سالها در میان ایرانیان از اصطلاح هر که بامش بیش برفش بیشتر استفاده میشده اصطلاحاتی نظیر آن و تفکر عمومی چاقی معادل ثروت از دیرباز باعث شده تا افزایش خورد و خوراک و در مقابل آن کاهش فعالیت بدنی افراد را به سوی چاقی و اضافه وزن ببرد، اما نکته قابل توجه این است که چاقی امروزه به عنوان یکی از قاتلهای خاموش عمر انسان محسوب میشود که به واسطه بیماریهای ناشی از آن افراد به کام مرگ کشیده میشوند، چاقی عمومی و شکمی در قرن ۲۱ رو به رشد است و یکی از بزرگترین چالشهای سلامت در جهان به حساب میآید.
در این میان رژیم غذایی ناسالم و عدم فعالیت فیزیکی، دو عامل اصلی در ایجاد اضافه وزن و چاقی هستند.
به گفته متخصصان، بارزترین پیامدهای ناشی از اضافه وزن و چاقی برای سلامت شامل فشار خون بالا، افزایش چربی خون، بیماری های قلبی، دیابت نوع ۲ و انواع سرطان است.
متخصصان میگویند که ۷۰ درصد مرگ و میرها مربوط به بیماریهای غیرواگیر است که مهمترین آنها بیماری های قلبی و عروقی است و چاقی از ریسک فاکتورهای این بیماریها محسوب میشود.
آقای دکتر حسین فرشیدی، معاون بهداشت، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت: «بین اضافه وزن و چاقی تفاوتی قائل هستیم و ۶۰ درصد جمعیت ایران اکنون دارای اضافه وزن هستند، چاقی و پس از آن چاقی مفرط آمار های متفاوتی دارد، آمار چاقی ما اکنون ۲۵ درصد است.
مهمترین راهکار این موضوع فعالیت بدنی است، هرچه کالری استفاده میکنیم اگر سوخت نشود تبدیل به چربی خواهد شد، از سوی دیگر بحث فعالیت بدنی با ورزش کاملاً متفاوت است از یک سالمند انتظار ورزش نداریم اما فعالیت بدنی به منظور حتی راه رفتن یا حتی تکان دادن دست یا پا به مدت ۱۵ دقیقه فعالیت بدنی محسوب میشود که چند میلی گرم قند خون را کاهش میدهد».
وی افزود: «پیاده روی یک نوع دیگر از فعالیت بدنی است که ورزش محسوب نمیشود، ورزش تعریف خاصی دارد که باید در آن ضربان قلب به میزان مشخصی برسد نوعی دیگر از ورزش نیز تحت عنوان ورزش حرفه ای وجود دارد که مجدداً شرایط آن متفاوت است اما عموم جامعه قطعاً باید فعالیت بدنی نظیر پیاده روی داشته باشند».