نوبخت: برای مقام اول عازم پکن میشویم

تیم رباتیک دانش آموزی ایران امسال از نوزدهم تا بیست و یکم مرداد ماه عازم مسابقات جهانی پکن است، این تیم پیشتر مقام دوم مسابقات دهلی و مقام سوم مسابقات مالزی را کسب کرده است.
Sputnik
تیم رباتیک دانش آموزی ایران، در مسابقات پکن، در لیگ‌های سومو، راگبی، خلاقیت، گزارش فنی و مسیریابی به رقابت میپردازد.
نادر نوبخت، سرپرست تیم رباتیک دانش آموزی ایران در این زمینه به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت:
از سال ۲۰۱۹ در مسابقات جهانی دانش آموزی در رده زیر ۱۷ سال شرکت کردیم که برای اولین بار توانستیم رده سوم را کسب کنیم، در مسابقات دانش آموزی به دلیل مطرح بودن رده سنی مقداری شرکت در آن سخت ‌تر است، چرا که دانش آموزان خود باید ربات‌ها را ساخته و آن را فعال کنند.
از سال ۲۰۱۹ وقفه‌ای ۲ ساله رخ داد و در سال گذشته توانستیم مقام دوم مسابقات دهلی را کسب کنیم، امسال عازم پکن هستیم تا در دوره جدید مسابقات شرکت کنیم.
۲۴ کشور در این دوره شرکت می‌کنند از جمله چین، کره جنوبی، جمهوری چک، اتریش، آرژانتین، امارات متحده، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی و اتیوپی در این مسابقات شرکت خواهند داشت و در لیگ‌های مختلف رقابت می‌کنند، رقبای اصلی ما چین، کره جنوبی، ژاپن و برخی کشورهای اروپایی هستند.
امسال از ۱۹ ام تا ۲۱ ام با یک تیم ۴۲ نفره از دانش آموزان ۹ تا ۱۷ سال در مسابقات شرکت می‌کنیم و فرایند انتخاب آنها در مسابقه ‌ای در دانشگاه تهران انجام شد که از استان‌های مختلف کشور در این مسابقه شرکت کردند و دانش آموزان برتر در این مسابقه شرکت خواهند کرد؛ دوره ‌های تخصصی سال ‌ها در دانشگاه تهران برگزار می‌شود و از امسال در دانشگاه صنعتی شیراز نیز این دوره‌ ها اجرایی می‌شود.
در لیگ خلاقیت، راگبی و گزارش فنی پیش بینی خوبی داریم و در این لیگ ها احتمال مقام آوری داریم.
وی افزود:
در سال ۲۰۲۰ قرار بود مسابقات در روسیه برگزار شود که به دلیل همه‌گیری کرونا این مسابقات به تعویق افتاد؛ تا امروز در مسابقاتی که شرکت کردیم حریفی از روسیه نداشتیم، اما امسال با حریف روسی مواجه خواهیم شد و در تیم مسیریاب و راگبی، روسیه تیم ‌های خوبی داشتند و در این دو لیگ تیم روسیه رقیب محسوب می‌شود.
به صورت سنتی بحث رباتیک در شرق آسیا سابقه طولانی دارد و تیم‌های شرق آسیا مانند ژاپن، کره و چین تیم ‌های خوبی هستند و حرف‌ های زیادی برای گفتن دارند، به ویژه در بحث الکترونیک این کشور ها در حوزه تولید و طراحی قطعات الکترونیکی پیشتاز بودند، کشورهای اروپایی با توجه به تکنولوژی قوی نیز شرکت کنندگان خوبی دارند.
نوبخت، ضمن تاکید بر تاثیر تحریم ها در حوزه رباتیک، بیان کرد:
تعدادی از قطعات ما از اندونزی خریداری شد اما مهمترین مسئله بحث پرداخت وجه هست که مشکلاتی در این مسیر وجود داشت اما با مبلغ بیشتری توانستیم آن قطعات را تهیه کنیم، اما قطعاً این موضوع روی فعالیت تیم تاثیر داشت.
