اسپوتنیک - کاظم غریب آبادی نماینده دائمی ایران در سازمان های بین المللی در وین،گفته است، که ایران امیدوار است تا هفته آینده ۶۰ درصد اورانیوم دریافت کند.
غریب آبادی در توییتر خود نوشت: غنی سازی UF6 (فلوراید اورانیوم) تا ۶۰٪ در دو آبشار سانتریفیوژ IR-4 و IR-6 در نطنز انجام می شود. اصلاح فرآیند تازه آغاز شده است و ما قصد داریم محصول را هفته آینده جمع کنیم. این امر به طور قابل توجهی کیفیت و کمیت محصولات رادیودارو را بهبود می بخشد.
Enriching UF6 up to 60% will be done in two cascades of IR-4 and IR-6 centrifuges in Natanz. Modification of the process just started and we expect to accumulate the product next week. This will improve significantly both the quality and quantity of radiopharmaceutical products.
— Gharibabadi (@Gharibabadi) April 13, 2021
در همان زمان، فرانسه از فدراسیون روسیه، چین، ایالات متحده، انگلیس و جمهوری فدرال آلمان خواست تا پاسخ واحدی به برنامه ایران برای غنی سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد بدهد.
میخائیل اولیانوف نماینده دائمی روسیه در سازمان های بین المللی در وین، در مورد تصمیم ایران برای غنی سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد، اظهار داشت: لازم است نه بر مشکلات فعلی بلکه بر روی ترمیم برنامه جامع اقدام مشترک در مورد برنامه هسته ای ایران تمرکز شود.
As always #Iran is very transparent in its deviations from #JCPOA. Needless to say that we aren’t happy with this but we are used to think big. We need to focus not on current difficulties but on restoration of JCPOA. If we succeed, this and other problems will be settled soon. https://t.co/koNZbL2C7y
— Mikhail Ulyanov (@Amb_Ulyanov) April 13, 2021
خبرنگار اسپوتنیک با عدلان مارگایِف تحلیلگر موسسه مطالعات بین المللی MGIMO روسیه، به گفتگو نشست و نظر این کارشناس در این زمینه را جویا شد.
آیا ایران قصد دارد روند گفتگوهای وین در رابطه با برجام متوقف کند؟
به نظرم می رسد که تصمیم برای غنی سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد زودهنگام، برعکس تلاشی است نه برای کند کردن روند مذاکره، بلکه برای فعال کردن آن! متأسفانه، دولت بایدان اخیراً شروع به انتشار این عقیده کرده است که ایالات متحده می تواند منتظر رئیس جمهور جدید ایران بماند و نیازی به مذاکره با رئیس جمهور روحانی که در حال به اتمام رسیدن دوره دوم ریاست جمهوری اش است نیست و برای ایالات متحده هیچ مشکلی ندارد تا منتظر رئیس جمهور جدید ایران بماند و با تیم مذاکراتی جدید مذاکرات را آغاز کند!
قانون مجلس هم در مورد لغو تحریم ها، ایران را مجبور به ادامه برنامه هسته ای خود می کند و هم تصمیمی در پاسخ به حمله نطنز و بعد آن برای غنی سازی اورانیوم تا سقف ۶۰ درصد با هدف بیدار کردن مشروط بایدن و درک این مطلب است که امروز او باید به برنامه هسته ای ایران بیندیشید و آن را حل کند و این مسئله را به تاریخ دیگری موکول نکند.
چه پیش بینی هایی در مورد توافق هسته ای وجود دارد؟
به طور کلی، پیش بینی نتیجه مذاکرات دشوار است! کار به سختی پیش می رود، اما خوشبختانه هیچ یک از طرفین خاتمه شرکت در این مذاکرات را اعلام نکردند، نه ایران و نه ایالات متحده! به نظر من، از طرفی، ایالات متحده و متحدانش سعی می کنند نوعی بیانیه مشترک را در محکومیت تصمیم برای غنی سازی اورانیوم ایران تا ۶۰ درصد اعلام کنند، آنها بر حمایت روسیه و چین حساب می کنند تا به عنوان یک جبهه متحد در این مذاکرات اما فایده ای نخواهد داشت، زیرا روسیه و چین به خوبی درک می کنند که چرا ایران مجبور به انجام چنین اقداماتی می شود! زیرا در غیر این صورت به سختی می توان ایالات متحده را وادار کرد که برای بازگشت سریع به برجام و لغو تحریم ها اقدام کند، بنابراین بین پنج عضو و شش مذاکره کننده ابتدا در مورد برنامه هسته ای شکاف وجود خواهد داشت و به تلاش خود برای یافتن راه حل ادامه می دهند و من امیدوارم که تصمیم ایران منجر به این واقعیت شود که ایالات متحده فعالانه گزینه هایی را برای بازگشت به برجام ارائه دهد که مناسب طرف ایرانی باشد.
آیا گزینه هایی برای جلوگیری از برداشتن چنین اقداماتی از سوی ایران وجود دارد؟
ایران برنامه هسته ای خود را تنها در صورتی متوقف می کند، که اگر ایالات متحده شروع به لغو تمامی تحریم ها علیه ایران کند، در صورت عدم پیشرفت در مذاکرات از سوی طرف آمریکایی، ایران به پیشرفت برنامه هسته ای خود ادامه خواهد داد، همانطور که قبلاً ایران قول داده بود و طبق قانون مجلس که در اواخر سال گذشته توسط مجلس تصویب شد موظف است پیروی کند!