در آستانه فرا رسیدن 19 مهر ماه اولین سالگرد شهادت سردار شهید احمد مایلی فرمانده گردان هوایی یگان ویژه صابرین و سردار شهید نورعلی شوشتری فرمانده قرارگاه قدس زاهدان که در 26 مهر ماه سال 1388 در انفجار انتحاری همایش وحدت اقوام و مذاهب سیستان و بلوچستان به شهادت رسید، نگاهی می اندازیم به طرح برقراری وحدت شیعه و سنی که بویژه در مناطق مرزی ایران اجرا میشود.
خبرگزاری اسپوتنیک- سالهای متمادی است که کشورهای استعمارگر غربی با سیاست تفرقه اندازی میان اقوام و مذاهب در ممالک اسلامی همچنین کشورهای چند قومیتی تلاش می کنند تا آنرا تبدیل به نقطه ضعف آن کشورها نموده و به این ترتیب قدرت این کشورها را در راستای منافع خود تضعیف نموده و سیاستهای خود را اجرا می نمایند.
جامعه اهل سنت ایران در مناطق مرزی
اهل سنت ایران در مناطق مرزی و اطراف کشور پراکنده هستند و در مجموع در 15 استان ایران شامل اهل سنت کردستان (کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی)، اهل سنت خراسان (خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی)، اهل سنت جنوب (فارس، هرمزگان و بوشهر)، اهل سنت بلوچستان (استان سیستان و بلوچستان)، اهل سنت ترکمن صحرا (استان گیلان)، اهل سنت شمال (استانهای اردبیل و گیلان)، اهل سنت اهواز (استان خوزستان) و اهل سنت مرکز(استان تهران) بسر می برند. بعبارتی چیدمان قومیتی و مذهبی در مناطق مرزی ایران و همچنین همسایگانی که اغلب اشتراکات قومی و مذهبی با مناطق مرزی داخل ایران دارند، بگونه ای است که پتانسیل ایجاد مناقشات، نفوذ عوامل بیگانه و در مواردی احتمال گرایش به جدایی طلبی وجود دارد. در این میان باید توجه داشت که گرایش به جداییطلبی و یا ایجاد مناقشه و ناآرامی به دلایل مختلف بیشتر در مناطق مرزی صورت میگیرد تا مناطق داخلی، بنابراین اهل سنت مرکز ایران را نمی توان در این مقوله گنجاند.
کلانشهر سیستان و بلوچستان تنها در چند خیابان خلاصه می شود و بعد از آن تا چشم کار می کند فقر، زاغه نشینی، نبود حداقل امکانات زندگی، نبود بهداشت و مهمتر از همه نبود امنیت است. اگرچه فقر و محرومیت شدیدی در این منطقه حاکم است، اما انگیزه جدایی طلبی در میان مردم بومی منطقه جذابیتی ندارد. شرایط داخلی پاکستان که خود گرفتار مسائل داخلی است گرایشی برای جدایی طلبی در منطقه زاهدان ایجاد نمی کند، اما تقویت کننده تهدید بزرگ تروریسم در منطقه است.
بنابراین مجموع عوامل فقر و محرومیت، مناطق مرزی ناامن و تهدید نفوذ تروریسم و عوامل بیگانه از منطقه سیستان و بلوچستان منطقه ای آسیب پذیر ساخت و مسئولان را به فکر واداشت تا چاره ای برای این بحران بیاندیشند.
«نورعلی» ستاره ای در دل کویر
چند سالی بود که گروهک «ریگی» تلاش می کردند تا زاهدان را ناامن کنند، سال 1384 در منطقه ای بین زابل و زاهدان موسوم به تاسوکی به خودروهای مردم حمله کرده و دست به کشتارشیعه و سنی زدند، سال 1385 اتوبوس حامل نظامیان سپاه زاهدان را مورد حمله قراردادند و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری 1388 در مسجد «علی ابن ابیطالب (ع)» که از مهمترین مساجد استان است با هدف تخریب وحدت شیعه و سنی بمبگذاری کرده و 24 نفر کشته شدند. پس از این وقایع شهید نورعلی شوشتری آمد تا طرحی گسترده برای مبارزه با این فجایع و ناامنی ها را به اجرا درآورد.
ماموریت سرلشگر نورعلي شوشتري، به عنوان جانشين فرمانده نيروي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و فرمانده قرارگاه قدس در زاهدان آغاز شد.
قبل از ورود شهید شوشتری به زاهدان بر اساس سیاست اشتباهی که برخی پیش گرفته بودند بهتدریج نیروهای انتظامی و نیروهایی را که با ساکنان این استان سروکار داشتند از اهل سنت و بومیها خالی کرد. این اقدام تبعات ناخوشایندی را به همراه داشت تا جاییکه روزبهروز فاصله بخشی از مردم از نظام بیشتر میشد. اما زمانی که شهید شوشتری وارد عرصه شدند و طرح خود را مبنی بر ورود افراد بومی به سپاه و نیروی انتظامی اجرا کردند و بخشی از امنیت را به مردم سپردند بهتدریج ذهنیت قبلی اصلاح شد و این شکاف به تدریج کاهش یافت.