با توجه به اینکه روی رده ‌بندی سنی پایه هستیم، تحریم تاثیر چشمگیری نگذاشته اما در رده‌ های سنی بالاتر این موضوع پررنگ‌ تر بوده و عملاً شرکت تیم ایران را دچار مشکل کرده.
گزارش و تحلیل
موافقتنامه ایران و روسیه برای تولید مشترک ربات سینا+ ویدئو
احمد سمیعی، سرمربی تیم رباتیک دانش آموزی ایران نیز شرکت ایران در لیگ های این مسابقه را اینگونه توصیف کرد:
امسال در مسابقات جهانی پکن در لیگ‌ های مختلف مسابقات برگزار می‌شود، ما تصمیم گرفتیم در ۵ لیگ شرکت کنیم یکی از آن ‌ها لیگ راگبی است، که شرکت کنندگان باید در قالب دو تیم روبروی یکدیگر قرار بگیرند و مشابه فوتبال با یکدیگر رقابت کنند، توپی که در این لیگ قرار دارد شکل بیضی دارد و ربات‌ های هر تیم که گل بیشتری بزند برنده می‌شود.
لیگ خلاقیت باید با نوآوری و موضوعات جدید ایده ‌های خود را اجرایی کند.
لیگ بعدی مسیریابی است که ربات باید مسیری را روی زمین دنبال کند که سابقه بیشتری دارد و لیگ بعدی لیگ جنگجوی هوشمند سومو است که نسبتاً جدید است و در برخی مسابقات برگزار شده، در این لیگ دو ربات مقابل یکدیگر قرار می‌گیرند و به صورت هوشمند هر رباتی که بتواند حریف را از زمین خارج کند برنده است، لیگ بعدی مربوط به گزارش فنی ساخت ربات است که شرکت کنندگان باید به صورت ویدیویی و مکتوب ساخت ربات و مسیر آن را توضیح دهند.
مائده نجفی، مربی لیگ راگبی تیم رباتیک دانش آموزی ایران همچنین بیان کرد: شرکت کنندگان در این لیگ به دو دسته تقسیم می‌شوند و بر اساس گروه سنی تیم‌بندی می‌شوند، تیمی که رده سنی پایین‌ تر دارد عموماً متمرکز بر مکانیک ربات است و رده سنی بالاتر وارد دسته برنامه نویسی می‌شود و شرکت کنندگان برنامه نویسی ربات‌ها را خودشان انجام می‌دهند.
با توجه به اینکه در لیگ راگبی ربات‌ ها داخل زمین با یکدیگر برخورد دارند، تصمیم گرفته شد تا بدنه ربات ‌ها به صورت فلزی طراحی شود با توجه به اینکه قرار است ربات توپی را در داخل زمین حمل کند، جلوی ربات نیز به شیوه خاصی طراحی شده.
پریسا افشار، مربی لیگ خلاقیت تیم رباتیک دانش آموزی ایران، این لیگ را فرصتی برای ایده پردازی توصیف کرد و اظهار داشت:
لیگ خلاقیت ربات‌ هایی را و خود جای داده که در هیچ لیگ دیگری قرار نمی‌گیرند، در لیگ‌های دیگر، ماموریت، ابعاد و قوانین خاصی برای ربات‌ ها وجود دارد؛ اما در لیگ خلاقیت محدودیتی وجود ندارد و ایده‌ها در زمینه‌های مختلف پیاده‌ سازی و اجرا می‌شود.
ایده‌ها باید خلاقانه و نوآورانه باشد و بتواند به بازار مصرف نیز عرضه شود، تیم ما با متفاوت ‌ترین ایده ها در مسابقه شرکت می‌کنند، در حوزه اختلال اوتیسم رباتی انسان نما برای کمک رسانی طراحی شده، در حوزه صنعت برای خرید و فروش کالا، در حوزه پرستاری یا حمایت از سالمندان و هوشمند سازی منازل ایده‌هایی ارائه و طراحی شده است.
بحث و گفتگو