تعدادی از اشیاء باستانی به وطن تاریخی خود برگشتند. ایتالیا، ارزش های فرهنگ باستانی ایران را به ایران بازگرداند که از نزد قاچاقچیان در آن کشور بدست آمده بودند. یادبودهای تاریخی — ظروف سفالی، زیورآلات دوره اسلام اولیه — ابتدا به سفارت ایران در روم و سپس به موزه ملی ایران تحویل داده شد.
دکتر جبرئیل نوکنده مدیر موزه ملی جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با مارینا الشعلان، خبرنگار رادیو « اسپوتنیک پرشین» در خصوص بازگشت ارزش های میراث فرهنگی ایران به وطن خود تعریف کرد.
دکتر جبرئیل نوکنده در توضیح گفت که مصنوعات فرهنگی به سرقت رفته تا رسیدن به تهران راهی طولانی — هزاران کیلومتر از بانکوک به روم و تهران را پشت سر گذاشتند. در عین حال، هیچکس نمی داند در چه زمانی آنها به سرقت رفتند و از ایران خارج شدند.
شایان ذکر است که تلاش متخصصان ایرانی — مورخان و حقوق دانان جهت بازگرداندن ارزش های باستانی به سرقت رفته به وطن در دادگاه اروپا چند سال ادامه داشت تا به نتیجه دلخواه رسید. نهایتا، دادگاه حکم بازگرداندن اشیاء باستانی به ایران را صادر کرد. به گفته مدیر موزه ملی ایران، پلیس ایتالیا در این خصوص کمک زیادی ارائه داد.
به گفته دکتر نو کنده همصحبت خبرنگار « اسپوتنیک پرشین» ، ایران مجبور می شد مدت بیشتری برای بازگرداندن اشیاء باارزش های باستانی ایران به وطن تلاش بخرج بدهد. اما عامل سیاست بین المللی — برجام هسته ای ، آغاز اجرای توافق هسته ای و لغو تحریم ها — نقش بزرگی ایفا کرد. همکاری جمهوری اسلامی ایران با شرکای خارجی در تمام جهات نیرو می گیرد، از جمله در رشته گردشگری و تعامل فرهنگی.
شایان ذکر است که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران در قالب کارهای جستجو و بازگرداندن اشیاء تاریخی و باستانی از تمام شهروندان مقیم در خارج از کشور خواست هر نوع اطلاعاتی در خصوص وجود یادبودهای تاریخی فرهنگ ایران را که به سرقت رفته و یا بشکل غیرقانونی از کشور خارج شده باشند را به اطلاع سازمان برسانند.