به گزارش اسپوتنیک، در سال 2022، بریکس اعلام کرد که تعداد کشورهای عضو را افزایش خواهد داد تا این سازمان فراگیرتر شود. حداقل 19 کشور از جمله آرژانتین، ایران، الجزایر، تونس، ترکیه، عربستان سعودی و مصر تمایل خود را برای پیوستن به این بلوک اقتصادی ابراز کرده اند.
شایان ذکر است که خبرنگار اسپوتنیک در این جلسه حضور خواهد داشت.
مزووکیله ماکتوکا سفیر آفریقای جنوبی در مسکو گفت، همه اعضای بریکس از گسترش آن استقبال می کنند، اما لازم است که نحوه پذیرش اعضای جدید مشخص و این موضوع باید به طور جمعی تصمیم گیری شود. امروز بریکس برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی را متحد می کند. در ابتدای سال جاری ریاست این سازمان از چین به آفریقای جنوبی منتقل شد و تا پایان سال 2023 ادامه خواهد داشت و سپس به کشور بعدی منتقل می شود.
در ماه ژوئیه، دفتر رئیس جمهور آفریقای جنوبی اعلام کرد که رهبران چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی در اجلاس بریکس که به صورت حضوری در 22 تا 24 آگوست در ژوهانسبورگ برگزار می شود، شرکت خواهند کرد. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه، نمایندگی روسیه در این نشست را عهده دار خواهد بود. ولادیمیر پوتین تصمیم گرفت در قالب ویدئو کنفرانس در این اجلاس شرکت کند.
در سال 2022، سازمان «بریکس» اعلام کرد که قصد دارد برای فراگیرتر شدن گسترش یابد. به گفته نالدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی، تا امروز 23 کشور رسما تمایل خود را برای پیوستن به این سازمان اعلام کرده اند. از جمله الجزایر، آرژانتین، بحرین، بلاروس، بولیوی، ونزوئلا، ویتنام، هندوراس، مصر، اندونزی، ایران، قزاقستان، کوبا، کویت، مراکش، عربستان سعودی، تایلند، امارات و اتیوپی.
در اینفوگرافیک اسپوتنیک نشان داده می شود کدام کشورها قبلاً عضو بریکس هستند و برای عضویت درخواست داده اند و همچنین سهم اعضای گروه در تولید ناخالص داخلی جهانی چگونه در حال رشد است.
آنیل سوکلال، نماینده آفریقای جنوبی در بریکس، در سخنرانی خود در نشست نمایندگان و معاونین آنها در ژوهانسبورگ تاکید کرد که نشست رهبران این سازمان نه تنها به دلیل گسترش پیشنهادی آن، بلکه به دلیل "اجلاس تجاری بریکس" در 24 آگوست توجه جهانی را به خود جلب کرده است.
سوکلال تاکید کرد که نزدیک به 70 رهبر از نیم کره جنوبی جهان، از جمله همه سران کشورهای آفریقایی، برای شرکت در اجلاس تجاری دعوت شده اند، و افزود که 50 نفر از آنها حضور خود را تایید کرده اند که این امراین نشست را بزرگترین "توسعه" تاریخ به به سوی نیم کرده جنوبی زمین کرده که تا کنون وجود داشته است. پرتوریا اشاره کرده است که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، یکی از رهبران جهانی خواهد بود که در نشست های اطلاع رسانی شرکت خواهد کرد.
الدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی گفت که کشورهای بریکس قصد دارند رهبری جهانی را در رسیدگی به نگرانی های نیم کره جنوبی و در پیشبرد نمایندگی کشورهای در حال توسعه در فرآیند تصمیم گیری جهانی نشان دهند.
سرگئی لاوروف در یازدهمین کنفرانس مسکو در مورد امنیت بینالملل گفت که توسعه بریکس وزن سیاسی آن را در صحنه جهانی افزایش میدهد و بدون شک این گروه را تقویت میکند.
آنیل سوکلال، نماینده آفریقای جنوبی در بریکس گفت که دیلما روسف، رئیس بانک توسعه جدید تحت حمایت بریکس، در رویداد «دلارزدایی» در میان تلاش های مداوم کشورهای در حال توسعه برای کاهش اتکای جهانی به دلار آمریکا در معاملات دوجانبه و بین المللی شرکت خواهد کرد. بانک توسعه جدید که مقر آن در شانگهای و توسط بریکس در سال 2015 ایجاد شده است، تا به امروز تأمین مالی نزدیک به 33 میلیارد دلار را برای زیرساخت ها، انرژی های تجدیدپذیر، فاضلاب و آب آشامیدنی و سایر پروژه ها تصویب کرده است.
