به گزارش اسپوتنیک، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، اعلام کرد که ناتو هرگز برنامهای برای "حتی یک اینچ" از خاک روسیه نداشته است و عملکرد این ائتلاف کاملاً دفاعی است، اگرچه مسکو بارها به گسترش بلوک و فعالیت در نزدیکی مرزهای فدراسیون روسیه اشاره کرده است.
بلینکن روز 28 سپتامبر (پنجشنبه) در جریان بحثی که به میزبانی نشریه "آتلانتیک" برگزار شد، گفت: "ناتو هرگز برای یک اینچ از خاک روسیه برنامه ای نداشته است. این یک اتحاد تهاجمی نیست. این یک اتحاد دفاعی است."
وی همچنین به این سوال پاسخ داد که آیا کنگره آمریکا همچنان از دولت در زمینه تخصیص کمک های مالی جدید برای نیازهای اوکراین حمایت می کند؟ به گفته بلینکن، اکثریت اعضای کنگره در هر دو حزب سیاسی، با وجود "اعتراضات پرسرو صدای جداگانه" اکنون چنین حمایتی را ابراز می کنند.
فنلاند و سوئد، در پسزمینه رویدادهای اوکراین در ماه مه 2022، درخواستهایی را برای پیوستن به این اتحاد ارسال کردند. فنلاند در 4 آوریل سی و یکمین عضو ناتو شد. درخواست سوئد هنوز تایید نهایی مجارستان و ترکیه را دریافت نکرده است. همانطور که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه قبلاً گفته بود، روسیه اقدامات کافی و بموقع را در پاسخ به پیوستن کشورهای جدید به ناتو انجام می دهد.
در سال های اخیر، روسیه از فعالیت بی سابقه ناتو در مرزهای غربی خود خبر داده است. ناتو در حال گسترش ابتکارات خود در این زمینه است و آن را "بازدارندگی تجاوز روسیه" می نامد. مسکو بارها نسبت به افزایش نیروهای اتحاد در اروپا ابراز نگرانی کرده است. کرملین خاطرنشان کرد که فدراسیون روسیه کسی را تهدید نمی کند، اما اقداماتی را که به طور بالقوه برای منافع آن خطرناک است نادیده نخواهد گرفت.
گفتنی است، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی یا ناتو در ۴ آوریل ۱۹۴۹ میلادی با هدف دفاع جمعی در واشینگتن، دی.سی. پایهگذاری شد و بزرگترین پیمان نظامی در جهان است که ۳۱ کشور در آن عضویت دارند.قلب پیمان ناتو مادهٔ ۵ آن است که در آن کشورهای امضاکننده توافق کردهاند حمله نظامی علیه یک یا چند کشور عضو را به عنوان حمله به تمامی کشورهای عضو تلقی کنند و به مقابله آن برخیزند.
مطابق ماده ۱۴ و پایانی این پیمان، متون انگلیسی و فرانسوی آن هر دو معتبر هستند، پیمان نزد دولت ایالات متحده آمریکا سپرده میشود و مطابق وظیفه دولت ایالات متحده نیز نسخههای مورد تأیید آن را برای دولتهای امضاکننده پیمان میفرستد. این پیمان در حال حاضر بزرگترین پیمان نظامی در جهان است و با پیوستن مونتهنگرو در سال ۲۰۱۷،مقدونیه شمالی در ۲۷ مارس ۲۰۲۰ و فنلاند در ۴ آوریل ۲۰۲۳، این پیمان به ۳۱ عضو رسید.
پیمان واشینگتن که بعدها به پیمان آتلانتیک شمالی شناخته شد پس از مذاکراتی که از ژوئیه ۱۹۴۸ در واشینگتن آغاز شده بود در ۴ آوریل ۱۹۴۹ میان ایالات متحده آمریکا، اعضای پیمان بروکسل (بریتانیا، فرانسه، هلند، بلژیک و لوکزامبورگ) و دیگر کشورهای بلوک سرمایهداری که به این پیمان دعوت شده بودند (کانادا، دانمارک، ایسلند، ایتالیا، نروژ و پرتغال) به امضا رسید.
پیش از آن سنای آمریکا در پاسخ به دخالت شوروی در کودتای چکسلواکی با تصویب قطعنامه واندنبرگ-کنالی در ۱۱ ژوئن ۱۹۴۸ به دولت آمریکا اجازه پذیرفتن تعهداتی در خارج از مرزهای آمریکا را داده بود. شوروی در پاسخ به ناتو پیمان ورشو را تشکیل داد.
مسکو بارها اشاره کرده است که هدف ناتو رویارویی است. همانطور که دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری تاکید کرد، گسترش بیشتر بلوک امنیت بیشتری را برای اروپا به ارمغان نخواهد آورد.
وزارت امور خارجه آمادگی خود را برای گفتوگو با ائتلاف آتلانتیک شمالی اعلام کرد، اما در شرایطی برابر با رد سیاست نظامیسازی قاره توسط غرب. روسیه در سال های اخیر مدعی فعالیت بی سابقه ناتو در نزدیکی مرزهای غربی خود است.
علاوه بر این، فدراسیون روسیه به دخالت غرب در کشاندن کییف به ناتو اشاره کرد. کرملین اعلام کرد که درخواست ولادیمیر زلنسکی برای پیوستن اوکراین به ناتو و همچنین واکنشهای متفاوت به آن را در نظر گرفتهاند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی مطبوعاتی رئیس جمهور روسیه گفت که مسکو از نزدیک اوضاع را زیر نظر دارد و اینکه همانا جهت گیری کییف برای عضویت در اتحاد ناتو یکی از دلایل آغاز عملیات ویژه روسیه در اوکراین شد.