پرواز اتوماتیک برنامه ریزی شده « روس کسموس» به « ونوس» ممکن است مشترکا با « ناسا» پیاده شود. آمریکایی ها به اجرای این برنامه بطور مشترک علاقمند هستند و چند سناریو پرواز به ونوس را با دانشمندان روسیه بررسی کردند. هدف نهایی باید پرواز دستگاه فرود به « ونوس» باشد که بتواند در شرایط فوق العاده دشوار از چند ساعت تا چند شبانه روز بر سطح « ونوس» دوام بیاورد.
لف زلیونی رئیس انستیتوی پژوهش های فضایی آکادمی علوم روسیه و رئیس شورای آکادمی علوم روسیه در امور فضا در گفتگو با خبرنگار « ایزوستیا» در باره برنامه ریزی پروژه مشترک « ونوس D» تعریف کرد.
« در ماه اکتبر سال جاری، کارگروه مشترک چند سناریو پروژه را پیشنهاد کرد که موسسات روسیه و آمریکا در آن یکدیگر را تکمیل خواهند کرد. پس از آن صحبتی با دیوی نیومان معاون مدیر « ناسا» داشتیم که وی علاقمندی آمریکا به پروژه « ونوس دی» را مورد تأیید قرار داد. احتمال همکاری در اجرای پروژه « ونوس دی» حدود دو سال است که در چارچوب کارگروه مشترک بررسی می شود. متخصصان روسیه و آمریکا اعضای کارگروه مشترک هستند».
بیش از 30 سال پیش دستگاه اتوماتیک برای تحقیق سطح و آتمسفر « ونوس» پرتاب شد. پروژه شوروی « وگا —2» آخرین پروژه بود که دستگاه فضایی آن در سال 1985 بر سطح « ونوس» فرود آمد. به گفته نماینده « روس کسموس» همانا پروژه « وگا» نمونه ای برای ساخت ماهواره جدید در قالب پرواز به « ونوس دی» خواهد بود.
در دفتر مطبوعاتی « روس کسموس» متذکر شدند « پروژه «ونوس دی» می تواند به یک پروژه بزرگ مقیاس جدید بین المللی مبدل شود. در همایش های بزرگ نسبت به همکاری با برنامه جدید تحقیق « ونوس» از سوی اروپا، آمریکا و چین ابراز ذینفعی شده است. برنامه جامع تحقیق ونوس بررسی می شود: ماهواره های مداری و ماهواره های زیر مداری و دستگاه های نظارت بر آتمسفر. تقسیم بندی وظایف و مسئولیت ها در ساخت اجزاء جداگانه می تواند باعث افزایش سطح طرح های فنی و نتایج علمی آزمایشات شود».
در دفتر مطبوعاتی « ناسا» در گفتگو با « ایزوستیا» این نکته مورد تأیید قرار گرفت که در جریان سفر دیوی نیومان معاون رئیس سازمان به مسکو ، موضوع تحقیقات مشترک « ونوس» بررسی شد. اما نمایندگان « ناسا» متذکر شدند که فقط صحبت شد و هیچگونه قرارداد رسمی به امضا نرسید».
لف زلیونی متذکر شد: « ونوس در این اواخر در سایه برنامه های پژوهش مریخ و ماه قرار گرفت. اما این سیاره اسراری دارد که هنوز فاش نشده اند و برای دانشمندان جالب هستند. اولین فرود بر سطح این سیاه توسط دستگاه فضایی ساخت اتحاد شوروی انجام شد. تکرار این فرود جالب خواهد بود اگر دستگاه فرود نه چند دقیقه بلکه از چند ساعت تا چند روز بتواند بر سطح ونوس طاقت بیاورد».
استارت پروژه « ونوس دی» ممکن است اواخر سال 2026 آغاز شود. دانشمندان با توجه به مسیر قرار داشتن سیاره این تاریخ را اعلام کردند. در « روس کسموس» برای امضای قرارداد این تاریخ آماده نیستند زیرا تأمین سرمایه یکسری از برنامه های تحقیق فضا به دلیل کاهش بودجه برنامه های فضایی فدرال، کاهش یافته است. توجه از سوی دیگر کشورها شانس حیات این پروژه در زمان کاهش نوبتی بودجه را بالا می برد ، از اینرو توجه ناسا به « ونوس دی» یک رویداد مهم برای « روس کسموس» است.
اتحاد شوروی رهبر سنتی در تحقیق و مطالعه « ونوس» بود. برنامه علمی مطالعه « ونوس» قبل از پرواز یوری گاگارین آغاز شد- پرتاب دستگاه فضایی « ونوس —1» 12 ماه فوریه سال 1961 انجام شد و در ماه اوت سال 1970 دستگاه بین سیاره ای « ونوس —7» اولین فرود آرام بر سطح سیاره را در تاریخ بشریت به انجام رساند. در سال 1975 « ونوس —9» اولین عکس های سیاه و سفید را از سطح «ونوس» به زمین مخابره کرد و در سال 1982 دستگاه فضایی « ونوس 13» اولین عکس های رنگی منظره « ونوس » و صدا را به زمین مخابره کرد. شرایط فوق العاده دشوار سطح سیاره مانع از کار دستگاه های فضایی به مدت بیش از 2 ساعت می شود.