بانک توسعه جدید به عنوان یک رقیب بالقوه برای بانک جهانی و سایر موسسات وام دهی تحت سلطه غرب در نظر گرفته می شود.
همه پنج کشور بریکس در تلاشهایی برای تجارت با ارزهای محلی به جای دلار آمریکا مشارکت داشتهاند، این تلاش ها در پی تحریمهای گسترده غرب به رهبری آمریکا علیه روسیه که در پی عملیات نظامی ویژه این کشور در اوکراین اعمال شد، تسریع شد. رئیس جمهور پوتین گفت که نزدیک به 80 درصد تجارت دوجانبه بین مسکو و پکن که سال گذشته به رکورد 190 میلیارد دلار رسید، با ارزهای محلی انجام می شد.
در همین حال، هند، دومین بازار بزرگ و پنجمین اقتصاد بزرگ جهان، در سیاست تجارت خارجی خود برای سالهای 2023-28 اعلام کرد که استفاده از روپیه هند را تشویق میکند. بر اساس بیانیه رسمی، سومین واردکننده بزرگ انرژی جهان گفت که اولین معامله نفت خام خود را تحت تسویه ارز محلی (LCS) با امارات انجام داده است.
گفتنی است، نالدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی در اوایل ماه آگوست گفت که این اجلاس رهبران تمام قاره ها و مناطق جنوب جهان را پوشش می دهند. رئیسجمهور آفریقای جنوبی از شصت و هفت رهبر (67) از آفریقا و جنوب جهان برای شرکت در گفتگوهای بریکس-آفریقا و گفتگوهای بریکس پلاس دعوت کرده است.
وی گفت که 20 نماینده دیگر از سازمان های بین المللی نیز دعوت شده اند. رئیس جمهور آفریقای جنوبی همچنین از بیست مقام از جمله دبیر کل سازمان ملل متحد، رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا، رئیس بانک توسعه جدید، روسای اجرایی جوامع اقتصادی منطقه ای آفریقا، روسای اجرایی جوامع مالی منطقه ای آفریقا، موسسات، و دبیر کل دبیرخانه منطقه آزاد تجاری قاره آفریقا و مدیر عامل آژانس توسعه اتحادیه آفریقا دعوت کرده است.
به گفته آنیل سوکلال، در حال حاضر، 41 کشور مشارکت خود را تایید کردهاند که انتظار میرود تعداد آنها بیشتر باشد. هیچ رهبر غربی دعوت نشده است. اوایل سال جاری، کاترین کولونا، دیپلمات ارشد امانوئل ماکرون، تأیید کرد که رئیس جمهور فرانسه علاقه مند است به عنوان ناظر برای شرکت در اجلاس به ژوهانسبورگ برود. پیشنهاد ماکرون با واکنش متفاوت بریکس مواجه شد و روسیه استدلال کرد که مشارکت رئیس جمهور فرانسه با توجه به سیاست خصمانه پاریس در قبال مسکو، "نامناسب" خواهد بود.
آنیل تریگونایات، سفیر سابق هند در اردن، لیبی و مالت، به اسپوتنیک گفت که بریکس به دلیل "ژئوپلیتیک نامشخص" در میان کشورهای در حال توسعه، "جایگاه بسیار وزین و جذابیت خاصی را دوباره به دست آورده است".
تریگونایات گفت: "به وضوح بیش از 32 کشور در قاره های مختلف می خواهند به بریکس بپیوندند. کشورها کنجکاو هستند تا در فرصت های محوری در نیم کره جنوبی با چین و هند به عنوان محرک های اصلی رشد اقتصادی و بازار، سهیم شوند. چین و هند هر دو بزرگترین بازارهای جهان و سریعترین اقتصادهای بزرگ در حال رشد هستند.
تریگونایت خاطرنشان کرد: "در واقع، اگر BRICS بتواند بر رقابت درونی اعضا غلبه کند و به طور جدی و صادقانه به چالشهای جهانی بپردازد، ممکن است در نهایت به یک G-20 جدید تبدیل شود".