شهید شوشتری علی رغم مخالفت ها و سنگ اندازی های برخی از عناصر آلوده با تلاش پیگیر، مردمی کردن امنیت در سیستان و بلوچستان را آغاز کرد و بصورت دائمی با سران طوایف و قبیله ها دیدار می نمود و باعث نزدیک تر شدن آنها به یکدیگر می شد. شهید شوشتری سران عشایر و طوایف سیستان را متحد نمود، تامین امنیت منطقه را بدست خودشان سپرد، مردم را آموزش داد و سلاح بدستشان داد تا تفرقه و دشمن را هدف بگیرند.
شهید شوشتری در کنار این طرح امنیتی موضوعات مهمی همچون محرومیت زدایی، کمک به کشاورزی در روستاهای محروم بلوچستان با احداث چاه آب، درمان ساکنان روستاهای محروم سیستان و بلوچستان به وسیله احداث بیمارستانهای صحرایی و… ده ها طرح دیگر را دنبال کرد.
این ساختار امنیتی مردمی که مستقیم با حمایت سپاه از نیروهای مردمی سیستان و بلوجستان شکل گرفته بود به قدری تأثیر گذار بود که برخی تحلیلگران امنیتی در اروپا آن را زمینه ساز ضربات بسیار سنگین به گروه های وهابی و تروریست منطقه می دانند.
اما شهيد شوشتري فرصت زیادی برای عملیاتی کردن طرحها و برنامه های خود نداشت و در همايش وحدت اقوام و مذاهب بلوچ در تاريخ26 مهر1388 در يک حادثه تروريستي توسط شخصي به نام محمدزاده از عوامل تروریست در منطقه پيشين شهرستان سرباز استان سيستان و بلوچستان هنگام ديدار با سران طوايف به شهادت رسيد، در این عملیات انتحاری سردار سرتيپ پاسدار رجبعلي محمدزاده و 10 نفر از برادران شيعه و سني نیز به شهادت رسیدند.
چشمانی در آسمان سیستان
راه نورعلی شوشتری توسط دیگر همرزمان ایشان مانند سردار شهید احمد مایلی فرمانده فرمانده یگان هوایی قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه ادامه یافت. مسئولیت اصلی ایشان برقراری امنیت در استان سیستان و بلوچستان و همچنین قرارگاه قدس بود. اگرچه شهید مایلی اهل تهران بودند، اما سالها بود که تمام وقت خود را در زاهدان می گذراند و در راستای ادامه طرح شهید شوشتری فعالیت می کرد.
جمعی از سران قبایل بلوچ که در مراسم به خاکسپاری ایشان در تهران حضور داشتند، می گفتند: حاج احمد به مستضعفین بسیار توجه میکردند و از آنجایی که فردی بسیار ولایت مدار بود همیشه تلاش می کرد تا دل مردم را نسبت به نظام نزدیک نماید. شهید احمد مایلی شخصا به خانه های مردم محروم مرزی می رفت، مهمان آنها می شد و به اوضاع آنها رسیدگی می کرد و برای آنها مواد غذایی و اسباب منزل تهیه می نمود، حتی حمام صحرایی برپا کرده و خودش بچه های مردم را استحمام می کرد.
بخشی از مردم سیستان بهدلیل فضای خاصی که در این استان حاکم است، به محض آنکه فردی با لباس سپاهی میدیدند ذهنیت تلخ و منفی نسبت به آن داشتند، اما اکنون با تلاشهایی که افراد دلسوزی مانند این شهدای بزرگوار سپاه برای استان انجام داده اند، مردم بومی دیگر آن ذهنیت قبلی را ندارند و آن نگاه منفی از بین رفته است. بزرگان طوایف سیستان و بلوچستان رابطه بسیار خوبی با حاج احمد داشتند و در با هم در ارتباط دائمی قرار داشتند تا جائیکه که بعد از شهادت ایشان بسیاری از بومیان اهل سنت عزادار ایشان شدند.
همکاران حاج احمد نقل می کنند که شهید مایلی معمولا پس از هر عملیات و پرواز در مناطق مرزی به سوی مناطق مسکونی در ارتفاع پایین پرواز می کرد تا علاوه بر اینکه از امنیت منطقه مطمئن می شود منازل محروم را هم شناسایی نماید، همچنین برای مردم شیرینی و مواد خوراکی می انداخت تا اندکی ساکنین و به ویژه کودکان را خوشحال کرده باشد.
19 مهر 1395 سردار شهید احمد مایلی در شب تاسوعا پس از بازگشت ازعملیات شناسایی در منطقه ایرانشهر و نقطه صفر مزری به همراه کمک خلبان جعفر حجتی به شهادت می رسند.