بقایی: وزیر امور خارجه ایران به نیویورک می رود
اشتراک
برای هرگونه کمک به هموطنان آسیب دیده در آتشسوزی لسآنجلس آمادهایم.
به گزارش شیوا آبشناس،خبرنگار اسپوتنیک در تهران اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران از سفر رئیس جمهور این کشور در اواخر هفته جاری به روسیه و همچنین سفر هفته آتی وزیر خارجه به نیویورک خبر داد و گفت: این روزها مصادف با سی و سومین سالگرد برقراری روابط ایران و تاجیکستان است. ایران اولین کشوری بود که استقلال این کشور را به رسمیت شناخت و اقدام به افتتاح سفارت در این کشور کرد.
بقائی با اشاره به فراز و نشیبهای روابط ایران و تاجیکستان در طی سالهای گذشته گفت: در حال حاضر روابط ایران و تاجیکستان در بهترین شرایط خود قرار دارد.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن تاکید بر اینکه در جریان سفر رئیسجمهور به تاجیکستان اسنادی بین ۲ کشور در حوزههای مختلف امضا خواهد شد افزود: رئیسجمهور بعد از سفر به تاجیکستان عازم مسکو خواهند شد .
وی با اشاره به این نکته که در این سفر معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه امضا خواهد شد به تشریح روند تهیه این معاهده در طی حدود ۲ سال و نیم گذشته، گفت: این موافقتنامه متن به روز شده توافقنامهای است که در اواخر دهه ۷۰ بین ۲ کشور منعقد شده است؛ این معاهده در تابستان سال جاری نهایی و آماده شد و قرار است در جریان سفر رئیسجمهور به روسیه بین مقامات ۲ کشور امضا شود.
وی همچنین خبر داد که وزیر خارجه هفته آینده در نشست شورای امنیت سازمان ملل که در ارتباط با آخرین تحولات غرب آسیا با محوریت فلسطین برگزار میشود، شرکت میکند.
وی تاکید کرد: این نشست به دعوت الجزایر و در سطح وزیران امور خارجه کشورهای عضو شورای امنیت برگزار میشود. از ایران نیز دعوت شده که در این نشست حضور داشته باشد و ما نیز در سطح وزیر در این نشست شرکت خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: در اعتراض به میزبانی فرانسه از گروهک تروریستی منافقین و برگزاری نشست این گروهک در این کشور سفیر فرانسه در تهران به وزارت خارجه احضار شد.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه در خصوص اجلاس ریاض که در ارتباط با سوریه برگزار شد، افزود: این اجلاس در ادامه اجلاس عقبه اردن بود و تعدادی از کشورها در این نشست شرکت کرده بودند، تعداد زیادی از کشورها نیز در این نشست شرکت نکردند و یا دعوت نبودند ؛ ما از هر روندی که به تثبیت اوضاع سوریه، روند ایمن دوره گذار و حفظ حاکمیت ملی سوریه کمک کند، حمایت میکنیم. همانطور که میدانید این نشست منجر به بیانیهای نشد و این معنا دارد و نشان میدهد که کشورهای شرکت کننده نتوانستند به اجماعی دست پیدا کنند.
اسماعیل بقایی در ادامه در ارتباط با موضوع FATF گفت: همانطور که در رسانهها مطرح شده گویی قرار است که این موضوع در مجمع تشخیص مصلحت نظام مجدداً بررسی شود و وزارت خارجه در حد توان به این روند کمک میکند.
وی در خصوص مذاکره بین ایران و آمریکا و کشورهای اروپایی تصریح کرد: موضع در مورد مذاکره ثابت است.ایران همواره برای رفع شبهاتی که به نظر ما ناموجه است ولی طرفهای مقابل مطرح کردهاند، مسیر گفتوگو و مذاکره را طی کرده است. ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکردهایم و همانطور که در جریان هستید طی امروز و فردا گفتوگوها بین ایران و سه کشور اروپایی برگزار میشود؛ در مورد گفتوگو با دولت جدید آمریکا نیز با توجه به عملکردها و رویکردها در وقت مقتضی تصمیم میگیریم .
