه، خریداران نفت ایران را مجبور به توقف خرید نفت از این کشور کرد.
به دنبال تشدید مواضع ضد ایرانی دولت آمریکا و تعلل اروپاییها در اجرای وعدهها و تعهدات برجامی آنها، شورای عالی امنیت ملی ایران همزمان با سالروز خروج آمریکا از برجام با صدور بیانیهای خطاب به کشورهای عضو این توافق اعلام کرد که ایران در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای 26 و 36 برجام، برخی اقدامات خود در توافق برجام را متوقف می کند.