سیاست کاهش مدت اکران فیلمهای سینمایی با جدیت در سال 1395 در دستور کار گرفته تا بدین ترتیب در سال پیش رو، فیلمهای بیشتری به نمایش در آید اما یک ارزیابی ساده نشان میدهد چنین نگاهی به به حوزه اکران که با هدف افزایش آمار فیلمهای اکران شده در طول سال پیگیری میشود، تنها منجر به فیلمسوزی خواهد شد.
به گزارش «تابناک»، ساختار پیچیده ایران بر اساس آیین نامه جدید اکران، باز هم پیچیدهتر از قبل شده است. در گذشته استمرار اکران یک فیلم مستلزم فروش بیش از کف تعیین شده برای سینمای سرگروه نمایش دهنده فیلمهای سینمایی بود که این رقم نیز متفاوت بود. در سال 1395 نه تنها رقم فروش سینماهای سرگروه افزایش یافت، بلکه دیگر فروش در سالنهای سینما نیز عامل استمرار اکران نیست!
مطابق با رویکرد جدید، حتی اگر سینمای سرگروه یک فیلم سینمایی چندین برابر کف فروش، بلیت فروشی داشته باشد اما مدت اکران فیلم از هفت هفته عبور کرده باشد، فیلم از پرده سینماها پایین کشیده میشود؛ رویکردی در اکران نوروزی در پیش گرفته شد و با وجود آنکه برخی فیلمهای سینمایی با هجوم تماشاگر مواجه است، دستور پایان اکران این آثار صادر شد.
در مقابل برخی فیلمها به عنوان اکران دوم نوروزی به سالنهای سینما آمد که به جز «اژدها وارد میشود»، سایر آثار احتمالاً نمیتوانند به اندازه فیلمهای به نمایش درآمده در اکران نوروزی، فروش داشته باشد. در واقع اگرچه مدت اکران فیلمها کوتاه شده اما حتی برای جایگزینی مستمر فیلمهایی که بتوانند به استقبال مردم استمرار ببخشند، فکری نشده است.
اگرچه فیلمهای اکران نوروزی توانستند در کمتر از دو ماه فروش بیسابقهای داشته باشند اما اکثر فیلمهای سینمایی نیازمند زمان بیشتری هستند و بنابراین در ساختار جدید فیلمسوزی یک اتفاق غیرقابل اجتناب خواهد بود و گروهی از فیلمها بدون آنکه فروش چشمگیری داشته باشند، به سرعت سالنهایشان را با فروش چندصدمیلیونی از دست خواهند داد.
با این رویکرد شاید تعداد فیلمهایی که امسال اکران میشود، نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و قطعاً فروش کل سینمای ایران در سال جاری نیز افزایش خواهد یافت اما در نهایت شمار فیلمهایی که به سوددهی نرسیدهاند، ممکن است بیش از سال گذشته باشد و در واقع با این رویکرد سوددهی سینما برای بسیاری از سرمایه گذاران، دشوارتر از گذشته خواهد شد.
در این چارچوب، اگر نگاه جدی به اقتصاد سینما وجود داشته باشد، نباید فیلمهایی که فروش بالایی دارند، حتی پس از پایان هفته هفتم از پرده پایین کشیده شوند و بنابراین انتظار میرود چنین تبصرهای در آیین نامه شورای صنفی نمایش گنجانده شود، تا سینماداران و صاحبان فیلم پرفروش به واسطه این روش مکانیکی و غیرقابل انعطاف اکران متضرر نشوند.