گزارش و تحلیل

در دور سوم گفتگو ها قرار است درباره چه موضوعاتی صحبت شود؟

© Depositphotos.com / KagenmiФлаги США и Ирана
Флаги США и Ирана - اسپوتنیک ایران  , 1920, 25.04.2025
اشتراک
دو دور از گفتگوها فیما بین ایران و ایالات متحده یکی در عمان و دیگری در ایتالیا برگزار شد و فردا شنبه قرار است طرفین برای دور سوم با هم گفتگو کنند.
طبق توافق قرار شده که کارشناسان دو طرف هم با هم گفتگو داشته باشند.
ظاهرا شنبه هفته قبل آقای ویتکاف اعلام نموده که کارشناس هسته ای نیست و لذا نیاز است که کارشناسان فیما بین دو طرف بنشینند و مسایل فنی را با هم بحث کنند و ایرانی ها هم پذیرفته اند و قرار شده بود روز چهارشنبه این ملاقات صورت بگیرد اما به دلیل فاصله زمانی کوتاه و عدم امکان انجام هماهنگی های لازم در عمان قرار شد که جلسه به روز شنبه موکول شود.
در حالی که هفته قبل تر وزیر خارجه آمریکا از ضرورت جمع کردن کل برنامه هسته ای ایران صحبت می کرد این هفته دیگر این بحث متوقف شده و حالا امده و ایده اینکه ایران در کشور غنی سازی نکند را مطرح کرده و اظهار داشته ایران می تواند اورانیوم مورد نیاز خود را از خارج وارد کند.
طبق قوانین و مقررات بین المللی و تعهدات ایران به آژانس بین المللی انرژی هسته ای ذیل معاهده منع گسترش تسلیحات هسته ای این سخنان آقای مارکو روبیو تناقض آشکار با حقوق حقه بین المللی ایران دارد.
مضاف بر همه اینها ایران سالها روی فناوری غنی سازی فعالیت کرده تا بلکه خود به صادر کننده اورانیوم غنی شده تبدیل شود و از این طریق درآمد کسب کند واین حق ایران است که چنین فناوری ای را در اختیار داشته باشد و آمریکا نمی تواند این حق ایران را سلب کند.
به نظر می رسد آمریکایی ها هم خوب این را می دانند و فقط تلاش دارند حرف ای را بیاندازند تا ببینند واکنش ایران چه خواهد بود.
طبق توافقات ضمنی آمریکایی ها حق ایران در انجام غنی سازی را پذیرفته اند و فقط بحث روی حجم و مقدار غنی سازی است و نه اصل آن.
ایران به اورانیوم 3.67% برای نیروگاه برق خود نیاز دارد و همچنین به اورانیوم 20% برای نیروگاه تحقیقاتی دانشگاه تهران و اورانیوم 60% برای موتور کشتی ها نیاز دارد.
در برجام ایران پذیرفته بود که اورانیوم 20% را از خارج وارد کند ودر آن زمان بحث احداث موتور های کشتی ها محقق نشده بود ولی بعد از خروج آمریکا از برجام این کشور فروش اورانیوم 20% به ایران را ممنوع کرد که به این دلیل هزاران مریض سرطانی و مریض هایی که بر اثر تسلیحات شیمیایی و بیولوژیک که کشورهای غربی زمان جنگ ایران وعراق آن را در اختیار صدام حسین قرار داده بودند جانشان را از دست دادند.
عملا هم هیچ تضمینی وجود ندارد که ایران باز بپذیرد که اورانیوم 20 یا 60 درصد مورد نیاز خود را وارد کند و بعد آمریکایی ها دوباره فروش این اورانیوم به ایران را ممنوع نکنند.
همچنین باید به این نکته توجه داشت که یکی از اصلی ترین دلایل اینکه آمریکایی ها به ایران تا به حال حمله نکرده اند این بوده که آنها واهمه آن را داشته اند که اگر دست به چنین کاری بزنند ممکن است ایران از معاهده منع گسترش تسلیحات هسته ای خارج شود و به یکباره تسلیحات هسته ای تولید کند و ماجرای کره شمالی تکرار شود.
امروزه همه به خوبی می دانند که اسرائیل تسلیحات هسته ای در اختیار دارد و روزی نیست که مقامات اسرائیلی ده ها بار درباره حمله به ایران صحبت نکنند و با توجه به اینکه جامعه جهانی هیچ واکنشی به تعدی اسرائیل به قوانین بین المللی نشان نمی دهد هیچ بعید هم نیست که اسرائیل حتی از تسلیحات هسته ای بر علیه ایران استفاده کند.
بدیهی است با وجود اورانیوم غنی شده در سطح بالا عملا اینها هم دلواپس می باشند که مبادا ایران هم دست به تولید تسلیحات هسته ای بزند و جواب آنها را بدهد.
به این دلایل می توان گفت امروزه بحث اورانیوم غنی شده در سطوح بالا در ایران بیشتر موجب ثبات و امنیت در منطقه شده و خروج آن از ایران می تواند ثبات و امنیت منطقه را به خطر بیاندازد و لذا ایران اصرار دارد که در صورتی که توافقی محقق گردد این اورانیوم غنی شده در سطوح بالا در خاک ایران باقی بماند و به جای دیگری ارسال نشود.
به هر حال می توان گفت همه این مسایل مسایلی هستند که روز شنبه روی میز گفتگو قرار خواهند داشت و همچنین ایرانی ها منتظر هستند که ببینند آمریکایی ها چه تضمین هایی درباره عدم خروج خود از توافق و انجام تعهدات خود و همچنین رفع کامل تحریمها و عدم اعاده آنها به بهانه ای دیگر مطرح خواهند کرد.
میتوان گفت تضمینهای آنها می تواند موجب آن شود که ایرانی ها متوجه صداقت یا عدم صداقت آنها شوند و بر آن اساس تصمیم بگیرند.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала