گزارش و تحلیل

خواهی نخواهی دیگر جهان چند قطبی شده

CC0 / Pixabay / نقشه جهان
نقشه جهان - اسپوتنیک ایران  , 1920, 07.04.2025
اشتراک
ایالات متحده بسیار تلاش دارد تا جلوی چند قطبی شدن جهان را بگیرد اما هر چه دست و پا می زند بیشتر جامعه جهانی را به سمت چند قطبی سوق می دهد.
در حالی ترامپ اعمال تعرفه‌های جدید را "دارو" توصیف می‌کند که امروز (دوشنبه) این تدابیر موجب آشفتگی بیشتر در بازارهای مالی جهانی شد. ترامپ همچنین می‌گوید تنها در صورتی با چین معامله خواهد کرد که کسری تجاری آمریکا با این کشور از بین برود.
این در حالی است که طبق آمار اقدامات ترامپ موجب آن شده که تا به لحظه نگارش این مطلب آمریکایی ها چیزی حدود ده هزار ملیارد دلار ضرر کنند و در مقابل آمار نشان می دهد که چینی ها چیزی حدود یک هزار و دویست ملیارد دلار سود کرده اند چرا که بازار دیگر کشورها برای چینی ها باز شده و مردمان بسیاری از کشورها از جمله متحد و شریک استراتژیک و همسایه شمالی آمریکا، یعنی کانادا، دیگر تمایل به خرید کالای آمریکایی ندارد و کالای چینی و اروپایی را جایگزین کرده اند.
همچنین این اقدامات آمریکا منجر به آن شده که تمایل به عضویت در گروه های شرقی مانند بریکس و شانگهای افزایش یابد و بسیاری از کشورها تمایل داشته باشند از شرایط عضویت در این گروه ها مخصوصا بریکس بهره ببرند وبریکس به عنوان سازمانی جایگزین برای گروه هفت ومجامع تجاری غربی مطرح گردد.
ترامپ برای ایجاد تفرقه در بریکس اظهار می دارد که اروپا و چین رقیب و دشمن اقتصادی آمریکا هستند و تلاش دارد با ایران و روسیه توافق هایی را انجام دهد.
البته هم ایران وهم روسیه به خوبی می دانند که اقتدار در مستحکم نگه داشته جبهه اقتصادی شان است چون ترامپ چند صباحی در آمریکا در قدرت است اما معلوم نیست بعد از ترامپ چه کسی با چه سیاستی در آمریکا به قدرت برسد و با توجه به آشفتگی سیاست دولت آمریکا نمی توان روی توافق و یا حتی معاهده با آن حساب باز کرد.
سال 2000 میلادی روسیه بحث نیاز به تاسیس گروهی اقتصادی و فرا ملی را مطرح کرد و توجه جهانیان را به آن جلب کرد که جهان تک قطبی پاسخ نیاز های ملت های جهان نیست و نیاز به چند قطبی است.
میشوستین :اقتصاد روسیه برای دومین سال متوالی با سرعتی بالاتر از میانگین جهانی رشد کرده است - اسپوتنیک ایران  , 1920, 26.03.2025
میشوستین :اقتصاد روسیه برای دومین سال متوالی با سرعتی بالاتر از میانگین جهانی رشد کرده است
در سال 2001 میلادی برای اولین بار نام بریک (بدون آفریقای جنوبی) در یک نشریه اقتصادی مطرح شد و بعد از آن اولین اجلاس در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹در یکاترینبورگ روسیه برگزار شد.
پس از پیوستن آفریقای جنوبی به این گروه نام آن از بریک به بریکس تغییر یافت.
نکته قابل توجه این است که حدود 25 سال پیش بود که روسیه به این نکته توجه کرد و روی آن متمرکز شد و امروزه جهان متوجه شده که 25 سال پیش حق با روسیه بود که جهان تک قطبی به ضرر جامعه جهانی است.
علیرغم اینکه کشورهای اروپایی در ابتدا با این باور که اتحادیه اروپا برای آنها کافی است توجهی به گروه بریکس نداشتند اما امروزه مشاهده می کنیم که بسیاری کشورهای عضو اتحادیه اروپا و یا حتی عضو ناتو خواهان عضویت در بریکس می باشند.
دلیل اش هم پر واضح است، ساختار فکری و حاکمیتی در ایالات متحده همپیمان ندارد بلکه رعیت می خواهد که فقط اطاعت امر کند و همه منافع فقط به آمریکایی ها برسد.
امروزه این مساله به وضوح هر چه تمام تر نمایان شده و همه جهان شاهد آن هستند که آمریکایی ها دیگر کارشان از مذاکره و تعامل به زورگویی و قلدری کشیده.
البته اگر جامعه جهانی اینقدر در مقابل تخلف ایالات متحده از قوانین و مقررات بین المللی چشم پوشی نکرده بود شاید می شد گفت که امروزه کار به اینجا نمی کشید اما وقتی آمریکایی ها می بینند که جامعه جهانی در مقابل زورگویی های آنها سکوت اختیار می کند و هر قانون و توافق و تفاهمی را بخواهند می توانند زیر پا بگذارند و کسی کاری به کار آنها ندارد چرا جلوتر نروند.
اصلی ترین دلیل ای که آمریکایی ها را به این سمت سوق داده این است که کشورهای جهان همه یا تک تک افتاده اند و یا اینکه عضو گروه ها و سازمان هایی می باشند که به نوعی تحت سیطره آمریکا می باشد و لذا امکان تکان خوردن ندارند.
امروزه بسیاری از کشورهای جهان به این باور رسیده اند که عضویت در گروهی مانند بریکس می تواند منافع جمعی آنها را تامین کند و آنها می توانند از سلطه سازمانی هایی که تحت سلطه آمریکا هستند خارج شوند.
این را هم جهانیان مدیون روسیه می باشند که 25 سال پیش به فکر امروز جامعه جهانی بود.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала