گزارش و تحلیل

اصل ماجرا خود مذاکرات است، مستقیم یا غیر مستقیم بودن مذاکرات چه فرقی دارد؟

© Sputnik / Grigoriy Sisoev /  مراجعه به بانک تصاویر اصل ماجرا خود مذاکرات است، مستقیم یا غیر مستقیم بودن مذاکرات چه فرقی دارد؟
اصل ماجرا خود مذاکرات است، مستقیم یا غیر مستقیم بودن مذاکرات چه فرقی دارد؟ - اسپوتنیک ایران  , 1920, 09.04.2025
اشتراک
ایران و ایالات متحده قرار شده روز شنبه با هم مذاکره علنی داشته باشند اما می بینیم که برخی رسانه ها با مطرح کرده مستقیم یا غیر مستقیم بودن مذاکرات تلاش دارند از موضوع را زیر سوال ببرند و به حاشیه برانند.
البته این فضا سازی را رسانه های همسو با اسرائیل راه انداختند چون آنها امیدوار هستند بتوانند به این ترتیب قبل از مذاکرات یک فضای متشنج بین طرفین ایجاد شود.
امروز هم برخی رسانه های همسو با اسرائیل از طریق منابعی مطلع خبری را منتشر کرده اند مبنی بر اینکه ویتکاف از طریق عمان به ایران پیغام داده که اگر مذاکرات قرار نیست مستقیم باشد به عمان سفر نخواهد کرد.
مطلبی که سر تا پا دروغ است.
مطلعین تاکید داشته اند هیچ گونه پیغامی از این قبیل ارسال نشده.
ایران و ایالات متحده ترامپ، مدت ها است که مذاکراتی را شروع کرده اند این مذاکرات در مراحلی از کانال افرادی که رسما پست و مقامی در دولت ها ندارند برگزار شد و در مراحلی به صورت محرمانه از طرف کانال های مختلف پیگیری شد و علنی ترین این مذاکرات همان نامه نگاری هایی بود که بین طرفین انجام شد.
تغییر مقر پارلمان اروپا به خاطر کرونا - اسپوتنیک ایران  , 1920, 09.04.2025
واکنش کشورهای اروپایی به تعرفه های آمریکا
البته بنده در چندین مقاله بارها به این نکته اشاره کردم ولی امروز آقای مخبر هم تاکید کردند که قبل از ترامپ هم ایران و آمریکا به صورت محرمانه چندین جلسه با هم داشتند و حد اقل دوباره در دوران شهید رئیسی با هم به توافق هایی رسیدند که اسرائیل هر دوبار موفق شد که توافق ها را به هم بزند.
آنچه را که می خواهم بگویم این است که مذاکرات و روابط پشت پرده میان طرفین فراز و نشیب داشته ولی هیچ وقت قطع نشده.
در واقع بحث اینکه ایران با آمریکا مذاکره کند که پس از به قدرت رسیدن آقای پزشکیان مطرح شد هم به پشتوانه همین مذاکرات پشت پرده بود و برخی تصور کردند که همه چیز اماده یک توافق است اما مشکل اصلی در این بود که بایدن قدرت توافق کردن را نداشت و حاکم واقعی آمریکا نتانیاهو بود نه بایدن.
اظهارات و تقاضاهای هیجان بر انگیز برخی برای رسیدن به یک توافق با آمریکا موجب آن شد که آمریکایی ها نسبت به ایران سوء برداشت داشته باشند و به این دلیل ترامپ پس از رسیدن به قدرت به یکباره چندین خواسته را از کانال های مختلف برای ایرانی ها ارسال کرد که این خواسته ها اصلا قابل بحث نبود، مثل برنامه موشکی یا پهبادی و یا حتی نفوذ منطقه ای ایران و... بلا فاصله پس از دریافت این خواسته ها رهبری محکم پاسخ دادند که هیچ مذاکره ای در کار نخواهد بود تا آمریکایی سر جای خود بنشینند و متوجه شوند طرف مقابلشان کیست.
برخی کشورها به عنوان میانجی ورود کردند و به گفته محافل دیپلماتیک آمریکایی ها یکی یکی همه خواسته های غیر منطقی شان را کنار گذاشتند و در نهایت پذیرفتند که مذاکرات فقط روی برنامه هسته ای باشد.
البته هم ایرانی ها شرط و شروطی داشتند که روی میز گذاشتند هم آمریکایی ها.
مدیر عامل صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه از دیدار با اعضای اتاق بازرگانی آمریکا خبر داد - اسپوتنیک ایران  , 1920, 09.04.2025
مدیر عامل صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه از دیدار با اعضای اتاق بازرگانی آمریکا خبر داد
اصلی ترین دلیل خروج ترامپ از برجام این بود که بعد از برجام ایرانی ها بیش از 90% قرارداد های اقتصادی را با اروپایی ها بستند و فضای ایران برای فعالیت شرکت های آمریکایی بسته بود.
اینبار آمریکایی ها شرط کرده بودند که ایران فضای فعالیت برای شرکت های آنها را باز کند.
امروز هم آقای پزشکیان علنا اظهار داشت که فضا برای فعالیت شرکت های آمریکایی در ایران باز خواهد بود وحتی بحث آن مطرح شده که آمریکایی ها خواهند توانست پروژه هایی به ارزش پنج تا ده هزار ملیارد دلار طی مدت پنج سال را در ایران به دست بگیرند و انجام دهند.
اصولا هم اگر شرکت های آمریکایی بخواهند در ایران فعالیت کنند کنگره آمریکا باید تحریم های مرتبط را بردارد تا اینها بتوانند در ایران کار کنند.
توجه داشته باشید که بر عکس آقای عراقچی و تیم او که مذاکره کنندگان و سیاستمداران کارکشته و با تجربه ای هستند، هم ترامپ هم نماینده اش در مذاکرات استیو ویتکاف سیاستمدار نیستند بلکه تاجرانی هستند که بیشتر توجه شان به بهره مالی آمریکا از یک توافق است تا بهره سیاسی و در این راستا می توان گفت برگ برنده دست ایرانی ها است که بتوانند روی میز بگذارند.
از سوی دیگر ایران پیش شرط هایی را دارد که روی میز مذاکره قرار دارد از جمله تضمین های آمریکا مبنی بر اجرای تعهدش در هر توافقی که محقق می شود، همچنین تضمین عدم خروج آمریکا از هر توافقی که محقق می شود و برداشته شدن تحریم های آمریکا و عدم بازگشت این تحریم ها به عناوین دیگر و توقف تهدید های آمریکا بر علیه ایران.
به نظر می رسد که طبق توافق بنا است که ابتدا مذاکرات به صورت غیر مستقیم شروع شود و اگر آمریکایی ها توانستند ایرانی ها را مجاب کنند که پیش شرط های این کشور را محقق خواهند کرد آنوقت ممکن است که مذاکرات از حالت غیر مستقیم حتی به حالت مستقیم هم تبدیل شود.
آنچه مهم است این می باشد که طرفین تصمیم گرفته اند با هم مذاکره کنند، حال چه مستقیم چه غیر مستقیم.
در واقع می توان گفت که الآن توپ در زمین آمریکا و تیم ترامپ است و باید دید آیا ترامپ حاکم واقعی آمریکا است یا نتانیاهو.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала