به نوشته نشریه اطریشی « دای پِرِس»، برای اروپا انتخاب بین « وفاداری به اصول» و « گفتگوی عملی» هر چه دشوارتر می شود.
هفته گذشته فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر امور خارجه آلمان به رد اصل« همه چیز یا هیچ چیز» در حل و فصل مسأله تحریم ها فرا خواند. این بدان معناست که پیشرفت در اجرای مفاد توافق مینسک می تواند دلیلی بشود برای تضعیف بخشی از اقدامات تحریمی. تاجران آلمانی مدتهاست که خواهان چنین چیزی هستند. وافگانگ بوخل رئیس کمیته اقتصادی در شرق آلمان بارها بیانیه مشابه ای ایراد کرده است.
اتحادیه اروپا بیش از هر زمان دیگری در رابطه با تحریم های ضد روسی دچار شکاف شده است. به عنوان مثال، کشورهای های حاشیه بالتیک و لهستان خواهان اقدامات شدید در رابطه با روسیه هستند، ایتالیا و فرانسه و مجارستان مخالف چنین برخوردی هستند. در اوضاع شکل گرفته کنونی، حضور ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپایی در همایش بین المللی اقتصادی پطربورگ یک علامت مهم است.
بیش از 800 هیأت نمایندگی از کشورهای مختلف جهان در این همایش شرکت خواهند داشت. از ماتِئو رنتسی نخست وزیر ایتالیا برای شرکت در این همایش دعوت شده است. در حالی که طی دو سال گذشته اروپائیان در این همایش شرکت نداشتند. طی این مدت خیلی چیزها ازدست رفته است. از سال 2013 تا 2015 میلادی حجم تجارت بین اتحادیه اروپا و روسیه به میزان 120 میلیارد یورو یعنی 35 درصد کاهش یافت. در روسیه تحریم ها بحران اقتصادی را شدت بخشید و باعث کاهش قیمت نفت شد. در سال گذشته تولید ناخالص ملی تا سطح 3,7 درصد افت کرد. بیشترین ضرر تحریم ها با محدود شدن امکان دسترسی به بازارهای سرمایه غرب بروز کرد. کشاورزان اروپایی نیز ضرر زیادی دیدند، زیرا خریدارانی برای محصولات خود پیدا نکردند. روسیه که خریدار اصلی محصولات آنها بود در جواب تحریم هایی بر ضد اتحادیه اروپا برقرار کرد.
به عقیده علیشیر عثمانوف میلیاردر روسیه، اینکه اروپایی ها به پطربورگ می آیند « یک واقعیت امیدوارکننده» است. شاید این همایش به آب شدن یخ ها کمک کند. اما فعلا اروپایی ها احتیاط بخرج می دهند. روسیه استقلال خود را نشان داده و از نمایندگان کشورهای آفریقایی، هند و چین به همایش پطربورگ دعوت کرده است. راینر زیله رئیس شرکت نفت و گاز اطریش در این همایش حضور خواهد داشت. وی با سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و آلکسی میللر رئیس « گازپروم» مذاکراتی به انجام خواهد رساند.