در مذاکرات وین چیزی به‌نام طرح گام‌به‌گام یا توافق موقت مطرح نیست

خطیب‌زاده: از امروز یادشان باشد ایران درباره امنیت خود با کسی صحبت نمی‌کند و با وضعیتی که هست عزم خود را جدی می‌بینیم که سپر دفاعی مردم را تکمیل کنیم.
Sputnik
به گزارش اسپوتنیک به نقل از "تسنیم"، سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت در مذاکرات وین چیزی به‌نام طرح گام‌به‌گام یا توافق موقت مطرح نیست.
وی در خصوص وجود طرح موسوم به اقدامات گام به گام در مذاکرات وین گفت: "ما در وین بر اساس پیش نویس‌هایی برای رفع تحریم‌ها و چگونگی توقف اقداماتی جبرانی ایران را ارائه کردیم و بر اساس آن مذاکره می‌کنیم. چیزی به نام توافق گام به گام یا طرح های موقت اساساً مطرح نیست.
در وین با اراده جدی وارد شدیم. توافق خوب را در راستای تعهداتی می‌دانیم که همه اطراف در برجام دارند. کم و کیف اعزام هیأت نشان می‌داد هدف اصلی این است که همان جمعی که در تهران با رفت و برگشت‌های متعدد باید درباره ابعاد تحریمی تصمیم بگیرند در همانجا تصمیم بگیرند.
شاید طرف مقابل اساساً انتظار نداشت با رویکردی که توافق خوب در کمترین زمان ممکن به دست بیاید، تیم ایران متون آماده مکتوب به آنها بدهد. تمامی آنچه در این متون نوشته شده بود مبتنی بر برجام و پیش نویس 6 دور قبل بود و اساسا نمی‌توانست حداکثری باشد ولی رویکرد آمریکا و طرف‌های اروپایی برای انجام تعهداتشان حداقلی است. به همین خاطر درخواست کردند به پایتخت‌های خود برگردند و مشورت کنند.
اسرائیل: جهان باید از ایران بخواهد که غنی سازی را قبل از شروع مذاکرات متوقف کند
مهم این است که طرف مقابل هم مثل ایران با پیشنهادهای مشخص بیاید. آنچه ما دادیم حتماً قابل مذاکره و بررسی است، این‌که طرف مقابل فقط اظهارات رسانه‌ای کند و تصور کند می تواند بازی مقصر نمایی اعمال کند، باور غلطی است. نه تعجیل داریم و نه اجازه می‌دهیم کسی با وقت و انرژی ما در وین بازی کند. گفتگوها آخر این هفته از سرگرفته می‌شود و تاریخ دقیق آن در گفتگوی آقای باقری و مورا قطعی خواهد شد.
ما‌ می‌دانیم که در وین چه می‌خواهیم و خواسته‌های ما همگی در چارچوب برجام است. آنها هیچ ایرادی از خواسته‌ها ما نگرفتند، فقط گفتند باید بررسی شود. چیزی کمتر از برجام نمی پذیریم و چیزی فراتر از برجام را تعهد نمی‌دهیم".
خطیب زاده درخصوص اظهارات بلینکن مبنی بر این‌که ایران درباره بازگشت به تعهداتش جدی نیست، گفت: "طرفی که اساساً عضو برجام نیست و همه تعهداتش را نه تنها متوقف کرده، بلکه تمام تلاشش را کرده هیچ کس پایبند به برجام نباشد و هرکسی پایبند به برجام بوده را مورد تنبیه قرار داده، در جایگاهی نیست که چنین اظهاراتی را بکند.
ایالات متحده به جای اینگونه اظهاراتی که بیشتر در چارچوب مقصر نمایی برای فرار از مسئولیت خودشان است، بهتر است به راه ساده‌تر برگردند؛ اینکه به تعهدات خودشان در ذیل آنچه در 2015 امضا کردند، پایبند باشند".
وی همچنین در خصوص استاندارد دوگانه در قبال حقوق بشر توسط آمریکا گفت: "صنعت مداخله در کشورهای دیگر، انجام کودتا و طراحی‌ها و ترورها، صنعتی است که مهر ابدی ساخت آمریکا روی آن خورده است. بسیار سخت است که امریکا از این واژه‏ها استفاده کند و برای خود آبرویی کسب کند.
