خبرگزاری اسپوتنیک- با توجه به جایگاه و نقش دارای اهمیت دو کشور در منطقه و همچنین در مناسبات دوجانبه، اراده مقامات عالی ایران و ترکیه بر توسعه مناسبات در همه عرصه ها با جدیت دنبال می شود و انتظارتبعات مثبت آن برای دو کشور و منطقه خواهیم بود.
هرمز جعفری کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه در خصوص ابعاد و اهداف مورد انتظار از سفر اردوغان رئیس جمهور ترکیه به ایران گفت: این سفر به نوعی تکمیل کننده رفت و آمدهای دیپلماتیک چند وقت اخیر منجمله سفر محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به ترکیه و سفر همتای ترک ایشان آقای خلوصی آکار، رئیس ستاد مشترک ارتش ترکیه به ایران است.
هرمز جعفری، سفر رجب طیب اردوغان در شرایط فعلی منطقه خاورمیانه را بسیار با اهمیت دانست. به طور حتم، آقای اردوغان با دستور کارهای دو جانبه منطقه ای و در راس آن موضوعات مربوط به تحولات کردستان عراق، تحولات سوریه و تحولات خلیج فارس و به خصوص مباحث تحریم روابط با قطر توسط کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس عازم ایران خواهد شد.
جعفری در ادامه افزود، یکی از مباحث مهمی که انتظار می رود در این سفر به آن پرداخته شود، مربوط به تحولات کردستان عراق و تهدیداتی که هر دو کشور به دلیل برجسته تر شدن ملی گرایی کردی و مسئله همه پرسی دارند، خواهد بود. طبیعتا، ایران و ترکیه درک متفاوتی از میزان تهدیدات ناشی از این موضوع دارند و مواضع و منافع آنها نیز لزوما با یکدیگر موازی نیست. کما اینکه، به عقیده من با توجه به تجربه تاریخی متفاوت و همچنین شرایط فرهنگی متفاوت کردها در دو کشور ایران و ترکیه، تهدیدی که موضوع ملی گرایی کردی برای ترکیه دارد به مراتب جدی تر از تهدیدی است که برای جمهوری اسلامی ایران دارد. با وجود این، با مراجعه به تاریخ در می یابیم که ایران و ترکیه به همراه دو کشور عربی عراق و سوریه همواره نگرانیهای نسبتا مشترک و یکسانی نسبت به بحث ملی گرایی کردی داشتند و از این رو مخالفت جدی خود را این مسئله را ابراز داشته¬اند، پیرو همین باید در انتظار مواضع مشترک دو طرف به عنوان یکی از خروجیهای سفر آقای اردوغان درباره موضوع کردها بود.
این کارشناس خاورمیانه بر ضرورت تفاوت در نوع تعاملات این کشورها بر اساس منافع خود با مسئله گروهای کردی و ملی گرایی کردی در منطقه اذعان داشته و به سرکوبی پ ک ک توسط ترکیه و عدم تمایل جدی ایران برای همکاری با ترکیه در این موضوع و یا استفاده سوریه از کردها برای فشار به ترکیه و عدم همکاری ترکها با ایران در مورد مبارزه با گروهک «پژاک» اشاره نمود. علاوه بر این، وی اشاره داشت که بر خلاف ترکیه کردها در ایران یک قومیت غیر محسوب نمی شوند و هیچ سابقه تاریخی از درگیریهای قومی کردی و غیر کردی وجود ندارد. ایران با وجود حساسیتها و نگرانیهایی که در این زمینه داشته است، همواره در قبل و بعد از انقلاب حامی کردها بوده است و بسیاری از موفقیتهای کنونی کردها در عراق نیز مدیون همکاریها و حمایتهای جمهوری اسلامی ایران است.
علاوه بر این، با توجه به توافقات و تحولات سوریه شاهد رفت و آمدهای مقامات نظامی میان ایران و ترکیه بودیم که پیش ار این در تاریخ روابط دو کشور وجود نداشت. دراین راستا با سفر سران نظامی دو کشور و سفر فعلی آقای اردوغان به ایران احتمالا موضوع چگونگی پیشبرد برنامه های دو کشور در سوریه بخصوص در «ادلب» و چگونگی پیشبرد مذاکرات آستانه و ژنو است.
مسئله قطر نیز از دیگر موضوعات احتمالی مورد بحث میان طرفین در سفر رئیس جمهوری ترکیه به ایران خواهد بود. کشور قطر با توجه به مواضعی که از زمان شیخ حمد در حمایت از گروههای اخوانی و مخالفان حکام سعودی داشته به نوعی خود را رقیب بی چون و چرا عربستان در بحث پیشبرد تحولات منطقه ای معرفی نمود. از طرفی عربستان به عنوان برادر بزرگتر خود را در قامت کشوری می بیند که دیگر کشورهای کوچک حوزه خلیج فارس باید پیرو آن باشند. در نتیجه روابط دو کشور همواره همراه با تنش و بحران و در آخرین فازهای آن، تحریم قطر از سوی عربستان، بحرین، امارات و مصر رفته است. از سوی جمهوری اسلامی ایران به عنوان وزنه موازنه دهنده قطر در مقابل عربستان، با این کشور روابط به نسبت خوبی طی تاریخ گذشته داشته، اگرچه چندان عمیق نبوده است. در شرایط فشار و تحریم فعلی قطر، شرایط ژئوپلتیک ایران به گونه ای است که تنها فضای تنفس قطر در منطقه خلیج فارس را ترتیب داده است.
از سوی دیگر ترکیه باتوجه به رویکرد اخوانی حزب حاکم عدالت و توسعه، روابط مستحکمی با قطر دارد و ترکها در این کشور دارای پایگاه نظامی چند منظوره هستند و حمایتهای گسترده ای در ابعاد مختلف نظامی، سیاسی و اقتصادی از دولت قطر در مقابل محور عربستانی داشتند.
جعفری افزود، به نظر می رسد که در این زمینه نیز منافع مشترکی وجود دارد و گفتگوهایی صورت خواهد گرفت. این سه محور در کنار موضوعات مربوط به نیازهای دو کشور در تعاملات دوجانبه موضوعات بسیار مهمی را تشکیل می دهند که شرایط را برای چنین سفری فراهم نموده است.