مذاکره چیزی نیست که ما برای آن التماس کنیم و یک جاده ۲ سویه است و با به رسمیت شناختن منافع و احترام متقابل میتوان آن را به پیش برد.
وی در ادامه هدف اصلی ایران از گفتوگو با سه کشور اروپایی را موضوع رفع تحریمها عنوان کرد و اظهار داشت:
ما یاد گرفتیم خودمان را قوی کنیم و اقتصادمان را محکم کنیم رفع تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه را وظیفه و حق خود میدانیم؛هدف نخست ما در جریان این نوع رایزنیها و گفتوگوها رفع تحریمهای غیرقانونی است که ظالمانه علیه ایران اعمال شده است؛ این گفتوگوها ادامه گفتوگوهایی است که در آذر ماه برگزار شد و ۲ طرف در این گفتوگوها نقطه نظرات خود را مطرح میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، بیانیه وزارت دادگستری آمریکا و ادعای قاچاق مواد هستهای به ایران توسط یاکوزای ژاپن را مضحک دانست و گفت: این بیانیه واقعا از جهتی مضحک است و از جهتی اوج ابتذال و دسیسهچینی علیه جمهوری اسلامی ایران را نشان میدهد؛ در آن بیانیه البته اتهامی متوجه ایران نشده و گفته شده یکی از مقامهای امنیتی آمریکا که خودش را بهعنوان طرف معامله این شهروند ژاپنی معرفی کرده، بهصورتی وانمود کرده که یک مقام امنیتی یا نظامی ایرانی است.
او این اقدام را به این منظور انجام داده که طرف مقابل را برای کالایی که میخواسته، ترغیب کند و از این شهروند ژاپنی درخواست کرده برای او از میانمار اورانیوم در سطح تسلیحاتی تهیه کند؛ اگر تمام این سناریو را در نظر بگیرید، به نظرم گویای این واقعیت است که همه اتهامهایی که در این سالها علیه ایران مطرح شده، عمدتا سناریوسازیهای هالیوودی برای اعمال فشار به ایران بوده است.
وی همچنین در ادامه در پاسخ به ادعای خبرگزاری رویترز که ایران در تلاش است به علت هزینههای سنگینی انبارداری، نفت انبار شده خود در چین را هرچه زودتر آزاد کند و در جریان سفر اخیر عراقچی به پکن نیز وی در این ارتباط با مقامات چین صحبت کرده است، اظهار داشت: این موضوعات را باید به حساب خبرسازیهای مختلفی که در ارتباط با روابط ایران و چین مطرح میشود، بگذاریم و هدف این نوع خبرسازیها مشخص است؛ ارتباط ما با شرکایمان به نحوی است که از هر ظرفیتی برای تداوم همکاریها در حوزههای مختلف از جمله اقتصادی و تجاری استفاده میکنیم.۲ کشور برای حفظ و تداوم منافع متقابل از همه ابزارهای در دسترس خود استفاده میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر این که ژاپن به دنبال این است بین ایران و آمریکا میانجیگری و تبادل نظر کند، گفت: دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران ( سفارت سوئیس) مسیر رسمی و دیرینه تبادل پیام بین ایران و آمریکاست.
وی افزود: طبیعی است که طرفهای دیگر هم بخواهند در این حوزه نقشآفرینی کنند و ما به نظرات طرفهایی که در این زمینه اظهار نظر میکنند، توجه میکنیم ولی همانطور که گفتم مسیر اصلی و رسمی ارتباطی ما برای تبادل پیام با آمریکا، سفارت سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع این کشور در ایران است.
اسماعیل بقایی در مورد سفر اخیر نماینده سازمان ملل در امور یمن به تهران و دیدارش با مقامات ارشد وزارت خارجه ایران گفت: گفتوگوها در مورد یمن وتحولات مربوط به آن به صورت منظم بین ایران و نماینده سازمان ملل در امور یمن برگزار میشود، این مذاکرات به صورت دورهای انجام میشود و گفتوگوهای اخیر نیز در راستای تعاملات قبلی است.
وی در خصوص احتمال رایزنی در ارتباط با تحولات سوریه در جریان سفر رئیسجمهور ایران به روسیه با اشاره به مواضع ایران در ارتباط با تحولات سوریه، گفت: ما از تمام ظرفیتها برای پیشبرد سیاست اعلامی خود استفاده میکنیم. ما تاکید بر این داریم سوریه نباید به جولانگاه تروریستها تبدیل شود، حاکمیت سرزمینی سوریه باید حفظ شود، تحولات در این کشور نباید بر ثبات و امنیت منطقه تاثیر منفی بگذارد؛ ما اعلام آمادگی کردیم که در قالب روند آستانه، این موضوع را به پیش ببریم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفر اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی به باکو گفت: این سفر از قبل برنامهریزی شده بود؛ رابطه با ۲ کشور آذربایجان و ارمنستان برای ما مهم است. امنیت در قفقاز جنوبی برای ما مهم است و از هر ظرفیتی برای اطمینان از حفظ و ارتقای امنیت و ثبات در این منطقه استفاده میکنیم؛ این سفر در راستای تقویت مراودات و گفتوگوها بین ۲ کشور برای اطمینان از اینکه روندهایی که از قبل برای حفظ و تقویت صلح و آرامش در منطقه از جمله در قالب ۳+۳ بوده ادامه خواهد یافت، انجام شد.
اسماعیل بقایی همچنین در خصوص اقدامات غیرسازنده فرانسه در قبال ایران طی روزهای اخیر از جمله اظهارات ماکرون، احضار سفیر ایران در پاریس، میزبانی این کشور از نشست گروهک منافقین و ... بیان کرد: امیدواریم فرانسه خودش را از این سرگردانی و سرگشتگی نجات دهد و رویکرد مستقل و سازندهای در قبال منطقه و تحولات منطقهای در پیش بگیرد؛ به مواضعی که ظرف روزهای اخیر اتخاذ شده است به موقع و به خوبی واکنش نشان دادیم؛ حرفهایی که در باره برنامه هستهای ایران مطرح میشود بی پایه و اساس است. ۲۰ سال است این اتهامات مطرح میشود بدون اینکه اساس و مبنای قانونی داشته باشد و بخش قابل توجهی از این حرفها فرافکنی است؛ روز گذشته سفیر فرانسه به وزارت خارجه احضار شد. درباره میزبانی از گروههای تروریستی به آنها تذکر داده شد و اعتراض ایران در این ارتباط به فرانسه ابلاغ شد؛ تقسیم تروریسم به خوب و بد باعث ترویج قانونشکنی در دنیا میشود و منتظر پاسخ فرانسه درباره کشته شدن ۲ شهروند ایرانی هستیم.
وی افزود: درباره ۲ شهروند ایرانی به صورت جدی پیگیر هستیم. هنوز اطلاعات کافی درباره اصل موضوع پیدا نکردیم که آیا اتفاق رخ داده ماهیت تروریستی و یا نژادپرستانه داشته است؛ منتظریم مقامات امنیتی فرانسه در این ارتباط اظهار نظر کنند، سفارت ایران در فرانسه و همچنین ما در وزارت خارجه در تهران پیگیر این موضوع هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با کمک وزارت خارجه به ایرانیانی که در جریان آتشسوزی لس آنجلس دچار مشکل شدهاند گفت: همانطور که در رسانهها دیدید مقامات ما با آسیب دیدگان این حادثه ابراز همدردی کردند.
وی افزود: دفتر منافع جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن نیز بیانیهای صادر کرد و برای هرگونه کمک به هموطنانی که احیاناً در آنجا آسیب دیده اند و نیاز به کمکی به ویژه در حوزههای کنسولی دارند، اعلام آمادگی کرد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه آقای شیبانی برای مدتی نیز نماینده ویژه وزیر در امور لبنان بودند، خاطرنشان کرد: متن ابلاغی آقای وزیر به آقای شیبانی روشن است که موضع ما درباره سوریه چه موضعی است و این موضع، همان موضعی است که در فرصتهای مختلف توسط وزیر بیان شده و در همین چارچوب به فعالیتهای دیپلماتیک خود ادامه خواهیم داد و از این به بعد آقای شیبانی در مسئولیت نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور سوریه فعال خواهد بود.
وی افزود: البته آقای خاجی نیز کماکان مسئولیتهای خودش به عنوان مشاور ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی در حوزههایی که به ایشان محول شده بود را خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به تازگی مطرح شده که علاوه بر خروج یک سرمایهگذار عربستانی از ایران یک سرمایهگذار اماراتی نیز از ایران خارج شده است گفت : در مورد موضوع سرمایهگذاری عربستانی هفته پیش توضیح دادم که بحث خروج سرمایه نبوده است بلکه انتقال سهام از یک شرکت به شرکت دیگر بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد روابط ایران و سوریه و نگاه ایران به تحولات این کشور اظهار کرد: ما معتقدیم باید اجازه داد که بدون مداخله مخرب خارجی، سوریها برای آینده خودشان تصمیم گیری و آینده خودشان را تعیین کنند؛ برای ما مهم است که حاکمیت و یکپارچگی سوریه حفظ شود.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار کرد: در این مسیر منطقه بایست از هر کمکی که میتواند، دریغ نکند.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین در مورد روابط آتی ایران و سوریه گفت : این موضوع به عملکرد و رفتار طرفهای مقابل بستگی دارد. ما نکات و مختصات رویکرد خود در ارتباط با سوریه را در بیانیهها و اظهار نظرهای خود از جمله حکمی که روز گذشته آقای وزیر خارجه برای آقای شیبانی صادر کردند بیان کردهایم؛ یکی از شهروندان ایرانی که در سوریه حضور داشت و مدتی بود که به این کشور سفر کرده بود به دلیل ناامنی موجود موفق به خروج از سوریه نشده بود، ۲ شب قبل از سوریه خارج شد و به تهران بازگشت و ما خوشحال هستیم که این اتفاق افتاد.
وی با بیان اینکه "از همه جهات ذیربط هم تشکر میکنیم که به این انتقال کمک کردند"، ادامه داد: در رابطه با مورد دیگر یعنی آقای عابدینی که در میلان ایتالیا دستگیر شده بود، ما از ابتدا اعتقاد داشتیم که این نوعی دامگذاری و گروگانگیری است که متاسفانه در سالهای اخیر توسط آمریکا رواج پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه "از همان ابتدا در این رابطه تلاشهای گستردهای صورت گرفت"، گفت: ما خرسندیم که با کمک دستگاه دیپلماسی و سایر جهات ذیربط و همکاری ایتالیا موفق شدیم این شهروند را به ایران بازگردانیم.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار کرد: در این مسیر منطقه بایست از هر کمکی که میتواند، دریغ نکند.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین در مورد روابط آتی ایران و سوریه گفت : این موضوع به عملکرد و رفتار طرفهای مقابل بستگی دارد. ما نکات و مختصات رویکرد خود در ارتباط با سوریه را در بیانیهها و اظهار نظرهای خود از جمله حکمی که روز گذشته آقای وزیر خارجه برای آقای شیبانی صادر کردند بیان کردهایم؛ یکی از شهروندان ایرانی که در سوریه حضور داشت و مدتی بود که به این کشور سفر کرده بود به دلیل ناامنی موجود موفق به خروج از سوریه نشده بود، ۲ شب قبل از سوریه خارج شد و به تهران بازگشت و ما خوشحال هستیم که این اتفاق افتاد.
وی با بیان اینکه "از همه جهات ذیربط هم تشکر میکنیم که به این انتقال کمک کردند"، ادامه داد: در رابطه با مورد دیگر یعنی آقای عابدینی که در میلان ایتالیا دستگیر شده بود، ما از ابتدا اعتقاد داشتیم که این نوعی دامگذاری و گروگانگیری است که متاسفانه در سالهای اخیر توسط آمریکا رواج پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه "از همان ابتدا در این رابطه تلاشهای گستردهای صورت گرفت"، گفت: ما خرسندیم که با کمک دستگاه دیپلماسی و سایر جهات ذیربط و همکاری ایتالیا موفق شدیم این شهروند را به ایران بازگردانیم.