نماینده ایران: استفاده ابزاری و گزینشی از حقوق بشر کنار گذاشته شود
حقوق بشر، مفهومی متعالی است که متاسفانه طی دهه های گذشته ابزاری در جعبه ابزار سیاست خارجی آمریکا بوده که با نام آن در هر کشوری مداخله کند. آمریکا در هر کشوری پا گذاشته برای این‌که منافع خود را تامین کند یا با نام حقوق بشر یا دموکراسی بوده است. همین 16 آذر با نام روز دانشجو، یادآور مخالفت دانشجویان قهرمان با کودتای 28 مرداد هست.ایالات متحده در هیچ کشوری پا نگذاشته برای بردن دموکراسی، آمریکا در هر کشوری پا گذاشته برای این بوده که منافع خود را تامین کند یا با نام حقوق بشر یا دموکراسی. هیچ وقت تاریخ ایران سرنگونی دولتی که مردم انتخاب کردند به دست کودتای آمریکایی و به همراه سرویس اطلاعاتی و جاسوسی انگلستان را فراموش نمی کند".
وی در خصوص اظهارات نخست‌وزیر اسرائیل که از قدرت‌های جهانی خواسته ایران را تحت فشار قرار دهند، گفت: "رژیم اسرائیل از روز اول مخالف هرگونه گفت‌وگو در منطقه بوده است. این رژیم در حضیض مشروعیت خود و مدام در پی فرافکنی و ایجاد موضوعات مصنوعی در موضوعات بین‌المللی است. این رژیم از روز اول پنهان نکرده با برجام مخالف بوده است و سعی در برهم زدن آن داشت و این سابقه روشنی است و نیاز به توضیح ندارد.
اما نکته تلخ تاریخ این است که این اظهارات از سوی مقامات رژیمی اظهار می‌شود که دارنده کلاهک‌های هسته‌ای است و عضو هیچگونه رژیم مانیتورینگ بین‌المللی نیست و پادمان را نپذیرفته است. و تمامی تلاشش را به صورت پنهان و آشکار برای برهم زدن نظم و امنیت منطقه به کار می گیرد. هم این اظهارات کاملاً بی پایه و اساس است و هم آن کسی که این اظهارات را مطرح می‌کند بی آبروست، لذا بیش از این پرداختن به موضوع تلف کردن وقت است".
وزارت خارجه فرانسه: ایران با آژانس همکاری نمی کند
وی در واکنش به اظهارات مقامات اسرائیل درباره حمله به ایران هم گفت: "ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست، عِرض خود می‌بری و زحمت ما می‌داری".
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص اظهارات ماکرون مبنی بر مرتبط بودن مسائل هسته‌ای و منطقه‌ای ایران، هم گفت: "اگر این اظهارات مبنی بر راضی کردن برخی برای خریدهایشان باشد، شاید گفته و عبور شود اما از آن جهت دقیق نیست که فرانسه یکی از اطراف 1+4 است و به خوبی می داند که این سازوکار بین‌المللی برجام مبتنی بر چه سندها و تفاهم‌هایی هست. این اظهارات نه مبنای حقوقی و نه عقلانی دارد، بیشتر فایده رسانه‌ای دارد.
ما انتظار داریم فرانسه مسئولانه‌تر عمل کند. آنچه به‌عنوان بیش از حد نظامی کردن منطقه ما در حال اتفاق است، به‌واقع غیر قابل قبول است. فروش سلاح‌های آنان مبنای همین ناآرامی‌ها و جنگ خانمان‌سوزی که علیه مردم بی‌دفاع و مظلوم یمن در جریان است. نقش مخرب و ثبات‌زدایی که از اقدامات کشورهایی مثل فرانسه حاصل می‌شود نباید از منظر همه دور باشد.
شاهد فروش میلیاردها دلار سلاح‌های پیشرفته برای کشورهای خلیج فارس هستیم ولی برای چند موشک ما جلسه می‌گذارند.
از امروز یادشان باشد ایران درباره امنیت خود با کسی صحبت نمی‌کند و با وضعیتی که هست عزم خود را جدی می‌بینیم که سپر دفاعی مردم را تکمیل کنیم".
بحث و گفتگو