اردوغان بیان داشت: "بدون پاسخ گذاشتن حملات شیمیایی رژیم اسد ،بیفکریست. ما معتقدیم که عملیات نظامی آمریکا، بریتانیا و فرانسه علیه رژیم اسد درست و توجیه پذیراست."
ترکیه چطورمی تواند چنین گامی را در اتحادیه کشورهای ضامن و روند حل و فصل صلح آمیز درگیری در سوریه بردارد؟
"مشکل این است که ترکیه در این اتحادیه کشورهای ضامن صلح همیشه موضع ضد اسد داشته است. در واقع این یک راز سرگشاده است. ترکیه طرفدار سرنگونی رژیم اسد است. این کشور تلاش های مالی، سیاسی و دیپلماسی زیادی را صرف کرده است تا تغییر دولت در سوریه اتفاق بیافتد و ترکیه قصد ندارد از این خط استراتژیک خود خارج شود. من مطمئنم که وزارت امور خارجه ما از مدت ها پیش برای بروز چنین اوضاعی آماده بود.
آیا این استراتژی ، اتحادیه را ضعیف می کند؟
روسیه برای چنین شرایطی ، طرح اقداماتی یدکی خود را دارد. وزارت امور خارجه ی ما برای چنین سناریویی آماده بود برای آنکه چنین موضع آنکارا بر هیچ کس پوشیده نبوده است.
اکنون روسیه در شرایط کنونی فقط باید به تلاش هایش برای ثبات اوضاع با ایجاد میدان های گفتگو و پشتیبانی آنها در سوچی، آستانه و یا در مونترو ادامه دهد. باید از این میدان ها برای ایجاد ارتباط متقابل بین طرفین های درگیر در سوریه استفاده شود. تنها این امر به نجات روند مذاکره کمک می کند. تلاش های دیگر در عرصه بین المللی نتایجی به همراه ندارد، برای آنکه پتانسیل مخرب در سوریه به شدت بزرگ است: گروهک های اسلام گرای بزرگ، گروهک های میانه رو و همچنین کسانی که از بشار اسد حمایت می کنند. آشتی دادن این نیروها در سوریه ، با کار برروی یک طرح واحد ، غیر ممکن است. برای این کار باید کار طولانی و دشوار دیپلماتیک لازم است. نباید اقدامات تندی در ارتباط با ترکیه انجام داد و همانطور که رئیس جمهور ما بیان داشت در ارتباط با شرکای غربی هم همینطور. باید به روند مذاکرات ادامه داد و تعداد بیشتری از افراد ذینفع را به آن جذب نمود. در غیر اینصورت همه چیز خراب شده و به آشوب و هرج و مرج کامل تبدیل می شود و آنوقت است که هیچ چیز سوریه را نجات نخواهد داد.
آقای صباح زنگنه ، تحلیل گر سیاسی ، مشاور سابق وزارت امور خارجه ایران و سفیر ایران در سازمان همکاری های اسلامی، کارشناس مسائل خاور میانه ، خاطر نشان کرد که هم ایران و هم روسیه باید به ترکیه اشتباهش را یادآوری کنند تا روند صلح آمیز حل وفصل حفظ شود.