سیاست منطقه‌ای ایران بر تعامل و همکاری سازنده استوار است

عبداللهیان: سیاست ما بازگشت به برجام به عنوان یک توافق بین‌المللی است، ولی رویکرد دولت آمریکا چندگانه و مبتنی بر بازی با زمان است.
Sputnik
به گزارش اسپوتنیک به نقل از "فارس"، حسین امیرعبداللهیان در سومین سفرش به نیویورک ضمن شرکت در هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل، حدود ۳۸ ملاقات با همتایان و مقامات شرکت کننده داشت و ضمن بررسی ابعاد مختلف مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی، در تعدادی از نشست‌های جانبی شرکت کرد.
از جمله دیدارهای وزیر امور خارجه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل دیدارهایش با وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان آن هم در میانه درگیری‌های اخیر در قره‌باغ بود.
وزیر امور خارجه در همان روزهای نخست حضورش در نیویورک با "آرارات میرزویان" همتای ارمنستانی دیدار و خطاب به وی اعلام کرد: قره‌باغ را بخشی از جمهوری آذربایجان می‌دانیم، ولی اختلافات باید از طریق سیاسی و‌ گفت‌وگو حل و فصل شود.
"در مدت حضور امیرعبداللهیان در نیویورک، "جوزپ بورل" مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به همراه "انریکه مورا" معاونش در محل اقامت حسین امیرعبداللهیان حضور یافتند. در این جلسه علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز حضور داشت. در این نشست بر اهمیت ادامه گفت‌وگوها و اجرای کامل تعهدات توسط همه اعضا و طرف‌های برجام تأکید شد. بورل گفت که اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات هسته‌ای، آمادگی خود برای پیگیری مجدانه گفت‌وگوها و رایزنی‌های لازم را اعلام کرد.
رایزنی‌های وزیران خارجه ایران و روسیه در نیویورک
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همچنین با "سرگئی لاوروف" همتای روس خود دیدار و گفت‌وگو کرد. امیرعبداللهیان در این دیدار با اشاره به روند مثبت همکاری‌های دو کشور در حوزه‌های دوجانبه و نیز مشورت و همکاری در سازمان‌های بین‌المللی، بر لزوم تکمیل روند آماده سازی سند همکاری‌های جامع بلندمدت بین دو کشور تأکید کرد. لاوروف هم بر زمینه سازی برای تقویت بیش از پیش همکاری‌های دو کشور در زمینه‌های مختلف اقتصادی، تجاری و فرهنگی تأکید کرد. در این دیدار برخی موضوعات مورد علاقه منطقه‌ای از جمله تحولات قفقاز جنوبی و قره باغ مورد تبادل نظر قرار گرفت.
وزیر خارجه ایران درباره این دیدار در فضای مجازی نوشت: در نیویورک با آقای سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه دیدار و در خصوص آخرین مسائل بین‌المللی از جمله تحولات قفقاز و آخرین وضعیت مناسبات دوجانبه گفت‌وگو داشتیم. سند همکاری‌های جامع بلندمدت بین ایران و روسیه برای تقویت و بسط همکاری‌ها در گام نهایی است.
وزیر امور خارجه همچنین در دیدار "پل ریچارد گلگر" وزیر خارجه واتیکان گفت: جمهوری اسلامی ایران جنگ را راه‌حل نمی‌داند و از هر ابتکاری برای تحقق صلح در اوکراین حمایت می‌کند. امیرعبداللهیان همچنین از اقدام پاپ در محکومیت قرآن سوزی تشکر کرد و گفت: این محکومیت باید در همه کشورهای اروپایی انجام شود. وزیر خارجه واتیکان بر اهمیت و کمک کننده بودن گفت‌وگو برای حل مشکلات و مسائل جهانی تاکید کرده و برای تداوم گفت‌وگو و مشورت با طرف ایرانی در قضایای مورد علاقه اعلام آمادگی کرد.
نگاه ویژه اسپوتنیک
اروپا و تناقض رفتاری در برابر ایران
حسین امیرعبداللهیان همچنین در خصوص سیاست منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: سیاست منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران بر تعامل و همکاری سازنده استوار است. علاوه بر عامل جغرافیا، سیاست همسایگی، تاریخ، فرهنگ و دین مشترک، از جمله عوامل موثری هستند که همکاری بر مبنای آنها می‌تواند علاوه بر تامین صلح و ثبات و امنیت منطقه‌ای، توسعه مشترک اقتصادی و رفاه ملت‌ها را تضمین کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین با "آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل دیدار و گفت‌‌وگو کرد. امیرعبداللهیان در این دیدار با بیان اینکه تبادل پیام‌ها با آمریکا ادامه دارد و طرح سلطان عمان روی میز است، گفت: اگر طرف‌های مقابل آماده باشند، ما برای بازگشت به برجام جدی هستیم تا در چارچوب ابتکار عمان همه طرف‌ها به تعهدات خود در برجام برگردند. رئیس دستگاه دیپلماسی در خصوص همکاری‌ها با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز اظهار داشت: هر زمان آژانس در چارچوب فنی عمل می‌کند، امور در مسیر درست پیش می‌رود. اما هر وقت دیگران نظرات سیاسی خود را بر مسائل حرفه ای آژانس ترجیح می‌دهند، اوضاع خراب می‌شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره برجام نیز گفت: در قضیه برجام‌ آن کسی که شایسته سرزنش است، ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکاست، اما بعد از ترامپ نیز روش عملی دولت جو بایدن و استمرار تحریم‌ها و تلاش برای اعمال دشمنی مبتنی بر همان روش قبل است. دولت آمریکا حتی همزمان با اجرای توافق اخیر برای تبادل زندانیان نیز دست به اقدامات غیرسازنده تحریمی علیه ایران زد و نشان داد که حاضر به‌اصلاح رفتارهای غلط و ناکارآمد گذشته خود نیست.
رئیس‌ بانک مرکزی ایران: دلار از مبادلات سیاحتی با کشورهای منطقه حذف می‌شود
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه کاخ سفید همواره در ارتباط با ایران دچار خطای تحلیل و محاسبه می شود، گفت در اغتشاشات سال گذشته نیز شاهد همین خطا بودیم. آنها از یک طرف به ما پیغام می دادند که آماده مذاکره برای بازگشت به برجام هستیم و از طرف دیگر در رسانه ها اعلام می‌کردند که برجام در دستور کارشان نیست و نگاه آنها به کف خیابان و انقلاب در ایران است!
وی بیان کرد: برغم انتقاداتی که دولت ما در ایران در خصوص برخی مفاد برجام دارد، اما سیاست ما بازگشت به برجام به عنوان یک توافق بین‌المللی است، ولی رویکرد دولت آمریکا چندگانه و مبتنی بر بازی با زمان است. اگر دولت آمریکا جدی باشد، می‌توان در کوتاه مدت مذاکرات را جمع‌بندی کرد و آنگاه همه طرف‌ها به برجام و تعهدات کامل خود برگردند.
وزیر امور خارجه درباره دیدارش با گوترش اعلام کرد: در مورد جنگ اوکراین، وضعیت سوریه، آتش‌بس یمن، تعاملات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برجام و مذاکرات رفع‌تحریم‌ها، توافق اخیر تبادل زندانیان، تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه ایالات متحده علیه کشورمان و اهمیت نشست منطقه‌ای خلیج فارس به ابتکار دبیرکل سازمان ملل تبادل نظر کردیم.
بحث و گفتگو