گزارش و تحلیل

طرح صلح جدید اوکراین یعنی چه؟

رسانه: تلفات سنگین، نیروهای مسلح اوکراین را به بن بست نظامی کشانده است. بعدا چه می شود؟
Sputnik
اسپوتنیک به نقل از گلوبال تایمز، روزنامه معتبر چینی می نویسد: مسکو اعلام کرد که ارتش روسیه ضد حمله اخیر نیروهای مسلح اوکراین را دفع کرد. کی یف با درک ناامیدی اوضاع سکوت اختیار کرده است. کارشناسان چینی بر این باورند که از آنجایی که نیروهای اوکراینی در نبرد برای آرتیموفسک متحمل خسارات سنگین شدند، بعید است که وضعیت را در میدان نبرد به طور قابل توجهی تغییر دهند. عرضه تسلیحات غرب نیز کمکی نخواهد کرد و فقط درگیری را طولانی می کند و به بن بست در منطقه عملیات نظامی منجر می شود. همه اینها، میانجیگری جامعه جهانی برای آتش بس را به شدت پیچیده می کند.
خروج از بن بست دشوار است
ژنرال ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه روز دوشنبه گفت که نیروهای مسلح اوکراین در یک حمله گسترده در پنج بخش از جبهه در جنوب منطقه دونتسک موفق نشدند. به گفته کوناشنکوف، نیروهای مسلح اوکراین درگیر شش گردان مکانیزه و دو گردان تانک بودند، اما "دشمن به هدف خود نرسیده و موفق نبود". وی همچنین خاطرنشان کرد که رئیس ستاد کل ارتش، ژنرال والری گراسیموف، در یکی از پست های فرماندهی در جلوی این مسیر حضور داشت. نماینده نیروهای مسلح اوکراین به درخواست خبرنگار رویترز برای شفاف سازی این وضعیت گفت: "ما چنین اطلاعاتی نداریم و در مورد چنین فیک ها اظهار نظر نمی کنیم".
کارشناسان نظامی چین بر این باورند که اطلاعات منتشر شده توسط طرف روسی که شامل جزئیات عملیات نظامی ویژه و فعالیت های فرماندهی نظامی است، نشان می دهد که مسکو از نظر اطلاعاتی اعتماد بیشتری به دست می آورد و اما اوکراین تلاش می کند تا حد ممکن کمتر بگوید.
ژانگ هونگ، محقق مؤسسه مطالعات روسیه، اروپای شرقی و آسیای مرکزی در آکادمی علوم اجتماعی چین، گفت که طرفین استحکامات قدرتمندی در امتداد خط کنترل طولانی ایجاد کرده‌اند و در حال حاضر سازمان دادن یک حمله جدید در خط مقدم برای آنها بسیار دشوار است. ژانگ هونگ گفت: "این یک مشکل است، به ویژه برای کی یف".
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان در نشست بوندستاگ در برلین گفت: "اگر عرضه تسلیحات امروز به پایان برسد، فردا عملیات نظامی اوکراین پایان خواهد یافت". جوزپ بورل، نماینده عالی سیاست خارجی و امنیت اتحادیه اروپا نیز دقیقاً همین اظهارات را در یک مصاحبه رسانه ای بیان کرد: "اگر از اوکراین حمایت نکنیم، ظرف چند روز سقوط خواهد کرد".
با این حال، عزم راسخ غرب برای ادامه حمایت از اوکراین، در مواجهه با فشار شدید اقتصادی به این امر بستگی دارد که آیا نیروهای مسلح کی یف بتواند در ماه‌های آینده پیشرفت چشمگیری داشته باشد یا خیر.
مشکلات میانجیگری
مشکل تلاش‌های میانجی‌گری دیپلماتیک کشورهای بی‌طرف، از جمله چین، عبارت از این است که شرایط ارائه شده از سوی روسیه و اوکراین برای دستیابی به صلح کاملاً با یکدیگر در تضاد است. اما ژانگ هونگ، محقق انستیتوی مطالعات روسیه، اروپای شرقی و آسیای مرکزی در آکادمی علوم اجتماعی چین، می‌گوید که خبرهای خوبی هم وجود دارد: "خبر خوب این است که کشورهای بیشتر و بیشتری خواستار صلح و مذاکره هستند و از افزودن هیزم به آتش این درگیری خودداری می کنند".
در 30 مه، روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مشاور رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین گفت که اوکراین و متحدانش، در حال برنامه ریزی برای برگزاری نشست سران جهان بدون حضور روسیه هستند. هدف از این نشست حمایت از شرایط کی یف است که بر اساس آن اوکراین آماده توقف عملیات نظامی است. مقامات اروپایی می گویند که با کی یف همکاری می کنند تا طرح صلح ده ماده ای اوکراین را دوباره تهیه کنند تا آن را برای قدرت های جهانی مانند هند، برزیل، عربستان سعودی و چین قابل قبول تر کنند.
تسوی هنگ، محقق مرکز مطالعات روسیه در دانشگاه شرق چین، گفت که پیشنهاد گزارش شده توسط وال استریت ژورنال در واقع یک طرح صلح نیست، بلکه تلاشی برای منزوی کردن روسیه با کمک کشورهای بی طرف است. وی خاطرنشان کرد که یک برنامه عادلانه، بی طرف و قابل اجرا باید شامل منافع هر دو طرف درگیر باشد. باید نگرانی های منطقی و موجه شرکت کنندگان در نظر گرفته شود. اما اگر گروهی از کشورها منحصراً از یک طرف حمایت کنند و به دنبال منزوی کردن طرف دیگری باشند، دستیابی به صلح غیرممکن خواهد بود.
بحث و گفتگو