گزارش و تحلیل

اقداماتی که می تواند مبادلات تجاری ایران و روسیه را افزایش دهد

© Sputnik / Sergey Guneev /  مراجعه به بانک تصاویر Встреча глав МИД РФ и Ирана С. Лаврова и А. Аракчи
Встреча глав МИД РФ и Ирана С. Лаврова и А. Аракчи - اسپوتنیک ایران  , 1920, 25.04.2025
اشتراک
آقای مهندس محسن پاک نژاد وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران که مسئول کمسیون مشترک دو کشور نیز می باشد اخیرا اظهار داشته "حجم مبادلات تجاری ایران و روسیه از ۵ میلیارد دلار فراتر می‌رود".
این سخنان مهندس پاک نژاد همزمان با جلسه سه روزه کارگروه های کمیته های مشترک دو کشور در مسکو بیان شد.
عملا کارگروه هایی در همه زمینه ها در مسکو گرد آمدند تا با هم نحوه افزایش سطح همکاری ها وتبادلات تجاری فیما بین دو کشور در راستای توافق نامه استراتژیک بلند مدت فیما بین دو کشور را بررسی کنند و به نظر می رسد این کمسیون ها مطالبی را روی میز گذاشته اند که می تواند مبادلات تجاری ایران و روسیه را به مبالغی بسیار بالاتر از 5 ملیارد دلار افزایش دهد.
برخی باور دارند که در حال حاضر پتانسیل افزایش تبادلات تجاری فیما بین دو کشور به بیش از 30 ملیارد دلار وجود دارد.
بحث تبادلات نظامی بین دو کشور به کنار.
ایران این امکان را دارد که به هاب تجارت روسیه با کشورهای جنوب تبدیل شود و همچنین روسیه این امکان را دارد که به هاب تجارت ایران با شمال غرب جهان تبدیل شود.
همچنین در زمینه انرژی می توان گفت که همکاری در زمینه تولید برق اتمی می تواند زمینه افزایش مبادلات تجاری فیما بین دو کشور تبدیل شود و ایران تصمیم دارد حدود 19 نیروگاه اتمی جدید ایجاد کند وعلاوه بر آن نیروگاه های اتمی آب شیرین کن نیاز دارد که روسیه در ایجاد این نوع نیروگاه ها ید طولایی دارد و می تواند علاوه بر همکاری با ایران برای احداث این نیروگاه ها انتقال تکنولوژی هم به ایران بدهد.
در زمینه های آموزشی هم دو کشور در زمینه های مختلف می توانند مکمل برنامه های آموزش عالی یکدیگر باشند.
اما در زمینه کشاورزی با توجه به شرایط مساحتی روسیه این کشور می تواند زمینه کشت فرازمینی برخی محصولات کشاورزی برای ایران شود و همچنین با توجه به اقلیم ایران ایران می تواند زمینه کشت فرازمینی محصولات کشاورزی که امکان کشت آنها در روسیه میسر نیست باشد.
همچنین در زمینه توریسم دو کشور پتانسیل بسیار بالا برای تبادلات توریست دارد که سالها است از آن غافل می باشند.
در زمینه نفت و گاز و پتروشیمی هم می توان گفت روسیه و ایران که جزو بزرگترین تولید کنندگان نفت و گاز جهان هستند می توانند همکاری های بسیار گسترده ای در این باره داشته باشند که به دلیل تحریم های غربی بر علیه طرفین نیاز است که هر دو کشور تجربیات خود در این باره را با هم به اشتراک بگذارند.
ایران و روسیه همچنین در زمینه صنایع هوایی و دریایی و ماشین آلات صنعتی و... می توانند با هم همکاری داشته باشند.
همچنین در زمینه تولید و توزیع کالای دو کشور ایران می تواند به عنوان پایگاه تولید وتوزیع کالای روسی برای خاورمیانه و آفریقا و شرق آسیا تبدیل شود و روسیه نیز به پایگاه تولید و توزیع کالای ایرانی برای اروپا تبدیل شود.
اگر مسیر ریلی موسوم به مسیر شمال و جنوب میان ایران و روسیه اتمام گردد قطعا این مسیر می تواند جایگزین ارزان و مطمئنی برای تجارت بسیاری کشورهای دیگر و استفاده دو کشور از ترانزیت کالا در این مسیر تبدیل شود.
دهه ها هست که بحث ایرانرود مطرح می باشد، مسیری که دریای خزر را به خلیج فارس و دریای عمان متصل می کند، در صورتی که چنین رودی راه بیافتد می توان گفت ایران به هاب تجارت آبی جهانی نیز تبدیل می شود.
البته چالش های زیادی در این باره وجود دارد و شاید به عنوان ایرانی بتوانم بگویم از طرف ایران مشکل اساسی تغییر قوانین تجارت خارجی وتسهیل سرمایه گذاری خارجی و همچنین تک نرخی کردن قیمت ارز برای تبادل با بانک های کشورهای دیگر مهم ترین آنها به حساب می آید.
ساختار اقتصادی ایران به گونه ای بنا شده که مبنای تجارت خارجی و تسهیل آن در آن کمرنگ است و همچنین علیرغم وجود دو بانک روسی که در حال همکاری با بانک های ایرانی می باشند مشکل اساسی در این است که چون چندین نرخ ارز در ایران وجود دارد تجار تمایلی ندارند از کانال های بانکی بین دو کشور استفاده کنند و همچنین سفر توریست های خارجی به ایران با مشکلات عدیده در زمینه تبدیل ارز و حمل نقدینگی و... مواجه می باشد.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала