گزارش و تحلیل

12 فروردین، نقطه عطفی در سیاست داخلی و بین‌المللی ایران

© Fotolia / Borna Mirahmadianایران
ایران - اسپوتنیک ایران  , 1920, 01.04.2025
اشتراک
ایران در سیاست خارجی خود حمایت از نهضت‌های مقاومت منطقه‌ای را در دستور کار قرار داد که بر معادلات خاورمیانه و جهان اسلام تأثیر گذاشت.
به گزارش اسپوتنیک- روز جمهوری اسلامی ایران در 12 فروردین هر سال گرامی داشته می‌شود. این روز به مناسبت برگزاری همه‌پرسی جمهوری اسلامی در سال ۱۳۵۸ است که در آن مردم ایران با 98.2 درصد رأی مثبت، به تغییر نظام سلطنتی پهلوی و استقرار جمهوری اسلامی رأی دادند.
12 فروردین به عنوان یک تعطیل رسمی در تقویم ایران ثبت شده است. این روز یکی از مهم‌ترین مناسبت‌های سیاسی ایران محسوب می‌شود، زیرا آغاز رسمی نظام جمهوری اسلامی را در کشور ایران نشان می‌دهد.
تحول سیاسی ایران در سال 1358، نظم ژئوپلیتیکی منطقه خاورمیانه را تغییر داد. سقوط حکومت پهلوی که از متحدان کلیدی غرب، به‌ویژه آمریکا بود و ظهور جمهوری اسلامی، توازن قدرت را به چالش کشید و باعث تغییر در سیاست‌های بین‌المللی شد.ایران پس از این همه‌پرسی، نظام جمهوری اسلامی را به‌عنوان مدلی از حکومت دینی بر پایه مردم‌سالاری معرفی کرد. این الگو، الهام‌بخش برخی جنبش‌های اسلامی در خاورمیانه شد و زمینه‌ساز تغییرات فکری و سیاسی در کشورهای منطقه بود. پس از انقلاب، ایران سیاستی ضد هژمونی غرب اتخاذ کرد و این موضوع منجر به تنش‌های پایدار با کشورهای غربی، به‌ویژه آمریکا شد.
ایران به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نفت و گاز جهان، پس از انقلاب سیاست‌های جدیدی در قبال اوپک، قیمت‌گذاری نفت و صادرات انرژی اتخاذ کرد که بر بازارهای جهانی انرژی و اقتصاد کشورهای واردکننده نفت اثر گذاشت.
ایران در سیاست خارجی خود حمایت از نهضت‌های مقاومت منطقه‌ای را در دستور کار قرار داد که بر معادلات خاورمیانه و جهان اسلام تأثیر گذاشت.
تاسیس شدن جمهوری اسلامی فقط یک رویداد داخلی نبود، بلکه نقطه عطفی در تغییر سیاست‌های بین‌المللی ایران و تأثیرگذاری بر تحولات منطقه‌ای و جهانی بود. این روز، آغازگر تغییرات عمده در روابط بین‌الملل، اقتصاد جهانی، امنیت منطقه‌ای و معادلات قدرت در خاورمیانه شد که همچنان ادامه دارد.
نوار خبری
0
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала