خروج آمریکا از معاهده آسمان‌ باز

پنتاگون معتقد است که روسیه از این معاهده برای نظارت بر زیرساخت‌های مهم آمریکا و حتی حملات سایبری می تواند استفاده کند.
Sputnik

به گزارش اسپوتنیک به نقل از «نیویورک تایمز»، تصمیم ترامپ برای خروج از آسمان‌های باز روز جمعه به شکل رسمی به اطلاع مقام‌های کاخ کرملین می‌رسد و فرآیند اجرایی شدن آن شش ماه طول می‌کشد. دولت ایالات متحده به بهانه عهدشکنی‌ها و تخلف‌های روسیه پس از ۱۸ سال از معاهده نظامی-جاسوسی آسمان‌های باز خارج می‌شود.

این معاهده سال ۱۹۹۲ در زمان جورج بوش پدر برای شفاف کردن فعالیت‌های هواپیماهای جاسوسی و نظامی بین آمریکا و روسیه امضا و از ۲۰۰۲ اجرایی شد. حالا که ۳۴ کشور عضو این توافقنامه هستند، دونالد ترامپ اعلام کرده در واکنش به تخلف‌های روسیه از آن خارج می‌شود.

معاهده آسمان‌های باز به کشورهای عضو اجازه می‌دهد روی سرزمین‌های یکدیگر پروازهای غیرنظامی جاسوسی و اطلاعاتی انجام دهند. این معاهده با هدف افزایش اعتماد میان کشورهای عضو ناتو با بلوک شرق پس از جنگ سرد طراحی شد، گفته می‌شود آمریکا پیش از اجرایی کردن تصمیم خود با برخی متحدان اصلی خود مشورت کرده است.

احتمال خروج ایران از معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای

این سومین خروج ترامپ از معاهده‌های بین‌المللی است. او پیش‌تر از توافق هسته‌ای ایران و غرب (برجام) خارج شده بود و سال گذشته هم تصمیم گرفت به حضور آمریکا در پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد پایان دهد.

معاهده آسمان‌های باز توافقنامه‌ای بین ۳۴ کشور جهان است که در خصوص اجازه پرواز هواپیماهای جاسوسی و تجسسی بر فراز مناطق کشورهای عضو این معاهده می‌باشد. این معاهده جهت ایجاد درکی متقابل و اطمینان به کشورهای امضاکننده در خصوص کلیه تحرکات و فعالیت‌های نظامی که ممکن است باعث نگرانی آن‌ها شود، ایجاد شده‌است. معاده آسمان‌های باز یکی از بزرگ‌ترین تلاش‌های بین‌المللی برای هرچه شفاف‌تر کردن فعالیت‌های نظامی است.

مفهوم اولیه این طرح در سال ۱۹۵۵ توسط دوایت آیزنهاور، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، به شوروی در کنفرانس ژنو ارائه شده بود که با مخالفت روس‌ها روبه‌رو شد. بعد از مخالف شوروی ، این طرح برای سال‌ها از دستور کار خارج شد که در نهایت در دوران ریاست جمهوری جرج بوش پدر مجدداً در مورد آن بحث شد که منجر به امضای توافقنامه‌ای در ۲۴ مارس ۱۹۹۲ شد. در نهایت نیز از اول ژانویه ۲۰۰۲ این طرح عملیاتی و اجرا شد. در ۶ آوریل ۲۰۲۰ ؛ در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ ایالات متحده از معاهده آسمان های باز خارج شد.

اعضای فعلی این معاهده شامل این کشورها هستند: بلاروس، بلژیک، بوسنی و هرزگوین، بلغارستان، کانادا، کرواسی، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، گرجستان، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایتالیا، لیتوانی، لوکزامبورگ، هلند، نروژ، لهستان، پرتغال، رومانی، روسیه، اسلوواکی، اسلوونی، اسپانیا، لتونی، سوئد، ترکیه، اکراین، بریتانیا و آمریکا.امریکا در تاریخ ۶ آوریل ۲۰۲۰ از این معاهده خارج شد.

بحث و گفتگو