به گفته ماریا زاخاروا سخنگوی وزارت خارجه روسیه، چنانچه دیدار صورت بگیرد، کشورهای عضو گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری در حل و فصل مناقشه ناگورنوی قره باغ نیز مشارکت خواهند داشت. کارشناسان معتقدند که مذاکرات بسیار لازم است و می تواند به کاهش تنش ها بین باکو و ایروان بینجامد. مناقشه قره باغ در امتداد مرزهای آذربایجان و ارمنستان گسترده شده و جمهوری خودمختار نخجوان آذربایجان را هم در برگرفته است.
وزارت دفاع آذربایجان روز پنج شنبه نیروهای مسلح ارمنستان را متهم به شروع تیراندازی در نخجوان کرده و اعلام کرد که یوسف گلوزاده سرباز آذری در این حادثه مجروح شده است. به گفته وزارت دفاع آذربایجان، نیروهای مسلح در پاسخ به این اقدام طرف مقابل را وادار به آتش بس کردند. آذربایجان متعقد است که این اقدام توسط ارمنستان صورت گرفته است.
ایروان حاضر به قبول این اتهام نشده و خاطر نشان ساخت که اوایل ماه مه از جامعه بین الملل درخواست کرده نسبت به استقرار تجهیزات نظامی آذربایجان در مرزهای ناگورنوی قره باغ و ارمنستان واکنش نشان بدهند. روز 6 مه کاریون ناآپتیان رییس کمیسیون امور دفاعی، امنیت ملی و امور داخلی مجلس ارمنستان راجع به استقرار تجهیزات سنگین و آمادگی دایمی نیروهای ارمنستان برای مقابله با حملات احتمالی سخن گفت.
در خط درگیری های دو طرف در منطقه جمهوری غیررسمی ناگورنوی قره باغ شرایط همچنان پرتنش است. با این حال اوضاع همچون اول آوریل بحرانی نیست، اما رژیم آتش بس پیوسته نقض می شود. طرفین یکدیگر را به نقض آشتی متهم کرده و پیوسته خبر از تیراندازی و مجروحین و حتی قربانیان این تیراندازی ها را ارسال می کنند. طرف ارمنی علاوه بر گزارشات تیراندازی از سوی آذربایجان، به حملات گاه و بیگاه آذری ها به روستایی در مرز دو کشور اشاره می کند.
با احتساب تنش های موجود، روسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری راجع به دیدار طرفین درگیری در سطح عالی اظهار کردند که این دیدار باید هر چه سریعتر انجام بگیرد. کاریون ناآپتیان می گوید: «زمان دیدار روسای جمهور آذربایجان و ارمنستان فرارسیده است… به دلیل درگیری های اخیر بین نیروهای نظامی دو کشور، باید هر چه سریعتر این دیدار و گفتگو انجام بگیرد. وزرای خارجه ما آماده هستند تا این دیدار را طی هفته آینده در وین سازماندهی کنند. موضوعات اصلی آنها تقویت رژیم آتش بس و دستیابی به صلح و سازگاری است تا شرایط را برای از سرگیری مذاکرات حل و فصل جامع موضوعات اصلی آماده کنیم. ما تایید می کنیم که حل و فصل اختلافات به شیوه نظامی امکان پذیر نیست».
دیمیتری پسکوف دبیر مطبوعاتی رییس جمهور روسیه پیام دیدار علییف و سارگسیان روسای جمهور دو کشور را مثبت ارزیابی کرده و گفت: «مسکو از هر اقدامی که به حل مناقشه قره باغ کمک کند، استقبال خواهد کرد… هدف از این دیدار باید پایین آوردن تنش ها در مناقشه منطقه و بازگشت به گفتگو به منظور جستجوی گزینه هایی برای حل و فصل سیاسی مساله باشد». پسکوف در عین حال تاکید کرد که اطلاعات بیشتری راجع به دیدار دو رییس جمهور در دست ندارد.
احتمال انجام مذاکرات بین علییف و سارگسیان را در ایروان تکذیب نکرده اند. با این حال ابهامی در گفته ها وجود دارد. ولادیمیر آکوپیان دبیر مطبوعاتی رییس جمهور ارمنستان می گوید که احتمال دیدار رییس جمهور ارمنستان با همتای آذری وی در زمان مقتضی اعلام خواهد شد». باکو نیز پیام مشابهی را منتشر کرده است.
احتیاط دو رییس جمهور در انتشار خبر دیدار و مذاکره احتمالابه دلیل پیچیدگی اوضاع و اظهارات اخیر دو رییس جمهور برای خودداری از مذاکرات بی اساس است که چندین مرتبه هر دو طرف مطرح کرده بودند. هنوز مشخص نیست که می توان انتظار دستیابی به نتایج مشخص را داشت یا خیر. موضع باکو و ایروان همچون گذشته در بحث موقعیت ناگورنوی قره باغ در مقابل هم قرار می گیرد. آذربایجان حل و فصل مناقشه را در برقراری مجدد یکپارچگی منطقه یعنی بازگرداندن ناگورنو می بیند، حال آنکه ارمنستان تمامیت ارضی و حاکمیت ناگورنو را به رسمیت می شناسد.