رسانههای ایرانی این گفته مهدی شریفی نیک نفس مدیر عامل IPC شرکت پتروشیمی ایران را نقل کردند که گفته است پس از لغو تحریمات رشد تولید محصولات پتروشیمی ایران 30 – 37 درصد افزایش یافت. نیک نفس اشاره کرد که نمایندگی های این شرکت در حال حاضر در آلمان، انگلیس و سوئیس کار میکنند و در آینده تعداد دفتر ها در اروپا بسته به حجم صادرات افزایش خواهد یافت
به آسانی میتوان تصور کرد که ظاهر شدن ایران بازیگر مطرح در بازار محصولات پتروشیمی جهانی باید تغییر جابجایی نیرو ها را عوض کند. با در نظرداشت پیشرفت این رشته و رشد بخش صادراتی آن که رشته مهمی در استراتژی ملی پیشرفت آذربایجان است پیدایش یک رقیب چشمگیر در همسایگی نزدیک مطلوب نیست.
به عقیده همصحبت اسپوتنیک، ولی برای آذربایجان تولید محصولات پتروشیمی برای رفع نیازمندی های داخلی اولویت دارد و به بازار های جهانی عمدتا نفت خام تحویل می شود.
قلی اف گفت: در آذربایجان صادرات پتروشیمی از اهمیت برتر برخوردار نمیشود و سهمیه آنها در صادرات این کشور اندک است.
وی ضمن صحبت در باره چشم انداز ساخت پالایشگاه و مجتمع پتروشیمی مدرن متذکر شد که کار ها در مورد این پروژه زودتر از 5-6 سال دیگر شروع نخواهد شد و در این هنگام در بازار های منطقه ای و جهانی چیز های زیادی رخ خواهند داد.
به عقیده قلی اف تحویل فراورده های آذربایجانی بیشتر در گرجستان و کشور های اروپایی قابلیت رقابتی بیشتری دارد و این کار از طریق بندر باتومی انجام حواهند شد ولی در صورت تحویل فراورده های آذربایجانی به کشور های خلیج فارس از طریق ایران محصولات ایرانی به خاطر هزینههای نازل حمل و نقل ارزانتر خواهد شد. یعنی اینکه در بعضی مناطق فراورده های ما برتری داشته و در دیگر جا ها مواضع بدتری خواهد داشت.
مجتمع پتروشیمی Petkim ترکیه که آذربایجان برای ساخت آن وجوه هنگفتی واگزار کرد در مقایسه با فراورده های ساخت ایران از مزایای حمل و نقلی معیینی برخوردار است. پس از راه اندازی پالایشگاه STAR مواضع این واحد مستحکمتر خواهد شد.
قلی اف ادامه داده گفت: «در نهایت تخفیف در حمل و نقل و ثمربخشی فناوری های بکار رفته در تولیدات پس از مدرنیزه سازی روند تولید پایه موفقیت آمیز فروش محصولات Petkim در اروپای شرقی و مرکزی را تشکیل خواهد داد.
و آنچه که به مواد خام مربوط است به گفته قلی اف در حال حاضر نفت در آذربایجان به حد کافی کشف شده و این کشور در 20- 30 سال آینده خواهد توانست استخراج نفت را در سطح کنونی نگه داشته و پس از این مدت نیز در فلات و دیگر نواحی کشور منابع جدید نفت کشف خواهد شد.
قلی اف تأکید کرد: «ما نباید زیاد نگران تحویل نفت به واحدهای پتروشیمی مدرن در حال ساخت باشیم، ما توقع نداریم که تحویل نفت به آنجا با کمبود روبرو شود».
بنا به دادههای سوکار – شرکت نفت آذربایجان میزان استخراج نفت در این کشور در 2015 به 41 میلیون و 586هزار تن رسید.