بیست و دو مرکز آموزشی روسیه در فهرست رتبه بندی سالانه Quacquarelli Symonds شامل شده اند. هشت مرکز آموزشی جزو 400 بهترین مرکز آموزشی جهان شداند.
کارشناسان به تغییرات مثبت در این عرصه توجه نشان می دهند: در سال 2015 میلادی 5 مرکز آموزشی روسیه جزو 400 بهترین مرکز آموزشی جهان اعلام شده بود. دانشگاه دولتی مسکو به نام « لومونوسف» در صدر مراکز آموزشی قرار دارد. به عقیده تهیه کنندگان فهرست رتبه بندی، دانشگاه لومونوسف، بهترین دانشگاه روسیه است. این دانشگاه در جای 108- ام در فهرست رتبه بندی قرار دارد و دو ردیف بالاتر رفته است.
دانشگاه دولتی سنت پطربورگ، دانشگاه دولتی نووسیبیرسک، دانشگاه فنی مسکو به نام بائومان، انستیتوی فیزیک — فنی مسکو، انستیتوی روابط بین الملل مسکو، دانشگاه دولتی و دانشگاه پلی تکنیک تومسک وارد فهرست « هشت مرکز آموزشی طلایی» شدند.
بوریس دِرِویاگین، تحلیلگر در عرصه آموزشی گفت: « اکثر مراکز آموزشی روسیه، مواضع خود را بهبود بخشیدند. تصویر نهایی مثبت است اما باید درک شود که بعضی از مراکز آموزشی باید تلاش بیشتری بخرج بدهند، در غیر اینصورت طی 4 سال وارد فهرست 100 بهترین مرکز آموزشی نخواهند شد. بعلاوه 41 مرکز آموزشی روسیه از مقام خاصی برخوردارند، ولی همه آنها در این فهرست شامل نشدند».
شایان ذکر است که دریافت جا در این فهرست، در نتیجه کارهایی ممکن شده است که در قالب فرمان ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه جهت تبلیغ مراکز آموزشی روسیه در رتبه بندی های جهانی انجام شده اند. مطابق با سند مربوطه، تا سال 2020، دست کم 5 مرکز آموزشی روسیه باید جزئی از 100 بهترین فهرست های رتبه بندی آموزشی جهان بشوند — Quacquarelli Symonds, Times Higher Education و یا شانگهای.
بدین منظور پروژه « 5-100» اجرا می شود که از 21 مرکز عالی آموزشی کشور حمایت می کند. رویهمرفته تا آغاز سال جاری برای اجرای این برنامه 54 میلیارد روبل خرج شد. تا پایان سال 2017 ، 14 میلیارد و 500 میلیون روبل دیگر تخصیص داده شده است.
جوایز جهانی نقش خاصی در رتبه بندی شانگهای دارد. بسیاری از نسل های قدیمی در مراکز آموزشی با اعتبار کار می کنند که تأثیر گذار است. در روسیه مراکز آموزشی جوان زیادند و نمی توان در انتظار دریافت جوایز جهانی از سوی آنها بود. نیاز به وقت بیشتری است تا مراکز آموزش عالی دیگری به غیر از دانشگاه دولتی مسکو و دانشگاه دولتی سنت پطربورگ جایی در فهرست رتبه بندی شانگهای برای خود پیدا کند.
اما برای شامل شدن در فهرست رتبه بندی Times Higher Education وقت کمتری لازم است.
« در اینجا نیاز به سیاست فعال در عرصه تعامل بین المللی و افزایش فعالیت در داخل محیط آکادمیک و آموزشی است».
انستیتوی فنی ماساچوست و دانشگاه های استنفورد، هاروارد و کمبریج ردیف های اول در فهرست رتبه بندی مراکز آموزشی جهان را به خود اختصاص دادند.